Jump to content

Polskie Ale - 100l gar


Terefere1990

Recommended Posts

Siemanko!

 

Jestem na etapie wyczekiwania na ostatnie dodatki do mojego nowiutkiego 100l garnka z kranem i wielowarstwowym dnem ( :))) ).

Chcialbym zrobic Polskie Ale, ale jako, ze to jest moj pierwszy raz z takim garnuchem chcialbym poradzic sie juz kogos bardziej doswiadczonego, kto juz mial stycznosc z takimi gabarytami w domowym zaciuszu.

 

Sugerujac sie opisem:

Chcialbym uzyskac:

13°Blg

ok.40 IBU

70-80 litrów

 

W tym celu wykorzystał bym:

20kg słodu Pale Ale Strzegom - akurat tyle mi zostalo, wiec nie bede świrował z pilznenskim

Marynka  - na goryczke - ilosc w zaleznosci od tego jak wylicze to ze wzoru

Lubelski - jak robilem po raz pierwszy Polskie Ale dodawalem go 30-40g na ok. 20l brzeczki - tym razem - jesli uzyskalbym przed gotowaniem te 80l, chcialbym dodac rowno 200g tego chmielu na aromat na 5' przed koncem

 

Cały słod wrzucilbym do wody o temp. 75°C - roznica temperatur dalaby ok 69-70°C (???) <- pytanie nr 1.

Zacieranie jednotemperaturowe - 69°C

 

Po wychłodzeniu wszystko odfiltrowuje i przelewam do 3 fermentorów.

Tutaj dzieje sie roznica, poniewaz do kazdego z fermentorow wrzucam inny rodzaj uwodnionych drozdzy suchych.

Donstar nottingham

Mangrove Jacks M54 Californian Lager

Fermentis S-04

 

Proszę o ocenę i porady, przesłanki.

 

Pozdrawiam!

Edited by Terefere1990
Link to comment
Share on other sites

Ja wsypuję słód o temp pokojowej do 72-73°C, wychodzi ok 68°C. Warki 20 litrowe, słód-woda 1:3.5. Do 75°C bym nie wrzucał(blisko temp mashoutu, pewnie nic się nie stanie ale po co ryzykować...) najwyżej wsypał słód do mniejszej ilości wody i podbijał dolewając wrzątku.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.