LeszekMieszek Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Witam Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość. Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils. Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Nie musi. Starter możesz zrobić na suchym ekstrakcie, ekstrakcie płynnym, dowolnym słodzie podstawowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 3 minuty temu, LeszekMieszek napisał: Witam Przede mną mój pierwszy starter i od razu pierwsza wątpliwość. Mam zamiar zrobić American IPA i po kilku piwach zamówiłem do niego drożdże płynne. I teraz pytanie. Z poprzedniej warki zostało mi trochę słodu pilzneńskiego. Do warki, którą planuję uwarzyć stosuje się wg przepisu słód pale ale, monachijski i Carapils. Czy mogę starter zrobić na bazie słodu pilzneńskiego którego pozostał mi kilogram, czy musi on zgadzać się z tymi słodami stosowanymi w planowanym piwie? Możesz zrobić na pilzneńskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi