vettis Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jacku, skąd w twoich recepturach tak dokładne określenie koloru słodów? Bo ma przed imieniem i nazwiskiem - dr - Kocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Vettis z tego co widzimy masz na imię Łukasz a nie Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Oczywiście to tylko szacunek. Biorę go z BeerSmitha. Nie chciało mi się pisać i skopiowałem to co BS ma w bazie. Edytowane 2 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Warka 111 - AAA v.4 Dziś do fermentora dodałem ok 28g szyszki Simcoe. Po prostu rozsypałem ją na powierzchni. I tak bez "pończochy" się nie obejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Warka 112 - Oranje Bock Ponieważ warunków do dolniaków brak trzeba zrobić koźlaka fermentacji górnej czyli tzw. holenderskiego. Brzeczka jak na zwykłego koźlaka ale fermentacja na Nottinghamach. możliwie w pobliży 15°C. Zasyp: 4,20 kg Pilzneński (4,0 EBC) Grain 71,19 % 0,50 kg Bursztynowy (50,0 EBC) Grain 8,47 % 0,50 kg Cara-Pils (4,0 EBC) Grain 8,47 % 0,50 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) Grain 8,47 % 0,20 kg karmelowy (400,0 EBC) Grain 3,39 % Zacierania (RO/kran 50:50 - 21l) 50°C - 20' 62°C - 35' 72°C - 40' 77°C - 10' Gotowanie 105' 30 g Tradition [5,36 %] (75 min) Hops 14,0 IBU 25 g Tradition [5,36 %] (20 min) Hops 6,8 IBU 5g Mech irlandzki 15' Długie gotowanie powinno zwiększyć ilość melanoidyn no i usunąć DMS . Kolor 26EBC goryczka 20,8IBU. Wyszło 24l 17°Blg w fermentorze i 2 litry odzyskane z osadów. Dochładza się na balkonie. Edytowane 7 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Drożdże zadane w 16°C. Gęstwa Nottinghamów po AAA (2-gie pokolenie) około 200ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Warka 113 - Auto Mata APA Amerykańskie jasne ale z udziałem ryżu. Planowany ekstrakt 11°Blg, goryczka 30IBU. Zasyp: Słód pilzneński - 3kg ryż - 1kg Ryż skleikowany. Gotowany przez ponad pół godziny w 6 litrach wody. Zacieranie (RO/kranówka 1:1) 50°C - 25' 62°C -35' 72°C - 45' (próba jodowa niepewna) + 10' 77°C - 10' Gotowanie 75'/chmielenie 60' - 15g Mosaic 9,3% a-k 30' - 20g Mosaic 9,3% a-k po wyłączeniu palnika 25g Mosaic 9,3% a-k Wyszło ok 24l 11°Blg. Dochładza się na balkonie. W przygotowaniu drożdże Mangroove Jack's M10 Workshore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) Warka 111 - AAA v.4 Dziś trafiła do KEGa i 11 butelek. Edytowane 15 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Warka 112 - Oranje Bock Dziś przelany na cichą. Ekstrakt pozorny 5,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Wczoraj rozbiłem kapsułkę z pożywką w Wyeast Balgian Season wyprodukowane 23 listopada 2012. Myślałem, że spuchną za tydzień a tu zonk: saszetka po jednym dniu napuchnięta całkiem poważnie. Chyba jutro zrobię starter. Edytowane 23 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Wczoraj drożdże trafiły na karuzelę z 1,5l brzeczki ok 10°Blg. Szacowany plon 230mld komórek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Warka 114 - Saison nr 1 (lekki) Drożdże Begian Saison ładnie się namnożyły więc trzeba im dać coś do zjedzenie. Na początek lżejszy sizon. Planowany ekstrakt 12%. Zasyp 3,40 kg Pilzneński (3,9 EBC) Grain 72,34 % 0,50 kg Pszeniczny (3,9 EBC) Grain 10,64 % 0,30 kg Bursztynowy (50,0 EBC) Grain 6,38 % 0,20 kg CaraBelge (33,0 EBC) Grain 4,26 % 0,10 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2,13 % Zacieranie (kranówka z korekta pH kwasem fosforowym do 5,4) 50°C - 15' 62°C - 35' 72°C - 35' 76°C - 10' Gotowanie 70'/chmielenie 25,00 gm Tradition [5,36 %] (60 min) Hops 13,6 IBU 20,00 gm Styrian Goldings [5,40 %] (25 min) Hops 7,6 IBU 20,00 gm Styrian Goldings [5,40 %] (1 min) Hops 0,5 IBU, skórka z 2 pomarańczy, kilka ziarenek pieprzu i kilkanaście zgniecionego kardamonu, 200g demerary. Wyszło jakieś 25l 12°Blg. Jutro rano zadam drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Warka 113 - Auto Mata APA Od dobrych 10 dni stoi na cichej. Wczoraj sypnąłem resztę Mosaica. Nie wiem ile tego było. Może 50g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Warka 114 - Saison