MrGreen Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Cześć, mam pytanie odnośnie końca fermentacji burzliwej, zacznę jednak od początku. 16 dni temu podczas zacierania trochę się zagapiłem z kuchenką i nie od razu wyłączyłem płytę pod garnkiem, przez co temperatura wzrosła do 78 stopni. Nie robiłem próby jodowej (niestety), ale zacierałem ponad godzinę, także wyszedłem z założenia, że wszystko co było powinno zostać przerobione. Po chmieleniu zlałem brzeczkę do fermentora i dodałem zrehydratyzowane Safale S-04, na start było około 12 BLG. Generalnie fermentacja przebiegała normalnie, w zeszłym tygodniu w piątek kiedy oznaki fermentacji zanikły (ledwie widoczna resztki piany na wierzchu, drożdże ładnie opadły na dno fermentora) zmierzyłem BLG i wyszło 7 stopni. Dzisiaj powtórzyłem pomiar i... nic nie spadło. Pytanie czy wysokie końcowe BLG jest związane z błędem przy zacieraniu i mogę bezpiecznie butelkować bez obaw o granaty, czy lepiej dodać drożdżom trochę cukru i wymieszać, żeby spróbowały co nieco jeszcze przerobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Pierwsze co się nasuwa to czym robiłeś pomiar? Refraktometr? Napisz schemat zacierania, ile minut w jakiej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrGreen Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Mierzyłem zwykłym cukromierzem "spławikowym" w ok. 20 stopniach. Jak tyko temperatura dobiła do tych 78 stopni to szybko zacząłem mieszać i dolałem trochę wody tak, że temperatura spadła do 73-74 stopni. Potem zakryłem garnek i zostawiłem na jakieś 70-80 minut żeby "dojrzewało", na koniec temperatura wynosiła 69-70 stopni. Generalnie chciałem zatrzeć "na słodko", w smaku jest takie jakie chciałem, tylko się boję o granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Napisz cały schemat zacierania, w jakiej temperaturze wsypałeś słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrGreen Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Schemat : Słody wsypane do wody o temperaturze 75 stopni 78 stopni - maks. 5 minut 70-74 stopnie - 70 do 80 minut Mashout (78 stopni) - 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Siema. Jeśli warka 20-30 litrów to wygląda na to, że to koniec fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 To zacierane na odpowiednio słodko Wg mnie odfermentowanie pasuje do schematu zacierania i drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 4 godziny temu, MrGreen napisał: Schemat : Słody wsypane do wody o temperaturze 75 stopni 78 stopni - maks. 5 minut 70-74 stopnie - 70 do 80 minut Mashout (78 stopni) - 10 minut Tak z ciekawości. Co to za styl? Zastanawia mnie ten schemat zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 13 godzin temu, MrGreen napisał: 78 stopni - maks. 5 minut Chyba 68 miało być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 59 minut temu, Gawron napisał: Chyba 68 miało być. Przecież napisał że mu temp. uciekła i było 78 przez 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 38 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Przecież napisał że mu temp. uciekła i było 78 przez 5 minut. Sorry. Patrzyłem tylko na ten post 14 godzin temu, MrGreen napisał: Schemat : Słody wsypane do wody o temperaturze 75 stopni 78 stopni - maks. 5 minut 70-74 stopnie - 70 do 80 minut Mashout (78 stopni) - 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Jak dla mnie wykończyłeś część enzymów na pewno większość betaamylazy i stąd słabe odfermentowanie. Będzie z tego słabe ale słodkie piwo. Dodaj ekstraktu chmielowego żeby zbalansować tą słodycz Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Cała betaamylaza poszła przy wrzuceniu słodu przy 75°C Piwo nie będzie bardzo słodkie, bo cukrów prostych (po fermentacji) tam nie ma, będzie raczej taka dziwna pełnia (robiłem eksperymenty z takim zacieraniem przy piwach niskoalkoholowych). Edytowane 10 Marca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi