Eselchen Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Na dniach będę warzył Kolscha. Przeglądająć inne tematy, ludzie polecają użyć drożdży Wyeast. W sklepie którym się zaopatruje mają dwa rodzaje. 1. Wyeast 2575 2. Wyeast 2565 Które z nich będą lepsze? Dodam, że zasyp będzie się składać ze słodu pilzneńskiego, pszenicznego i wiedeńskiego. Wg opisu, jedno opakowanie drożdży starcza na Ok 20l piwa. Czy robiąc starter, dadzą radę przefermentowac 30l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Używałem dwa razy 2565. Piwo wychodziło bardzo dobre. Pierwsze piwo ktore smakowało absolutnie wszystkim czestowanym. Zapewne w wyniku również tego, że najbardziej zbliżone do lagerowego smaku (fermentowalem w 14 stopniach). Litrowy starter bez problemu uruchomil 27litrowa warke po 12h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Jedna paczka może wystarczyć i na 100l, jeśli będzie miało 1 BLG. Tak samo może nie wystarczyć na 20l. Ale myślę że skoro masz 30l brzeczki o X BLG to potrzebujesz Y saszetek albo Z gestwy.*Post składał się z ironii mającej na celu naświetlanie problemu niedostatecznych danych do odpowiedzi na pytanie* A tak już bez ironii, daj więcej info, albo pogmeraj za kalkulatorami pitching rate w necie i oby Ci Koelsh smacznym był. C:Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 1 minutę temu, Adam Pawlicki napisał: Jedna paczka może wystarczyć i na 100l, jeśli będzie miało 1 BLG. Tak samo może nie wystarczyć na 20l. Ale myślę że skoro masz 30l brzeczki o X BLG to potrzebujesz Y saszetek albo Z gestwy. *Post składał się z ironii mającej na celu naświetlanie problemu niedostatecznych danych do odpowiedzi na pytanie* A tak już bez ironii, daj więcej info, albo pogmeraj za kalkulatorami pitching rate w necie i oby Ci Koelsh smacznym był. C: Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Akurat widełki Kolscha wg. opisu stylu są na tyle konkretne (1.044-1.050),że więcej szczegółów tutaj nie jest potrzebne-podobnie jak to ironizowanie. Kolega nie pytał "ogólnie" o piwo, tylko o konkretny styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) 5 minut temu, Adam Pawlicki napisał: Jedna paczka może wystarczyć i na 100l, jeśli będzie miało 1 BLG. Tak samo może nie wystarczyć na 20l. Ale myślę że skoro masz 30l brzeczki o X BLG to potrzebujesz Y saszetek albo Z gestwy. *Post składał się z ironii mającej na celu naświetlanie problemu niedostatecznych danych do odpowiedzi na pytanie* A tak już bez ironii, daj więcej info, albo pogmeraj za kalkulatorami pitching rate w necie i oby Ci Koelsh smacznym był. C: Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Będę celował w 11-12 BLG, jak to w typowym Kolschu Edytowane 13 Lutego 2018 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Akurat widełki Kolscha wg. opisu stylu są na tyle konkretne (1.044-1.050),że więcej szczegółów tutaj nie jest potrzebne-podobnie jak to ironizowanie. Kolega nie pytał "ogólnie" o piwo, tylko o konkretny styl. Przepraszam, mój błąd. Trochę z automatu popłynąłem. A ironia nie miała być ofensywna, raczej zartobliwa. Taka specyfika moja. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 13 minut temu, quattro napisał: Na dniach będę warzył Kolscha. Przeglądająć inne tematy, ludzie polecają użyć drożdży Wyeast. W sklepie którym się zaopatruje mają dwa rodzaje. 1. Wyeast 2575 2. Wyeast 2565 Które z nich będą lepsze? Dodam, że zasyp będzie się składać ze słodu pilzneńskiego, pszenicznego i wiedeńskiego. Wg opisu, jedno opakowanie drożdży starcza na Ok 20l piwa. Czy robiąc starter, dadzą radę przefermentowac 30l? Poczytaj opis na stronie producenta: https://www.wyeastlab.com/yeast-style/kölsch Poczytaj opisy w dziale "Charakterystyka szczepów drożdży": https://www.piwo.org/forums/forum/31-charakterystyka-szczepów-drożdży/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 w sumie to te same drożdże, ale z różnych regionów niemiec. myślę, że różnicy nie zauważysz . lepiej odpowiedzialnie podejść do temperatury fermentacji i obowiązkowego zimnego leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 37 minut temu, shamsh77 napisał: w sumie to te same drożdże, ale z różnych regionów niemiec. myślę, że różnicy nie zauważysz . lepiej odpowiedzialnie podejść do temperatury fermentacji i obowiązkowego zimnego leżakowania Z opisu producenta w zasadzie też wynika że te 2 szczepy są do siebie bardzo zbliżone. Dlatego zdecydowanie najlepiej brać te które są świeższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 9 godzin temu, PawelW napisał: Używałem dwa razy 2565. Piwo