JacekKocurek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 74: szkockie mocne 70/- Jakoś zapomniałem tu skopiować informacji p warce z 15 stycznia. Niniejszym uzupełniam. Kolejne piwo na British Ale. Planowana gęstość 10°Blg, kolor 33EBC, goryczka 16,6IBU. Zasyp * słód Pale Ale Weyermann - 3,5kg * słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg * słód palony Żywiecki 0,05kg * palony jęczmień - 0,07kg (edytka, było błędnie 0,7) Zacieranie * 65 °C przez 1:45h * 76°C - 15' Gotowanie 100'/chmielenie * w 40' - 25g Fuggle 4%ak granulat * w 70' - 10g Fuggle 4%ak granulat * w 90' - 4g mchu irlandzkiego. Wyszło 26l 10,5°Blg, kurcze za dobrze bo miało być 10. Może rozcieńczę... Zadane gęstwą British Ale po Robust Porterze. Edytowane 20 Stycznia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 * palony jęczmień - 0,7kg Toż to smoła będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 * palony jęczmień - 0' date='7kg[/quote']Toż to smoła będzie Chyba jkocurkowi jedno zero uciekło, niby 0 to zero a ile znaczy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 * palony jęczmień - 0' date='7kg[/quote']Toż to smoła będzie Chyba jkocurkowi jedno zero uciekło' date=' niby 0 to zero a ile znaczy! [/quote'] Nie inaczej. Już poprawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Najlepsza jest nazwa piwa - szkockie mocne 70 - sikacz totalny, ale mocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Najlepsza jest nazwa piwa - szkockie mocne 70 - sikacz totalny, ale mocny. Dla skąpych szkotów może "dziesiątka" to mocne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Cóż, co kraj to obyczaj. Jak na Szkocję to piwo widać jest mocne. Heavy to dosłownie ciężkie ale wolę tłumaczenie "mocne". Ichni export ma 10-13.3 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Najlepsza jest nazwa piwa - szkockie mocne 70 - sikacz totalny, ale mocny. Mocny sikacz - dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Warka 75: Ultravox - Vienna Lager Kolejne podejście do wiedeńskiego lagera, uwarzone w sobotę 29 stycznia. Fermentacja Dortmundera dobiega końca więc do dyspozycji są lagerowe drożdże. Założone parametry: ekstrakt 12,5°Blg, kolor - 26EBC, goryczka 23,5IBU. Zasyp: słód wiedeński Weyermann - 3,2kg słód monachijski Litovel - 1kg słód Carared Weyermann - 0,4kg słód palony Żywiecki - 0,07kg Zacieranie zatarcie na 52°C i przerwa 10' 62°C - 30' 72°C - 40' 76°C - 15' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' 14g granulatu Iunga 9,5%ak. w 40' 15g granulatu Hallertau Tradition 5,1%ak. w 55' 4g mchu irlandzkiego po rehydratacji w 68' 10g granulatu Hallertau Tradition 5,1%ak. Wyszło 26l o gęstości 13°Blg. To górna granica stylu, goryczka może być za słaba. Zobaczymy. Brzeczka nastawna ma piękny czerwono-miedziany kolor. Fermentor zniosłem do piwnicy wieczorem. Dziś rano przelałem do niego drożdże (W34/70) wprost z fermentora po dortmunderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Warka 72: Dortmunder Export Dziś przelany na cichą. W sumie nawet nie potrzebnie bo już by go można było butelkować. Gęstość 3°Blg w 8°C czyli ok 2,6°Blg w 20°C. Piwo jest idealnie klarowne a smak ma nienaganny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Warka 68 Bi?re de GardeTeraz pewno miesiąc będzie nagazowywać (oczywiście stoi w mieszkaniu). Ha a tu szok! Nagazowało się w 2 tygodnie. Pewno jeszcze dofermentowało w ciepłym. Sprawdzę coby znów granaty sie nie pojawiły :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Warka 72: Dortmunder Export Dziś rozlany ze 120g cukru rozpuszczonego w 1/2 l wody. Gęstość zeszła do niecałych 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Warka 74: szkockie mocne 70/- Dziś po raz pierwszy 'zakegowałem" piwo. Do Corneliusa weszło ok 19l a reszta (6 l) do butelek z 40 g cukru rozpuszczonego w wodzie. Samo kegowanie jest fajne ale mycie i dezynfekcja KEGa oraz złączek zajmuje sporo czasu. Wszystko rozebrałem na czynniki pierwsze i dokładnie umyłem. Potem dezynfekcja r-rem ClO2. Co do piwa to gęstość zeszła do ok 2°Blg. Smak jest przyjemny jednak dominuje w nim czekolada, czyli jest raczej poza stylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Warka 74: szkockie mocne 70/-Dziś po raz pierwszy 'zakegowałem" piwo. Takie rzeczy właśnie tuż, tuż w moim browarze, gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Warka 74: szkockie mocne 70/-Dziś po raz pierwszy 'zakegowałem" piwo. Takie rzeczy właśnie tuż' date=' tuż w moim browarze, gratulacje [/quote'] Na razie to straszna prowizorka. KEG pożyczony od Pierona. Węże od żony, z instalacji CO2 do akwarium. W tej chwili nie mam nawet jak zrobić wyszynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Warka 74: szkockie mocne 70/-Dziś po raz pierwszy 'zakegowałem" piwo. Do Corneliusa weszło ok 19l a reszta (6 l) do butelek z 40 g cukru rozpuszczonego w wodzie. Samo