Skocz do zawartości

JAK - nieLipiński Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 87: Złamana siódemka

No to pierwsze piwo a'la piernik. Na bazie piwa w stylu brown porter z dodatkiem rodzynek, cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej.

Zasyp:

  • słód pale ale - 2kg
  • pilzneński Litovel - 1,5kg
  • karmelowy Litovel - 600g
  • palony żywiecki - 70g

Zacieranie

  • 66°C - 1:15
  • 72°C - 10'
  • 78°C - 15'

 

Gotowanie 70'/chmielenie

  • w 10' - 15g Target - 9%a-kw. (135 GPH)
  • w 55' - 6g mchu irlandzkiego
  • w 60' - 50g rodzynek
  • w 69' - 10 sztuk kardamonu, 10szt. goździków, ok 2g niemielonego cynamonu, 8 ziaren jałowca, ok. 1/3 gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku

 

Właśnie kończy się chłodzić. Nazwa piwa wzięła się ze złamanej przy śniadaniu siódemki, lewej dolnej :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87: Złamana siódemka

Wyszło 23 litry 13Brix (12,5 °Blg). Trochę za mało odparowałem ale za to zmieściłem się w stylu (chciałem zrobić mocniejsze). Wydajność 72%, niezła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87: Złamana siódemka

Dziś przelałem na cichą. Ekstrakt trochę ponad 3°Blg. W aromacie przestały dominować przyprawy ale retronosowo wyczuwalne są wystarczająco mocno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 89: Witbier v.3

Trzecie podejście do "witka". Miała być pszenica niestety skończyło sie na kaszce mannie i to niestety nie skończyło się dobrze.

Zasyp

  • słód pilzneński Litovel - 2,2kg
  • kaszka manna - 2kg
  • płatki owsiane - 0,2kg

 

Zacieranie

  • - kleikowanie kaszki i płatków w 8l wody i 80°C
  • - dodanie ok 7l wody - temp. 51°C
  • - dodany słód i przerwa 50-52°C - 15'
  • - 62°C - 30'
  • - 72-°C ok 1,5h (musiałem wyjść)
  • - 78°C - 15'

 

Filtracja stoi. Tak źle nie było od czasu zacierania żytniego. Nie mam pompki więc dziś pewno nie skończę filtracji. Może do jutra zejdzie. MASAKRA. NIGDY WIĘCEJ KASZKI MANNY!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 89: Witbier v.3

Uffff. Jakoś udało się odfiltrować. Najwięcej pomogło wlanie do fermentora całej wody przygotowanej do wysładzania.

Gotowanie 70'/chmielenie

  • w 10' 15g Sybilla, 6,76%ak (101GPH)
  • w 50' 10g Hallertauer Tradition 4,37%ak (43,7GPH)
  • w 68' 20g suszonej skórki pomarańczy Kotanyi i 10g zmiażdżonej kolendry
Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto jest temu winien? Oczywiście, kolega bnp! To on popularyzował kaszę mannę do wita! :P

Powiem Ci, że już drugi raz używam kaszki i za pierwszym nie było tak źle jak teraz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 89: Witbier v.3

Brzeczka nastawna ma 12,5°Brix. Drożdże zadałem wczoraj ok 9 rano a około 13 pojawiły się oznaki fermentacji. Dziś w nocy piana wypełnił całą wolna przestrzeń w fermentorze a trochę wylazło przez rozszczelnienie na zewnątrz (piana jednak znacznie mniej drożdżowa niż z pszenicznych szczepów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 90: Monachijskie ciemne v.4

 

Zasyp

  • Słód monachijski Litovel - 3kg
  • Słód pilzneński Litovel - 1kg
  • Słód karmelowy Litovel - 0,5kg
  • Słód palony Żywiecki - 0,06kg

Zacieranie

  • 50°C - 5'
    62°C - 10' - dekokcja 6l
    dekokt
    • 72°C - 10'
    • gotowanie - 15'

    72°C - 30'

    78°C - 15'

Gotowanie 70'/Chmielenie

 

  • w 10' - 15g Iunga 2010, 8,2%ak
    w 45' - 20g Tradition 2010, 4,9%ak
    w 55' - 5g mchu irlandzkiego
    w 68' - 20g Tradition 2010, 4,9%ak

Wyszło 24' 12,75°Brix. Po zadaniu drożdżami i wykołysaniu zniosłem do piwnicy gdzie jest 10°C.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 90: Monachijskie ciemne v.4

Zymki podjęły wyzwanie i właśnie trwa uczta na brzeczce. Temperatura w piwnicy spadła do 9°C. Sadząc z wysokości piany lag trwał dość długo ale fermentacja wygląda na zdrową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 89: Witbier v.3

Dziś zabutelkowane z 160g cukru. Planowane nasycenie: 2,6v/v. Smak bardzo dobry. Całe szczęście bo bałem się o tą warkę (masakryczna filtracja)

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91: Pils niemiecki v.4

Czas na kolejnego dolniaka. Tym razem po raz kolejny pils w wersji niemieckiej. Z jednowarową dekokcją i solidną porcją chmielu. Założony kolor 6,2EBC, goryczka 42IBU.

