JacekKocurek Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warka 87: Złamana siódemka No to pierwsze piwo a'la piernik. Na bazie piwa w stylu brown porter z dodatkiem rodzynek, cynamonu, goździków, kardamonu i gałki muszkatołowej. Zasyp: słód pale ale - 2kg pilzneński Litovel - 1,5kg karmelowy Litovel - 600g palony żywiecki - 70g Zacieranie 66°C - 1:15 72°C - 10' 78°C - 15' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - 15g Target - 9%a-kw. (135 GPH) w 55' - 6g mchu irlandzkiego w 60' - 50g rodzynek w 69' - 10 sztuk kardamonu, 10szt. goździków, ok 2g niemielonego cynamonu, 8 ziaren jałowca, ok. 1/3 gałki muszkatołowej i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku Właśnie kończy się chłodzić. Nazwa piwa wzięła się ze złamanej przy śniadaniu siódemki, lewej dolnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Warka 87: Złamana siódemka Wyszło 23 litry 13Brix (12,5 °Blg). Trochę za mało odparowałem ale za to zmieściłem się w stylu (chciałem zrobić mocniejsze). Wydajność 72%, niezła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Warka 87: Złamana siódemka Dziś przelałem na cichą. Ekstrakt trochę ponad 3°Blg. W aromacie przestały dominować przyprawy ale retronosowo wyczuwalne są wystarczająco mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 (edytowane) Wczoraj na szybciutko zmontowaną karuzelę trafiły Belgian Abbey 1214. Szykuje się wit a po nim.... Edytowane 2 Grudnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Warka 87: Christmas brown porter - Złamana siódemka Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Warka 89: Witbier v.3 Trzecie podejście do "witka". Miała być pszenica niestety skończyło sie na kaszce mannie i to niestety nie skończyło się dobrze. Zasyp słód pilzneński Litovel - 2,2kg kaszka manna - 2kg płatki owsiane - 0,2kg Zacieranie - kleikowanie kaszki i płatków w 8l wody i 80°C - dodanie ok 7l wody - temp. 51°C - dodany słód i przerwa 50-52°C - 15' - 62°C - 30' - 72-°C ok 1,5h (musiałem wyjść) - 78°C - 15' Filtracja stoi. Tak źle nie było od czasu zacierania żytniego. Nie mam pompki więc dziś pewno nie skończę filtracji. Może do jutra zejdzie. MASAKRA. NIGDY WIĘCEJ KASZKI MANNY! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Mogłeś poczekać na dostawę pszenicy niesłodowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 89: Witbier v.3 Uffff. Jakoś udało się odfiltrować. Najwięcej pomogło wlanie do fermentora całej wody przygotowanej do wysładzania. Gotowanie 70'/chmielenie w 10' 15g Sybilla, 6,76%ak (101GPH) w 50' 10g Hallertauer Tradition 4,37%ak (43,7GPH) w 68' 20g suszonej skórki pomarańczy Kotanyi i 10g zmiażdżonej kolendry Edytowane 2 Grudnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Mogłeś poczekać na dostawę pszenicy niesłodowanej. No ja mogłem ale drożdże już głodne czekały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Kto jest temu winien? Oczywiście, kolega bnp! To on popularyzował kaszę mannę do wita! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Kto jest temu winien? Oczywiście, kolega bnp! To on popularyzował kaszę mannę do wita! Powiem Ci, że już drugi raz używam kaszki i za pierwszym nie było tak źle jak teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka 89: Witbier v.3 Brzeczka nastawna ma 12,5°Brix. Drożdże zadałem wczoraj ok 9 rano a około 13 pojawiły się oznaki fermentacji. Dziś w nocy piana wypełnił całą wolna przestrzeń w fermentorze a trochę wylazło przez rozszczelnienie na zewnątrz (piana jednak znacznie mniej drożdżowa niż z pszenicznych szczepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dziś na karuzelę trafiły Zymki Z011-1-37. Zobaczymy czy ruszą do soboty :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zymki ruszyły ale logarytmiczny wzrost rozpoczął się dopiero wczoraj wieczorem. Zatem dziś na pożarcie przygotowałem im monachijskie ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 90: Monachijskie ciemne v.4 Zasyp Słód monachijski Litovel - 3kg Słód pilzneński Litovel - 1kg Słód karmelowy Litovel - 0,5kg Słód palony Żywiecki - 0,06kg Zacieranie 50°C - 5'62°C - 10' - dekokcja 6ldekokt 72°C - 10' gotowanie - 15' 72°C - 30' 78°C - 15' Gotowanie 70'/Chmielenie w 10' - 15g Iunga 2010, 8,2%akw 45' - 20g Tradition 2010, 4,9%akw 55' - 5g mchu irlandzkiegow 68' - 20g Tradition 2010, 4,9%ak Wyszło 24' 12,75°Brix. Po zadaniu drożdżami i wykołysaniu zniosłem do piwnicy gdzie jest 10°C. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Jacek Ty "JAK" zwykle musisz być o krok przedemną o krok. Jutro na przekór zrobię Monachijskie Jasne #90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Jacek Ty "JAK" zwykle musisz być o krok przedemną o krok. Jutro na przekór zrobię Monachijskie Jasne #90 Co zrobić, tylko ucieczka do przodu mi pozostała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warka 90: Monachijskie ciemne v.4 Zymki podjęły wyzwanie i właśnie trwa uczta na brzeczce. Temperatura w piwnicy spadła do 9°C. Sadząc z wysokości piany lag trwał dość długo ale fermentacja wygląda na zdrową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 89: Witbier v.3 Dziś zabutelkowane z 160g cukru. Planowane nasycenie: 2,6v/v. Smak bardzo dobry. Całe szczęście bo bałem się o tą warkę (masakryczna filtracja) Edytowane 12 Stycznia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 91: Pils niemiecki v.4 Czas na kolejnego dolniaka. Tym razem po raz kolejny pils w wersji niemieckiej. Z jednowarową dekokcją i solidną porcją chmielu. Założony kolor 6,2EBC, goryczka 42IBU. Zasyp słód pilzneński Litovel - 4kg słód CaraPils Weyermann - 0,5kg Zacieranie woda 18l (50/50 kran RO) + 5ml kwasu mlekowego 80% 50° - 15' 62° - 10' i dekokcja (około 40') dekokt: 72°C - 10' gotowanie - 10' [*]po połączeniu 72' - 30' [*]77°C - 15' Gotowanie (70')/Chmielenie w 10' (na 60') - 40g Iunga 2010 - 8,2% ak. - 328GPH w 45' (na 25') - 35g Hallertauer Mittelfrueh 2009 - 3,4% - 119GPH w 70' (na 0') - 25g Hallertauer Mittelfrueh 2010 - 3,2% - 80GPH Przełom był bardzo ładny i rozpoczął sie jeszcze przed dodaniem chmielu. Do wody do wysładzania dodałem 5ml kwasu mlekowego na 12l. Brzeczka właśnie się chłodzi. Paczka W34/70 rehydratyzuje. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Do wody do wysładzania dodałem 5ml kwasu mlekowego na 12l. Jeżeli ten kwas był 80%, to będzie kwaśne jak berlinerwajs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Jeżeli ten kwas był 80%, to będzie kwaśne jak berlinerwajs. Owszem był 80% i nie jest kwaśne. Mam dość twardą wodę. Brzeczka jest za to wściekle gorzka Edytowane 29 Grudnia 2011 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Warka 91: Pils niemiecki v.4 Wyszło jakieś 25l 12Brix, czyli ok 11,5°Blg. Noc piwo spędziło w domu (ok. 19°C), rano, kiedy fermentacja już wyraźnie ruszyła, przeniosłem do piwnicy, gdzie jest około 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Zrobiłem jeszcze raz pomiar współczynnika załamania światła i wyszło 12,25Brix. Zmierzyłem też gęstość brzeczki za pomocą areometru Biowinu w skali Ballinga wyszło prawie 13°, a wzorcowy areometr podający gęstość bezwzględną wskazał 1,048g/cm3. Względna gęstość brzeczki SG (tzw. d20/20) wyszła zatem 1,050 co odpowiada 12,33°Ballinga. Wygląda na to, że refraktometr podaje zawartość ekstraktu dokładnie i nie ma konieczności korygowania jego wskazań. Ostatecznie przyjmuję, ze niemiecki pils v.4 ma 12,25°Blg. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 92 Tripel: Kacper, Melchior i Baltazar Na cześć Trzech Króli najbardziej pasuje tripel, zatem pierwszy mocarny Belg w moim browarze. Planowany ekstrakt: w pobliżu 20°Blg, goryczka 35IBU. W chmielenie, po konsultacji z Josefikiem, postanowiłem włączyć chmiel amerykański. Zasyp słód pilzneński Litovel - 4,5kg słód Carapils Weyermann - 0,5kg Zacieranie zatarcie na przerwę białkową 51°C przez 10' 62°C - 40' 72°C - 45' (po 35 jeszcze o roztarciu ziarna wykazywały obecność skrobi) 77°C - 15' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' - Target 2010, 7,7%ak. 40g w 45' - EKG 2010, 4,57%ak., 30g w 55' - 5g mchu irlandzkiego w 70' - Cascade 2010, 3,41%ak., 30g Brzeczka nastawna w ilości 18l o zawartości ekstraktu 16,25°Blg zadana 100ml gęstwy Belgian Abbey rozruszanej w ok. 200ml brzeczki 10°Blg. Przełom wyszedł znakomity przez co osadów bardzo dużo. Odzyskałem z nich około 3l brzeczki. 2 litry planuje dodać do fermentora 1 l pójdzie na rezerwę. Do odzyskanej brzeczki dodam jeszcze 1,5litra wody i 1kg cukru. Powinno to dać ekstrakt nastawny 19,2°Blg. Fermentacja ruszyła po 10 godzinach. Na razie piana ma około 5cm. (piwo zostało uwarzone 7 stycznia) Edytowane 8 Stycznia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się