nr 1 (lekki) Drożdże zadane około 14. O 20 na powierzchni ładna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Warka 112 - Oranje Bock Wczoraj został w całości zabutelkowany. Dodałem 1,1l rezerwy ok 15°Blg i 31g cukru rozpuszczonego w wodzie. Wyszło 50butelek . Ekstrakt pozorny 3,5°Blg czyli piwo ma ok 7,5% v/v alkoholu. Smak bardzo przyjemny (na ile mogłem wyczuć po nawdychaniu się ClO2) i czysty jak na bardziej górną niż dolną fermentację. Lubię te Nottinghamy. Edytowane 9 Marca 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Warka 114 - Saison nr 1 (lekki) Od wczoraj stoi w mieszkaniu, przy kaloryferze. Na strychu w 18-19°C fermentacja stała. Nie mierzyłem ekstraktu ale pewno stanęło jak to zwykle dla tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Mam zamiar w najbliższym czasie warzyć Oranje Bock wg Twojej receptury. Czy te 105 minut gotowania były zamierzone i są niezbędne, czy po prostu tak wyszło. Sensoryk ze mnie żaden, więc DMS mnie nie przeraża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Zamierzone. Bardziej niż na usunięciu DMS zależało mi na zatężeniu brzeczki (uzupełniałem odparowaną wodę filtratem, bo sporo nie zmieściło się do garnka a jeszcze miał ponad 3°Blg) i uzyskaniu większej ilości melanoidyn (nie miałem słodu monachijskiego, który by sam z siebie podbił słodowość). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 oprócz słodów wchodzacych w skład receptury mam ok 300 g monachijskiego. dodać go? i jakie są widełki ekstraktu, w które trzeba się wpasować. dzięki za odpowiedź. to będzie już czwarta receptura z Twoich zapisków z której skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Miło słyszeć, że komuś jeszcze się te zapiski na coś przydają. Co do tych 300g monachijskiego to nie jest to ilość, która wyraźnie wpłynie na efekt jednak nic nie stoi na przeszkodzie by go tu użyć. Widełki ekstraktu takie jak w koźlaku (15,5-17,5). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Warka 113 - Auto Mata APA Wczoraj w końcu znalazłem czas i przelałem do KEGa a co nie wlazło trafiło do 9 butelek z syropem przyrządzonym z 22g cukru. Ekstrakt pozorny 2,5°Blg. Smak i zapach mocno owocowy. Chyba głównie mango i ananas. Cytrusy jakby słabiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Warka 114 - Saison nr 1 (lekki) Od wczoraj stoi w mieszkaniu, przy kaloryferze. Na strychu w 18-19°C fermentacja stała. Nie mierzyłem ekstraktu ale pewno stanęło jak to zwykle dla tych drożdży. Kurcze minął miesiąc a to piwo jeszcze fermentuje. Wieko zamknięte na głucho wybrzusza się tak, że zwykle 2 razy dziennie trzeba upuszczać gaz. Pierwsze i ostatnie piwo na tych drożdżach. No chyba, że smak powali, czy też urwie co tam ma urwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Podobno tak mają i wolą cieplej, ja się od poprzedniego roku do saisona przymierzam ten miesiąc to jeszcze ujdzie ale nie piłem i szkoda czterech dych w ciemno. No chyba że jest do nabycia komercyjne piwo w tym stylu ale nie widziałem. ps. daj znać czy jesteś zadowolony za te parę miesięcy. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Warka 114 - Saison nr 1 (lekki) Od wczoraj stoi w mieszkaniu, przy kaloryferze. Na strychu w 18-19°C fermentacja stała. Nie mierzyłem ekstraktu ale pewno stanęło jak to zwykle dla tych drożdży. Kurcze minął miesiąc a to piwo jeszcze fermentuje. Wieko zamknięte na głucho wybrzusza się tak, że zwykle 2 razy dziennie trzeba upuszczać gaz. Pierwsze i ostatnie piwo na tych drożdżach. No chyba, że smak powali, czy też urwie co tam ma urwać To piwo http://www.wiki.piwo.org/Saison,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_%28vettis%29 również fermentowało mi około miesiąca, tyle że ostatnie 2 tyg. za pomocą grzejnika i koca w okolicach 30°C, wtedy poprawnie odfermentowały. W 20°C zeszły za 2 tyg z 14 do chyba 9. Tak więc lubią ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zimno mają. Podnieś temperaturę do 27-30°C i dokończą robotę. W specyfikacji wyraźnie jest napisane, że w niskich temperaturach potrafią się zatrzymać w okolicach 8-9°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się