Jump to content

Recommended Posts

Witam!

 

W związku z tym że mój browar domowy ulokowany jest w samym sercu Krainy w dolinie Noteci przy terenach Natura 2000 w malowniczo położonej wsi , wpadłem na pomysł by oprócz tradycyjnych piw oraz oczywiście tych nowofalowych uwarzyć coś co będzie odzwierciedlać miejsce z którym jestem związany. Więc do rzeczy! Wpadłem na pomysł by uwarzyć serię piw pt. Dobra Lokalne. Zamysł jest taki by korzystać z ziół roślin z mojej wsi jak i okolicznych miejscowości. Korzystając z wiosny mam plan wykorzystać : Pokrzwe - tu głównie aromat i smak, Mniszka lekarskiego - pomysł na goryczke, ale również aromat oraz kwiaty jasnoty białej - charakterystyczny słodki posmak. 

I tu nasuwa się pytanie czy ktoś kombinował już coś z wyżej wymienionymi ziołami? 

Mam też plan na wykorzystanie rzeżuchy, aczkolwiek to już nie do końca Dobro Lokalne. 

 

Pozdrawiam Mszewski - BWŁ.

Link to comment
Share on other sites

Pomysł ciekawy ale efekt końcowy jest... nieoczywisty. Podziel się spostrzeżeniami po uwarzeniu piwa. Jakiś czas temu na  jednym z konkursów dla domowych piwowarów wysoko uplasowało się piwo z natką pietruszki. Więc można ;-)

Link to comment
Share on other sites

Mniszek jest super dodatkiem ale w Kwaśnym Mniszku był trochę męczący. Jeśli w Twojej okolicy rośnie przytulia wonna to też oprócz tych wymienionych spróbuj ją dodać, w RISie z Fabryki Piwa dała w mojej opinii nuty orzeźwiającej wiśni.

Link to comment
Share on other sites

Pomysł swietny.

 

sam robiłem Apa z pędami sosny, cydr i "jasne pełne"  z pokrzywą. 

 

Pędy sosny są swietne.

 

pokrzywa w cydrze super. 

 

Jasne pełne to było 4kg pilzneńskiego z 30g marynki na goryczkę i 400g świerzej pokrzywy na 10 minut gotowania. Efekt super, ale dopiero po 2-3 mcach lezakowania.

 

Wcześniej pokrzywa daje smak jakby szpinaku, raczej średni. potem bardzo ładny kwaskowy i ziołowy posmak. 

 

Przy pokrzywie tylko trzeba dokładnie odfermentować, inaczej gwarancja granatu (wyszło tak w cydrze).

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, Mszewski napisał:

I tu nasuwa się pytanie czy ktoś kombinował już coś z wyżej wymienionymi ziołami? 

Dotarłeś do największego chyba wątku o wykorzystaniu ziół w piwie na forum?
https://www.piwo.org/forums/topic/3976-gruit-czyli-piwa-bezchmielowe/

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

5 godzin temu, zasada napisał:

Dotarłeś do największego chyba wątku o wykorzystaniu ziół w piwie na forum?
https://www.piwo.org/forums/topic/3976-gruit-czyli-piwa-bezchmielowe/

 

 

Tak oczywiście dotarłem z tym że Gruit to raczej bez chmielu a ja mam w planie również chmielić. Dodatkowo nie ma tam jakoś szeroko rozbudowanego wątku pokrzywy mniszka tym bardziej jasnoty. 

 

Pozdrawiam BWŁ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kraftowy browar "Stara szkoła" robi wiele piw z dodatkami ziół, właśnie pokrzywą, mniszkiem, perzem i paroma innymi - polecam.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.