kOnOr Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Witam. Zamówiłem brewkit german Pils od Gozdawa. W instrukcji jest żeby zagotować zawartosc. Czy muszę? Czy jest to rada typu rehydratyzacji drożdży zamiast zadać je bezpośrednio bez wody.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Obydwie te rady służą do tego, żeby mieć większą szansę na lepsze piwo. Oczywiście możesz tego nie chcieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 To gotuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Lepsze nie będzie. Chodzi o ewentualne wyjałowienie. Chociaż jeśli brewkit nie popsuł się w puszcze to oznacza, że był sterylny. Zagotowanie = większa pewność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Cukier się nie psuje. 80% roztwór cukru, czyli brewkit, ekstrakt też się nie zepsuje. Zbyt duże stężenie cukrów nie pozwala na rozwój bakterii i drożdży. Natomiast one ciągle mogą być obecne i po dodaniu wody mogą się rozwijać. Zagotowanie ekstraktów likwiduje ten problem. Ale są ludzie którzy ekstraktów i syropów cukrowych nie gotują i też im piwo wychodzi. Adam Pawlicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się