wychodziło bardzo dobre. Pierwsze piwo ktore smakowało absolutnie wszystkim czestowanym. Zapewne w wyniku również tego, że najbardziej zbliżone do lagerowego smaku (fermentowalem w 14 stopniach). Mógłbyś podać recepturę? Nie ukrywam, że piwko robię nie tylko dla siebie, a inni nie koniecznie lubią "wynalazki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hylas Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Wiele razy robiłem kölscha, ostatnio na zymoferm Z032 i jestem bardzo z nich zadowolony. W Twojej recepturze usunąłbym na pewno słód wiedeński. to się kłóci z tym stylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Godzinę temu, quattro napisał: Mógłbyś podać recepturę? Nie ukrywam, że piwko robię nie tylko dla siebie, a inni nie koniecznie lubią "wynalazki". Bardziej polecam warkę nr 20. Poprzednia ciut za słodka wyszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) kilka warunków dla tego piwa Kolsch ma stopień fermentacji od 79 do 85% co nadaje piwu orzeźwiający charakter Kolsch ma ph od 4,2 do 4,7. Kwasowość w smaku musi być bardzo słaba W wielu związkach browary Kölsch i browary Pilsner starają się stworzyć jedne i te same cechy w swoim piwie Dla zacieru należy używać "miękkiej" wody dla domu fermentacja 7 dni przy 14-18C, po tym przelew na dojrzewanie leżakowanie przy 0-5C od 14 do 40 dni, czym niżej temperatura, tym mniej termin. butelkowanie przy 18-20 , po tym lepiej dalej przechowywać w piwnicy przepraszam za błędy Edytowane 14 Lutego 2018 przez shamsh77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 52 minuty temu, shamsh77 napisał: dla domu fermentacja 7 dni przy 14-18 W domu fermentacja aż przez kilka kolejnych dni nie spada BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 to były 14-18 stopni , to nie BLG , przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 to były 14-18 stopni , to nie BLG , przepraszamChodzi o to, że zakładasz jakiś konkretny czas w ile drożdże zakończą fermentację, a to często się źle kończy.Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 pozostały ekstrakt drożdży zjedzą na dojrzewanie.. to jak w schemacie lagerowym..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 5 minut temu, shamsh77 napisał: pozostały ekstrakt drożdży zjedzą na dojrzewanie.. to jak w schemacie lagerowym..... niby jak mają zjeść skoro ich już nie będzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 te, które pozostaną zjedzą...)) ale schematy fermentacji to inny temat, mogę powiedzieć ale nie wiem, gde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Mam jeszcze pytanie co do startera. Właśnie postawiłem go na mieszadle. Po 24h dać go do lodówki, żeby drożdże opadły, zlać płyn i dopiero zadać do brzeczki, czy prosto z mieszadła wlać wszystko ? Starter zrobiłem 1,5l, a brzeczki będzie koło 28l (zwykły fermentor nie będzie za mały?) Edytowane 14 Lutego 2018 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Godzinę temu, quattro napisał: Po 24h dać go do lodówki, żeby drożdże opadły, Przeczytaj ten post może rozwieje Twoje wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Piwo nastawiłem wczoraj. Drożdże Wyeast 2565 dadzą radę w 12°C? Wg specyfikacji mają zakres 13-21°C. Podczas fermentacji temperatura brzeczki podnosi się o ok. 2°C, więc wydaje mi się, że nie powinno być problemu, jednak wole zapytać bardziej doświadczonych piwowarów. Edytowane 18 Lutego 2018 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Jeżeli rozpędziłeś je tak jak pisałeś w 1.5l starterze to dadza rade bez problemu. Powiem więcej: w granicznych temperaturach (niskich) powinny dać czysty, istnie lagerowy profil ja fermentowalem nimi w 14°C. Podaj jaką recepturę zastosowales jesli możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, PawelW napisał: Podaj jaką recepturę zastosowales jesli możesz. 6 kg pilzneńskiego 0,67 pszenicznego 0,3 wiedeńskiego Miałem zamiar zacierać z Twojej receptury, dając długą przerwę w 66 stopniach, ale chciałem przetestować nowy sterownik Zacieranie: 1. 24l wody o temp. 45°C + śruta 2. Podgrzanie do 52°C i przerwa 10' 3. Podgrzanie do 64°C i przerwa 45' 4. Podgrzanie do 72°C i przerwa 15' 5. Podgrzanie do 78°C i przerwa 1’ i filtracja. Gotowanie 70 min: 40 g Tettnanger 60’ 35 g Tettnanger + ok. 8g mchu irlandzkiego 15’ 25 g Tettnanger na wyłączenie grzania Do fermentora trafiło 33l brzeczki 11 BLG + starter *Brzeczkę schłodziłem do 14 stopni °Chmieląc celowałem w 18-22 IBU *Receptura w dużej mierze oparta na recepturze Jana Szały Edytowane 18 Lutego 2018 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi