LeszekMieszek Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Witam Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość. Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils. Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 Nie musi. Starter możesz zrobić na suchym ekstrakcie, ekstrakcie płynnym, dowolnym słodzie podstawowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted March 21, 2018 Share Posted March 21, 2018 3 minuty temu, LeszekMieszek napisał: Witam Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość. Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils. Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie? Możesz zrobić na pilzneńskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts