anteks Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 32 minuty temu, Piotr Ba napisał: Mam nadzieję że pomogłem. Jestem tego pewien, kolega od 4 lat czekała na taka analizę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Ponownie okopuję, tym razem przy piwach z udziałem słodów pszenicznych wydajność spada o około 15 -20 %. I druga sprawa, czy słód pszeniczny absorbuje więcej wody jak jęczmienny? Zawsze po użyciu pszenicznych słodów mam mniej brzeczki, niż to wychodzi z wyliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 15-20% to sporo. Mi też przy pszenicy spada wydajność ale kilka procent. Zawsze robie przerwę 45-48°C, sypię garść łuski ryżowej na 20 l.Może trafiłeś na źle zesłodowany worek? Co do chłonności to rzeczywiście wychodzi mniej niż zakładam.Zazwyczaj muszę zrobić korektę i dolać wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Tak mi poleciało ostatnio na vikingu, tylko że worek mam już około roku. Za kilka dni będę warzył na bestmalzu i porównam wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 18 minut temu, smola napisał(a): Tak mi poleciało ostatnio na vikingu, tylko że worek mam już około roku. Za kilka dni będę warzył na bestmalzu i porównam wydajności. Viking malt niestety nie jest dobry. Te podstawowe to jeszcze są ok ale specjalne to już niestety lipa. Nie zdziwię się jak na bestmalz wydajność zbiegnie się z oczekiwaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Pszenicę śrutuję drobniej niż jęczmień i nie mam spadków wydajności. Edytowane 22 Października 2023 przez wizi smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Napisz proszę na ile mm ustawiasz szczelinę. Mam ustawioną na 0,9 mm i na jęczmiennym mam wydajność 90%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 3 minuty temu, smola napisał(a): Napisz proszę na ile mm ustawiasz szczelinę. Mam ustawioną na 0,9 mm i na jęczmiennym mam wydajność 90%. Jak 90%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Z zasypu 10,5 kg (9 kg pilzneński, po 0,75 kg monachijski jasny oraz carabody) uzyskuję 56 litrów brzeczki 12,6 BLG do fermentacji + około 4,5 litra zostaje w kadzi warzelnej z chmielinami i białkami . Wydajność zacierania wg Brewness: Edytowane 22 Października 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Godzinę temu, smola napisał(a): Napisz proszę na ile mm ustawiasz szczelinę. Mam ustawioną na 0,9 mm i na jęczmiennym mam wydajność 90%. Ja śrutuję jęczmień trochę grubiej: 1,1 mm, więc dla pszenicy pewnie mam ustawione na ok. 0,9 mm. Jak nie masz kłopotów z filtracja przy 0,9 to spokojnie możesz trochę drobniej śrutować pszenicę i sypnąć trochę łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Obecnie nie mam problemów z filtracją przez FD, łuskę też sypię. Miałem jak mieszadło stykało się z FD i wciskało łuskę w szczeliny oraz stosunek wody do słodu był 2,5l na 1 kg, odkąd łopatki podniosłem, filtruje się jak na pilzneńskim. Spróbuję z pszenicznym na 0,7mm. Edytowane 22 Października 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 On 10/22/2023 at 7:58 PM, smola said: Ponownie okopuję, tym razem przy piwach z udziałem słodów pszenicznych wydajność spada o około 15 -20 %. I druga sprawa, czy słód pszeniczny absorbuje więcej wody jak jęczmienny? Niedawno robiłem witbiera z 50% płatków pszenicznych. Wydajność miałem o jakieś 5…10 punktów procentowych mniejszą niż zazwyczaj, ale jak dodaję słód pszeniczny, to raczej nie ma jakiejś szczególnej różnicy. Słód pszeniczny i jęczmieny mają podobną ekstraktywność, czas scukrzania i siłę diastatyczną. Jeżeli chodzi o chłonność, to przy jęczmieniu liczę 0,8l wody na kilogram słodu, a przy 50% płatków pszenicznych wyszło około 1l/kg. Zacieram w worku. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się