vettis Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Jacek - jak potrzebujesz pomocy przy spożywaniu to chętni się znajdą. np za tydzień w Stryszawie Chętnie użyczę szklanek, kufli i nawet kegeratora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Przyjedziemy z Harnasiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Przecież Twój syn ma na imię Janek - nie Harnaś :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Warka 107 - letnia ciemna pszenica Tym razem pszenica bawarska w wersji ciemnej, czyli tradycyjnej. Bazę stanowią słody pszeniczny ciemny i monachijski dla zabarwienia co nieco palonego słodu z palarki z browaru w Żywcu. Do zacieranie wykorzystałem świeżo zakupiony kociołek z Lidla (wersja nowa, z elektronicznym sterowaniem). Zacieranie przedłużone bo siła diastatyczna słodów niezbyt duża. Zasyp: słód pszeniczny ciemny Weyermann - 2,5kg słód monachijski Strzegom - 2kg słód palony z Żywca - 0,08kg Zacieranie 40°C - 30' 62°C - 45' 72°C - 45' 77°C - 15' Gotowanie 70'/chmielenie w 10' 25g Hallertau Tradition ok 4,7%ak (2010r!) Wyszło ok 23l brzeczki prawie 13°Blg. Po schłodzeniu do 19,5°C zadane gęstwą kangurów po jasnej pszenicy. Gęstwy dałem 400cm3. Mam nadzieję, że drożdże nie wyjdą na spacer (temperatura otoczenia to prawie 22°C). Co do Lidlowskiego kociołka to spisał się na medal. Jak tylko opracuję wkład filtracyjny to nie będę tęsknić za Spiedlem. Temperatura była utrzymywana z dokładnością do 1°C, zmiana na kolejne przerwy szybka, czego chcieć więcej? Oczywiście zacier cały czas był mieszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Warka 107 - letnia ciemna pszenica We wtorek, 20 sierpnia, została zabutelkowana z dodatkiem 2 litrów rezerwy. Całość trafiła do butelek. Ekstrakt spadł do 4,5°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Fajną pszenicę wczoraj piłem na spotkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Odkopałem wątek. Znalazłem go na 7 stronie. Tak daleko jeszcze nigdy nie spadłem. Wczoraj powstała warka nr 108 Warka 108 - Standardowy Bitter x2 Trzeba zacząć warzenie bo zapasy się kończą. Na początek sezonu (ło matko! początek sezonu w końcu listopada!) standardowy bitter warzony techniką 1/2HGB, dzięki czemu z jednego warzenia mam 2 pełne fermentory. Zacieranie w kociołku z Lidla. Zasyp słód Pale Strzegom 6kg słód Cara Gold 9EBC - 0,5kg słód karmelowy Litovel - garść Zacieranie 62°C - 30minut 72°C - 45minut 78°C - czas nieznany, pewno około 30' bo musiałem wyjść Gotowanie/chmielenie 80' w 20' - 35g Target 11,4% a-kw. w 50' - 20g Fuggles 5,1% a-kw. i 20g EKG 6,4% a-kw. w 65 ' - 7g uwodnionego mchu irlandzkiego po wyłączeniu palnika przy ok 70°C - 20g Fuggles 5,1% a-kw. i 20g EKG 6,4% a-kw. Na początku wody w kociołku było tylko 15l wody i po wsypaniu okazało się, że zacier jest zbyt gęsty a miejsca jeszcze sporo więc dolałem jeszcze 5 lirów wody (RO + kran 1:1). Brzeczkę schłodziłem do 38°C, przelałem do 1 fermentora i wyniosłem na balkon. Ekstrakt brzeczki ponad 18°Blg. Gdy temperatura spadła do 26°C przelałem połowę do drugiego fermentora. W każdym było po 12l i dolałem taką samą ilość wody (butelkowana z Lidla) co dało ekstrakt nastawny nieco ponad 9°Blg. Pierwszy fermentor zadałem Mauribrew Ale Y514, a drugi Mangrove Jack's M79 Burton Union. Przy uwodnieniu pierwsze nie wykazały oznak fermentacji drugie ładnie się spieniły jednak fermentacja szybciej ruszyła na kangurach. Edytowane 24 Listopada 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Cieszę się, że się nie poddajesz i warzysz Kocurku dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Cieszę się, że się cieszysz, Chrząszczu Piwo fermentuje w temperaturze otoczenia około 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Jacek, pozdrawiam Cię serdecznie Możesz mnie też pozdrowić, a wtedy śmignie Ci dwutysięczny