Skocz do zawartości

Pszenica - pytanie.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

 

Mam pytanie odnośnie Warki którą zrobiłem w piątek. Wszystko robiłem jak każdą inną Warkę lecz po jednym dniu od zadania drożdży powstała monstrualna piana która została wypchnięta przez rurkę fermentacyjną. W załączniku zdjęcia. Jak sądzicie czy to infekcja i wszystko do wylania ? Temp fermentacji ok 22-23 stopni. 

2E7980F9-D719-4BBC-8A6A-7A559ACA84C1.jpeg

C14EDCBB-D106-45EE-B2C4-BAD2AB6820EF.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Spokojnie, pszeniczniaki tak mają.

2. Nie otwieraj wiadra - to jest proszenie się o infekcję.

3. Jeśli chcesz pomocy, opisuj dokładniej co zrobiłeś.

Dokładniej tzn. zasyp (ile, czego, kiedy), temperatury zacierania (jakie, jak długo), chmielenie i dodatki (to akurat chyba najmniej ważne), chłodzenie (czym, jak długo, do jakiej T zeszło), drożdże (ile, jakie, jak zadane - temperatury).

Tym razem sprawa wg mnie czytelna - będziesz miał piwo pszeniczne z przewaga gumy balonowej i bananów w aromacie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klasyka gatunku, o ktora sobie sam zeby wybilem, czyli start fermentacji, temperatura 22-23* i rurka. Jak to mawial minister Szalamacha - "Beata, to jebnie" :-)

 

Drozdze weizenowe lubia sobie gwaltownie ruszyc i narobic piany. W zwiazku z tym odpuscilem sobie juz na zawsze rurke, a sama fermentacje rozpoczynam w jakichs 15-16*, stopniowo potem podnoszac temperature. 

 

Tak jak napisal Zasada - nie powinno sie nic stac, grunt to teraz tam lap nie wsadzac. Nad fermentujacym piwem masz warstwe CO2 i czape piany, mimo "rzygniecia" przez rurke nie powinno zaciagnac niczego z powietrza. Jesli masz wolna pokrywe do wiadra - zdezynfekuj i poloz na wierzchu. Piwo pewnie bedzie mocno estrowe, ale to nie wada. Wypijesz, odbekniesz, uwarzysz nowe. I bedzie cacy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.