Terefere1990 Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Siemanko! Jestem na etapie wyczekiwania na ostatnie dodatki do mojego nowiutkiego 100l garnka z kranem i wielowarstwowym dnem ( :))) ). Chcialbym zrobic Polskie Ale, ale jako, ze to jest moj pierwszy raz z takim garnuchem chcialbym poradzic sie juz kogos bardziej doswiadczonego, kto juz mial stycznosc z takimi gabarytami w domowym zaciuszu. Sugerujac sie opisem: Chcialbym uzyskac: 13°Blg ok.40 IBU 70-80 litrów W tym celu wykorzystał bym: 20kg słodu Pale Ale Strzegom - akurat tyle mi zostalo, wiec nie bede świrował z pilznenskim Marynka - na goryczke - ilosc w zaleznosci od tego jak wylicze to ze wzoru Lubelski - jak robilem po raz pierwszy Polskie Ale dodawalem go 30-40g na ok. 20l brzeczki - tym razem - jesli uzyskalbym przed gotowaniem te 80l, chcialbym dodac rowno 200g tego chmielu na aromat na 5' przed koncem Cały słod wrzucilbym do wody o temp. 75°C - roznica temperatur dalaby ok 69-70°C (???) <- pytanie nr 1. Zacieranie jednotemperaturowe - 69°C Po wychłodzeniu wszystko odfiltrowuje i przelewam do 3 fermentorów. Tutaj dzieje sie roznica, poniewaz do kazdego z fermentorow wrzucam inny rodzaj uwodnionych drozdzy suchych. Donstar nottingham Mangrove Jacks M54 Californian Lager Fermentis S-04 Proszę o ocenę i porady, przesłanki. Pozdrawiam! Edytowane 19 Lutego 2018 przez Terefere1990 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Policz w PPPP, ale na moje oko spadek temperatury po zasypie moze być większy. Edit: https://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Edytowane 19 Lutego 2018 przez zasada Terefere1990 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Ja wsypuję słód o temp pokojowej do 72-73°C, wychodzi ok 68°C. Warki 20 litrowe, słód-woda 1:3.5. Do 75°C bym nie wrzucał(blisko temp mashoutu, pewnie nic się nie stanie ale po co ryzykować...) najwyżej wsypał słód do mniejszej ilości wody i podbijał dolewając wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terefere1990 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Ok dzieki za odpowiedzi Panowie! Moze zrobie fotorelacje z calego procesu to sie podziele uwagami Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Do takich przeliczeń typu ile wody, jaką temperatura na ile slodu etc polecam BrewTarget Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się