post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Lepij jak nos wszystkich pozdrowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Zdrawim was! i mam dwa tysiaki Edytowane 24 Listopada 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Zdrawim was! i mam dwa tysiaki z Bierfestu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 A co, rozdawali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Wczoraj połowa warki 108 trafiła do KEGa i butelek a dziś powstała Warka 109 - Irish Red Pierwsza próba w tym stylu. Zasyp słód Pale - 4kg słód Cristal II 200EBC - 0,3kg słód karmelowy czerwony - 0,25kg palony jęczmień - 0,05kg Zacieranie 67°C - 70' 72°C - 10' 77°C - 10' Gotowanie 70' w 10' 20g chmielu Target 11% a-k Wyszło ok 24l 12,5°Blg. Chłodzi się na balkonie. Drożdże zadam jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Przez noc brzeczka ochłodziła się do 10°C. Musiałem ją kilka godzin potrzymać w domu by ogrzała się do 16°C. Zadałem uwodnionymi drożdżami British Ale Mangrove Jack's M07. Temperatura w "fermentowni" 16,5°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Warka 108 Standardowy Bitter Zakegowana i zabutelkowana. Pierwsza część na Mauribrew odfermentowała zaledwie do 3°Blg, druga, na Burton Ale od Mangrove Jack's znacznie głębiej bo do 1,5°Blg Edytowane 20 Grudnia 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Warka 109 - Irish Red Przelana na cichą w poniedziałek 23 grudnia przy 3°Blg. Mnóstwo drożdży. domin-w 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Warka 110 - Alt Dziś powstała warka w dawno nie warzonym u mnie stylu Altbier. Planowany kolor 30EBC, goryczka ok 40 IBU. Zasyp Słód pilzneński - 4,2 kg słód karmelowy Litovel (ok. 350EBC) - 0,2kg słód palony żywiecki (ok. 1000EBC) - 0,07kg Zacieranie 62°C - 45' 72°C - 30' 77°C - 10' Gotowanie/chmielenie - 70' 45g H.Tradition - 4,7%a.k. - 60' 40g H.Tradition - 4,7%a.k. - 30' 20g H.Tradition - 4,7%a.k. - po wyłączeniu palnika Wyszło jakieś 24litry brzeczki nastawnej 12°Blg. Dochładza się na balkonie. Jak będzie wystarczająco chłodna to zadam Nottinghamami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Warka 110 - Alt Wczoraj przelana na cichą. Odfermentowanie już głębokie bo areometr wskazał 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Warka 109 - Irish Red Dziś trafiła do KEGa i 12 butelek. Ekstrakt końcowy 2,5 °Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 111 - AAA v.4 Amerykańskie bursztynowe ale w wersji czwartej. Tym razem próba z chmieleniem zacieru. Zasyp 2,20 kg Pilzneński (3,9 EBC) Grain 46,32 % 1,00 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 21,05 % 0,80 kg Monachijski (17,7 EBC) Grain 16,84 % 0,30 kg Bursztynowy Strzegom (43,3 EBC) Grain 6,32 % 0,30 kg Caraamber (59,1 EBC) Grain 6,32 % 0,15 kg karmelowy Litovel (354,6 EBC) Grain 3,16 % 50g - Cascade 2010 r ok. 4,3%ak. Zacieranie (16l RO+kran 1:1) 50°C - 20' 62°C - 25' 72°C - 40' 77°C - 30' (z dwoma spadkami do ok 73°C) Gotowania 80'/chmielenie 18,00 gm Mosaic 2012 [8,00 %] (60 min) Hops 14,5 IBU 20,00 gm Mosaic 2012 [8,00 %] (30 min) Hops 12,3 IBU 30,00 gm Mosaic 2012 [8,00 %] (1 min) Hops 1,0 IBU Chmielenie zacieru powinno dać ok 4IBU. Wyliczone IBU 32. Wyszło 25l ok.12,5°Blg. Dochładza się na balkonie. Zaraz zadam gęstwą Nottinghamów. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Warka 110 - Alt Wczoraj zakegowana i zabutelkowana. W smaku za dużo karmelków ale może to paraliż powonienia po ClO2. Zobaczymy jak się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Warka 111 - AAA v.4 Przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg. Balans za bardzo w kierunku goryczy. Mozaik miał chyba więcej a-k niż myślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jacku, skąd w twoich recepturach tak dokładne określenie koloru słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się