kegowanie jest fajne ale mycie i dezynfekcja KEGa oraz złączek zajmuje sporo czasu. Wszystko rozebrałem na czynniki pierwsze i dokładnie umyłem. Potem dezynfekcja r-rem ClO2. Co do piwa to gęstość zeszła do ok 2°Blg. Smak jest przyjemny jednak dominuje w nim czekolada, czyli jest raczej poza stylem. Myję keg wodą. Wlewam płynu, zamykam, trzepie kegiem, żeby się spieniło, wylewam opłukuję (jeśli trzeba to używam szczotki do usunięcia drożdży z dna. Wlewam 2l wrzątku, wsypuję OXI, zamykam, trzepie znowu kegiem i tak zostawiam do rozlewu. Nie wykręcam końcówek itd. Może raz na jakiś czas. Ten system mycia i dezynfekcji mi się sprawdza, nie miałem jeszcze kwacha w kegu. Szybko i bezboleśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Wlewam płynu, zamykam, trzepie kegiem, żeby się spieniło, wylewam opłukuję (jeśli trzeba to używam szczotki do usunięcia drożdży z dna. Wlewam 2l wrzątku, wsypuję OXI, zamykam, trzepie znowu kegiem i tak zostawiam do rozlewu. Nie wykręcam końcówek itd. Może raz na jakiś czas. Ten system mycia i dezynfekcji mi się sprawdza, nie miałem jeszcze kwacha w kegu. Szybko i bezboleśnie Przy ciągłym użyciu to pewno wystarczy. Ja tego KEGa pożyczyłem od Pierona, trochę czekał na napełnienie a jak się okazało w rurkach zostało trochę piwa więc wolałem umyć dokładnie. I tak dałem sobie spokój z tymi blaszkami podtrzymującymi sprężynkę zaworka w króćcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) Warka 76: Tmave - Rumburak Czeskie ciemne. Czarne jak serce Rumburaka więc po nim przyjmie nazwę. Planowana gęstość 12°Blg, kolor 62EBC, goryczka 23 IBU. Zasyp Słód pilzneński, Litovel - 2kg Słód monachijski, Litovel - 2kg Słód karmelowy ciemny Litovel - 0,22kg Słód karmelowy jasny Strzegom - 0,08kg (brakło Litovela) Słód Carafa III - 0,15kg Słód palony żywiecki - 0,12kg Zacieranie z 1 warową dekokcją Zasyp na 39°C z 15l wody, 70% RO Odebrane 10,5l, reszta (raczej gęsta): 50°C - 15 64°C - 30' gotowanie - 15' [*]po zmieszaniu [*]62°C - 25' [*]72°C - 35' [*]76°C - 15' Gotowanie 80'/Chmielenie w 20' 30g Saaz szyszki 3,5% ak, tyle że w 2009r, teraz pewno najwyżej 3% i 8g Iunga granulat 9,5%ak. w 60' 20g Saaz granulat 3,5%ak, j.w. w 65' 4g mchu irlandzkiego Wyszło ok 12°Blg. Zniosłem do piwnicy i zadałem gęstwa po czeskim pilsie. Edytowane 11 Lutego 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Warka 73: Czeski Pils Przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Warka 74: szkockie mocne 70/-Dziś po raz pierwszy 'zakegowałem" piwo. Do Corneliusa weszło ok 19l a reszta (6 l) do butelek z 40 g cukru rozpuszczonego w wodzie. Samo kegowanie jest fajne ale mycie i dezynfekcja KEGa oraz złączek zajmuje sporo czasu. Wszystko rozebrałem na czynniki pierwsze i dokładnie umyłem. Potem dezynfekcja r-rem ClO2. Jacek później nie będziesz musiał tak często demontować /pierwszy raz wiadomo/. Zalać roztworem CLO2 i na drugi dzień litrów kilka litrów z kega przepuścić przez instalację i tyle. Masz dwa w jednym, sterylny keg i odkażoną instalacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Zniosłem do piwnicy i zadałem gęstwa po czeskim pilsie. Tego w Twoim przypadku nie zazdroszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Zniosłem do piwnicy i zadałem gęstwa po czeskim pilsie. Tego w Twoim przypadku nie zazdroszczę Znieść to jak cie mogę, ale wnoszenie to masakra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Jacek później nie będziesz musiał tak często demontować /pierwszy raz wiadomo/. Zalać roztworem CLO2 i na drugi dzień litrów kilka litrów z kega przepuścić przez instalację i tyle. Masz dwa w jednym, sterylny keg i odkażoną instalacje. Wiadomo. Wcześniej już się tłumaczyłem z tej nadgorliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Znieść łatwiej, zawsze można to puścić i samo spadnie. Do góry trzeba niestety podnosić. Jacek super, już jesteś nasz - kegujący czyli KEGUŚ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Warka 77: Oktoberfest Piwo w stylu oktoberfest. Planowana gęstość 13,5°Blg, kolor 21 EBC, goryczka 27IBU. Zasyp: słód monachijski Litovel - 2,25kg słód wiedeński Weyermann - 1,65kg słód pilzneński Litovel - 1kg słód Carared Weyermann - 0,2kg słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg Zacieranie (Hochkurtz) zatarcie na 62°C i przerwa 25' odebranie 6,2l do dekokcji dekokt 72°C - 10' gotowanie 10' [*]po połączeniu 72°C - 30 odebranie 3,5l do dekokcji dekokt [*]po zmieszaniu 76°C 30' (bez kontroli spadło do 70°C bo obiad, podgrzane przed filtracja do 76°C) Gotowanie 80'/chmielenie w 20' - 17g Iunga, T90, 9,5%ak. w 50' - 15g H. Tradition, T90, 5,1%ak. w 65' - 4g mchu irlamdzkiego w 77' - 10g H. Tradition, T90, 5,1%ak. Brzeczka ma 14°Blg. Po wystudzeniu w garze, przelałem do fermentora i wyniosłem na sień. Jutro zadam drożdże z wiedeńskiego. gotowanie - 5' Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się