Jump to content

Jaki słód do startera


Recommended Posts

Witam

 

Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość.

 

Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. 

I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils.

Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie?

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, LeszekMieszek napisał:

Witam

 

Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość.

 

Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. 

I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils.

Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie?

Możesz zrobić na pilzneńskim.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.