BaronVonZuk Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Tłumacząc o co mi chodzi... po prostu nie bardzo rozumiem jak akurat ten związek będący niezbędnym podczas metabolizmu ( o ile pamiętam było coś z przemianą sachcarydów) może negatywnie wpływać na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 proces glikolizy, czyli rozkładu cukrów nie jest wcale taki skomplikowany, jest jednym z lepiej poznanych i opisanych i występuje w większości organizmów żywych. Przybliżony obraz co się dzieje w organizmach żywych ukazuje diagram: Zabawa gdzie jest Wally: znaleźć Glucose i drogę do ethanol Każde przejście jest katalizowane przez enzym, który zawsze potrzebuje kofaktorów, albo jonów metali, albo związków przenoszących energię, t.j. ATP albo NADH. Myślę że przy refermentacji powstają dodatkowe substancje smakowe bo inaczej piwo nie stawało by się lepsze wraz z dojrzewaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Tłumacząc o co mi chodzi... po prostu nie bardzo rozumiem jak akurat ten związek będący niezbędnym podczas metabolizmu ( o ile pamiętam było coś z przemianą sachcarydów) może negatywnie wpływać na piwo. Też tak myślę. Acetylo-Co jest niezbędny do wytwarzania CO2, które powstaje w cyklu Krebsa co jak się prześledzi diagram, to można zobaczyć wydzielające się CO2. Dlatego jest on produktem przejściowym, który jest cały czas obecny zarówno w czasie namnażania jak i w czasie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) Niepotrzebnie zagłębiałem się w szczegóły, chciałem tylko postawić hipotezę, że w czacie podziałów powstają jakieś prekursory, związki, które potem katalizują powstawanie estrów. Ale jak już zabrnąłem z chemię, to z tym CoA oczywiście trochę pomieszałem, dokładnie jest napisane tak: "...yeast growth tends to encourage acivities at the acetyl-CoA branch and hence to encourage ester formation" czyli chodzi nie o sam związek, tylko o gałąź reakcji: kwas pirogronowy (półprodukt powstający z glukozy) może zmienić się w aldehyd (i dalej alkohol) albo właśnie w acetyl-CoA (i dalej w dziwne związki, np. estry). Trochę źle zrozumiałem kontekst - podziały drożdży powodują aktywność chemiczną w kierunku acetyl-CoA, ale jak - nie jest napisane. Edytowane 27 Kwietnia 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 acetylo-CoA jest w przypadku cyklu Krebsa zawsze rozkładany do "końca" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 I jeszcze jeden fajny, prostszy schemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 wsaczuk masz gdzies ten duży schemat metabolizmu na komputerze, czy gdzieś wisi?? Jeżeli masz na komputerze to poproszę o wysłanie na mail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 wisi w kilku miejscach na uczelni, ten znalazłem w googlach w grafice. http://www.genome.jp/kegg/pathway/map/map01100.html to jest naprawdę fajna stronka z szlakami metabolicznymi, nawet poszczególnych organizmów w tym drożdży Saccharomyces cerevisiae Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Jak widać alkohol można wyprodukować nawet ze smalcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 O to chodziło, u mnie na uczelni też wisi,ale "papierowy" . Faktycznie bardzo dobra strona, zapisałem w ulubionych (+) dla Ciebie za adres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 są organizmy które potrafią przerabiać odpady z rafinerii - benzyny smary itd. rzeczy które zazwyczaj zabijają wszelkie życie. No ewolucja potrafi pokazać pazur i stworzyć żyjątka potrafiące dokonywać "cudów". Ale piwo ze smalcu chyba nie ma szans na akceptację społeczną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Teoretycznie można by wyprodukować wódkę z krzesła, mam oczywiście na myśli celulozę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 nie tylko teoretycznie! Jakub Wędrowycz ma przepis na bimber z drewna:) W sumie to nie byłoby takie trudne, trzeba by tylko z kwasem pogotować wióry drzewne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 proces glikolizy, czyli rozkładu cukrów nie jest wcale taki skomplikowany, jest jednym z lepiej poznanych i opisanych i występuje w większości organizmów żywych. Przybliżony obraz co się dzieje w organizmach żywych ukazuje diagram: http://i308.wikispaces.com/file/view/metabolism.jpg/58772752/metabolism.jpg Zabawa gdzie jest Wally: znaleźć Glucose i drogę do ethanol Każde przejście jest katalizowane przez enzym, który zawsze potrzebuje kofaktorów, albo jonów metali, albo związków przenoszących energię, t.j. ATP albo NADH. Myślę że przy refermentacji powstają dodatkowe substancje smakowe bo inaczej piwo nie stawało by się lepsze wraz z dojrzewaniem. Panie Waszczuk masz + za bardzo prosty schemat :) Już wszystko wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 gorzej jak widzi się taki schemat w sali i prowadzący mówi że na sesję mamy go umieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Piwo ze smalcu, mniam. Wymiękam. Coraz bardziej podobają mi się Twoje pomysły. A ten diagram.... Szaleństwo. I pomysleć tylko że miałem problem z zapamiętaniem układu żelazo-węgiel. Cóż taki układ znaczy przy Twoim diagramie wszak! Masz u mnie plus... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Aż miło powspominać, szkoda, że tak niewiele mi w głowie zostało Teoretycznie można by wyprodukować wódkę z krzesła, mam oczywiście na myśli celulozę... Jedno z zadań (tych mądrzejszych ) przy zaliczeniu "Fermentów" - ile z tego biurka można wyprodukować alkoholu etylowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 (edytowane) Niepotrzebnie zagłębiałem się w szczegóły, chciałem tylko postawić hipotezę, że w czacie podziałów powstają jakieś prekursory, związki, które potem katalizują powstawanie estrów. I ta hipoteza chyba jest słuszna - ostatnio usłyszałem takie zdanie w autycji Brew Strong: w czasie rozmnażania drożdże produkują dużo fuzli, a fuzle są potem używane do tworzenia estrów. To ma sens - estry z definicji są to związki alkoholu i kwasu organicznego. Edytowane 21 Maja 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się