bart3q Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ktoś może robił wita na drożdżach gozdawa classic belgian witbier? Mam zamiar zrobić 2 warki wita, i nie wiem czy się w nie pchać, czy kupić płynne forbidden fruit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ktoś może robił wita na drożdżach gozdawa classic belgian witbier? Ja robiłem na nich 2 x i jestem zadowolony. Kostek robił i nawet nagrodę chyba dostał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ktoś może robił wita na drożdżach gozdawa classic belgian witbier? Mam zamiar zrobić 2 warki wita, i nie wiem czy się w nie pchać, czy kupić płynne forbidden fruit. Ale chcesz "pchać się" w suche? Jeśli tak to te od gozdawy wśród belgiskich sucharów są niezłe i także mogę je polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 A jest sens pchać się w suche? Czy lepiej te 10 zł dorzucić? Planuję zrobić kilka witów po sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 A jest sens pchać się w suche? Czy lepiej te 10 zł dorzucić? Planuję zrobić kilka witów po sobie... Jak dla mnie to odpowiedź nie jest prosta, ponieważ ja nie rozpatruję tego jako płynne vs suche. Nie wiem jak Tobie wyszło te 10pln różnicy, ale wychodziło by że chcesz na gęstwie zrobić około 4 warek? Jeśli to ma być kalkulacja czysto ekonomiczna 4 warki na jednych płynnych vs 4 warki każda na nowej paczce suchych - to wybieram drugą opcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 4 warki na jednych drożdżach. Płynne kosztują 35 zł, suche ok 10 zł, a że będą 3-4 warki to wychodzi różnicy mniej więcej ta dycha na warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Przy 4 warkach nie ma się co zastanawiać. TYLKO PŁYNNE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jeśli to ma być kalkulacja czysto ekonomiczna 4 warki na jednych płynnych vs 4 warki każda na nowej paczce suchych - to wybieram drugą opcję Nie pomyliło Ci się coś? Nie wiem jak Ty, ale ja wolałbym płynne i gęstwę po nich niż 4xsuche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 No mam nadzieję, ze z tymi drożdżami to nie tylko teoretyzowanie, ale każdy z Was zdołał jakoś na własnej skórze temat suchych i płynnych drożdzaków do witka przećwiczyć? W przeciwnym przypadku dyskusja robi się troszkę akademicka i niewiele wnosi do sprawy poza pokazaniem uporu adwersarzy przy swoich teoriach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 No mam nadzieję, ze z tymi drożdżami to nie tylko teoretyzowanie, ale każdy z Was zdołał jakoś na własnej skórze temat suchych i płynnych drożdzaków do witka przećwiczyć? Jozefik robił. http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-offline/page__st__1980#entry219320 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Dzięki WiHuRa! W takim razie kupuję płynne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Nie pomyliło Ci się coś? Nie wiem jak Ty, ale ja wolałbym płynne i gęstwę po nich niż 4xsuche. Zupełnie mi się nie pomyliło , mowa było o czysto ekonomicznym podejściu a nie jakościowym Jeśli chodzi o suchary to mamy pewność że wszystkie cztery warki wyjdą takie same(bez szału jeśli chodzi o efekt) ale jednak są powtarzalne. Unikamy w razie czego też wylania kolejnych warek w kanał jeśli w pierwszej wyjdą jakieś infekcje(a takie czasem wyłażą dopiero po zabutelkowaniu). Możemy to oczywiście zweryfikować przez większe odstępy między warkami, jeśli mamy 100% pewność co do czystości gęstwy(brak infekcji) to oczywiście ekonomia jest po stronie płynnych, ale o tym koledzy nie pisali, więc zakładałem że będzie to cykl w którym gęstwę wykorzystają zaraz po jej zbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jeśli chodzi o suchary to mamy pewność że wszystkie cztery warki wyjdą takie same(bez szału jeśli chodzi o efekt) ale jednak są powtarzalne Tylko, że ten temat ma tytuł "Witbier dla zaawansowanych", a nie "jakieś piwo z kolendrą i niesłodowaną pszenicą". Drożdże grają tu kluczową rolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Czy ja gdzieś stwierdziłem inaczej? Poczytaj z czego wynikła moja wypowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jozefik robił. Dzięki - czytałem już dawno temu. Bardziej chodziło mi o doświadczenie z drożdżami, których nie ma w teście josefika, bo dopiero są niedawno na rynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Drożdże płynne vs. suche to jest kosmos. Oczywiście na korzyść płynnych. Wolałbym zaryzykować 4xgęstwa niż pewne 4xsuche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Drożdże płynne vs. suche to jest kosmos Kosmos kosmosem, a życie sobie. Przez te wiele lat nauczyłem się, że "nigdy nie mów nigdy" I teraz po raz 3 będę warzył witka na sucharkach do wita z Gozdawy bo piwa wychodzą zacne. Ponieważ gęstwę z nich wywalam (nie warzę 2 witków pod rząd) w odpowiednim czasie chętnie oddam ją do testów komuś. Myślę, że akurat te drożdżaki są warte eksperymentu bo nie tylko mi wychodzą na nich zacne witki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Wielokrotnie warzyłem witbiery na płynnych i na suchych i mogę zapewnić, że wszystkie medalowe witbiery (a było ich wiele) były fermentowane na płynnych Pozdrawiam, Piotr K olo333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 i mogę zapewnić, że wszystkie medalowe witbiery (a było ich wiele) były fermentowane na płynnych nie wierzę Ci jak nic bo piszesz coś co IMHO, nie jest prawdą. Chyba masz złe informacje, albo II miejsce to nie medalowe wg Ciebie. Tak czy siak, powyższe stwierdzenie mija się z prawdą. więc Twoje zapewnienia są nie wiele warte. http://www.piwo.org/topic/12685-ii-warminski-konkurs-piw-domowych-2014/?do=findComment&comment=293137 Witek z 2 pozycji był fermentowany sucharami z Gozdawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) Hehe, oczywiście miałem na myśli moje Witbiery małe nieporozumienie ;P Edytowane 8 Listopada 2014 przez kwl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Na chyba 6 konkursów witowych w dwóch ostatnich latach, moje były trzy razy pierwsze, raz trzecie i raz szóste - wszystkie na suchych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 miałem na myśli moje Witbiery no faktycznie "mała różnica" - wszystkie, a moje. moje były trzy razy pierwsze, raz trzecie i raz szóste - wszystkie na suchych. tak jak myślałem, sucharki jednak też mogą zrobić dobrą robotę. Nie to żebym nie doceniał drożdży płynnych, ale osobiście uważam, że autorytatywne stwierdzenia wielu, iż "tylko drożdże płynne zapewniają właściwe efekty fermentacji" są raczej powielanym mitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Na chyba 6 konkursów witowych w dwóch ostatnich latach, moje były trzy razy pierwsze, raz trzecie i raz szóste - wszystkie na suchych. To może podzielisz się recepturą i umieścisz ją w wiki - z chęcią skorzystam (myślę, że nie tylko ja) z tak dobrej receptury na witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 http://www.pspd.org.pl/pagesnews/receptury-zwycieskich-piw-i-warszawskiego-konkursu-piw-domowych http://www.piwo.org/topic/14545-witbier/#entry291812 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się