Zasyp

  • słód pilzneński Litovel - 4kg
  • słód CaraPils Weyermann - 0,5kg

Zacieranie

woda 18l (50/50 kran RO) + 5ml kwasu mlekowego 80%

  • 50° - 15'
  • 62° - 10' i dekokcja (około 40')
  • dekokt:
    • 72°C - 10'
    • gotowanie - 10'

    [*]po połączeniu 72' - 30'

    [*]77°C - 15'

Gotowanie (70')/Chmielenie

  • w 10' (na 60') - 40g Iunga 2010 - 8,2% ak. - 328GPH
  • w 45' (na 25') - 35g Hallertauer Mittelfrueh 2009 - 3,4% - 119GPH
  • w 70' (na 0') - 25g Hallertauer Mittelfrueh 2010 - 3,2% - 80GPH

Przełom był bardzo ładny i rozpoczął sie jeszcze przed dodaniem chmielu. Do wody do wysładzania dodałem 5ml kwasu mlekowego na 12l. Brzeczka właśnie się chłodzi. Paczka W34/70 rehydratyzuje.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ten kwas był 80%, to będzie kwaśne jak berlinerwajs. :D

Owszem był 80% i nie jest kwaśne. Mam dość twardą wodę.

Brzeczka jest za to wściekle gorzka

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91: Pils niemiecki v.4

Wyszło jakieś 25l 12Brix, czyli ok 11,5°Blg. Noc piwo spędziło w domu (ok. 19°C), rano, kiedy fermentacja już wyraźnie ruszyła, przeniosłem do piwnicy, gdzie jest około 10°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem jeszcze raz pomiar współczynnika załamania światła i wyszło 12,25Brix. Zmierzyłem też gęstość brzeczki za pomocą areometru Biowinu w skali Ballinga wyszło prawie 13°, a wzorcowy areometr podający gęstość bezwzględną wskazał 1,048g/cm3. Względna gęstość brzeczki SG (tzw. d20/20) wyszła zatem 1,050 co odpowiada 12,33°Ballinga. Wygląda na to, że refraktometr podaje zawartość ekstraktu dokładnie i nie ma konieczności korygowania jego wskazań. Ostatecznie przyjmuję, ze niemiecki pils v.4 ma 12,25°Blg.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 92 Tripel: Kacper, Melchior i Baltazar

Na cześć Trzech Króli najbardziej pasuje tripel, zatem pierwszy mocarny Belg w moim browarze. Planowany ekstrakt: w pobliżu 20°Blg, goryczka 35IBU. W chmielenie, po konsultacji z Josefikiem, postanowiłem włączyć chmiel amerykański.

 

Zasyp

  • słód pilzneński Litovel - 4,5kg
  • słód Carapils Weyermann - 0,5kg

Zacieranie

  • zatarcie na przerwę białkową 51°C przez 10'
  • 62°C - 40'
  • 72°C - 45' (po 35 jeszcze o roztarciu ziarna wykazywały obecność skrobi)
  • 77°C - 15'

Gotowanie 70'/chmielenie

  • w 10' - Target 2010, 7,7%ak. 40g
  • w 45' - EKG 2010, 4,57%ak., 30g
  • w 55' - 5g mchu irlandzkiego
  • w 70' - Cascade 2010, 3,41%ak., 30g

Brzeczka nastawna w ilości 18l o zawartości ekstraktu 16,25°Blg zadana 100ml gęstwy Belgian Abbey rozruszanej w ok. 200ml brzeczki 10°Blg. Przełom wyszedł znakomity przez co osadów bardzo dużo. Odzyskałem z nich około 3l brzeczki. 2 litry planuje dodać do fermentora 1 l pójdzie na rezerwę. Do odzyskanej brzeczki dodam jeszcze 1,5litra wody i 1kg cukru. Powinno to dać ekstrakt nastawny 19,2°Blg. Fermentacja ruszyła po 10 godzinach. Na razie piana ma około 5cm.

(piwo zostało uwarzone 7 stycznia)

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.