martens24 Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Witam wszystkich. Mam takie pytanie.Filtr z oplotu, którym jak większość z nas filtruje po ok 10 warkach 20 litrowych ulega zgnieceniu i już nie nadaje się do nowej warki. Zgniecenie oplotu następuje przy samym początku węża w miejscu zaraz za nakrętką, która przykręca oplot do gwintu kranika. Czy Wam też na tyle warek wystarcza filtr? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Duzo zalety od jakosci oplotu. Zauwazylem, ze sa rozne stopnie "gniotliwosci" w zaleznosci od jakosci. W ostatecznosci mozna sie tez przesiasc na filtrator rurkowy, jest na forum sporo zdjec i opisow. Albo kupic gotowca na piwoszarni (wersja stalowa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Jestem po 60 warkach i drugi wężyk dokonuje już żywota, nawet przy warkach 12 blg, 20 litrów że słodów jęczmiennych zdarza się przytkana filtracja, albo filtracja zajmuje 1,5 godziny. Chyba pora na przesiadkę na coś profesjonalniejszego Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 80 warek na sraczwężu kupionym chyba w TB. pognieciony jak sam diabeł, ale filtruje idealnie. chociaż ostatnio faktycznie zaczął trochę mułu przepuszczać na początku filtracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Pierwszy oplot wytrzymał 21 warek. Do kolejnego włożyłem rurkę miedzianą, po ponad 20 warkach nie wygląda na taki, który miałby się w najbliższym czasie poddać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
martens24 Posted March 25, 2018 Author Share Posted March 25, 2018 Zakupiłem w sieci 'lerła' na zapas dwa sracz wężyki. Uwarzyłem polskie ale, filtracja poszła jak należy. Trzeba coś na przyszlość pomyśleć i faktycznie np. jakąś rurkę do oplotu wstawić. Dzięki za odpowiedzi. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlhamB Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 (edited) Przez zablokowaniem kocówki filtratora wystarczy włożyć zwinięty w spiralę drut miedziany i działa jak złoto . Edited March 27, 2018 by AlhamB Link to comment Share on other sites More sharing options...
martens24 Posted March 27, 2018 Author Share Posted March 27, 2018 Przez zablokowaniem kocówki filtratora wystarczy włożyć zwinięty w spiralę drut miedziany i działa jak złoto .Miałam właśnie tak zrobić i pochwalić się myśląc, że Amerykę odkryłem hehe. Ale wiem przynajmniej teraz że to działa. Jaką grubość drutu brałeś i gdzie kupowałeś? Chciałbym kupić gdzieś gdzie na metry sprzedają. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted March 27, 2018 Share Posted March 27, 2018 Kup metr przewodu elektrycznego YDY 3x2,5mm2 lub 3x1,5mm2 wyjdzie jakieś 3-5zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
martens24 Posted March 27, 2018 Author Share Posted March 27, 2018 Kup metr przewodu elektrycznego YDY 3x2,5mm2 lub 3x1,5mm2 wyjdzie jakieś 3-5zł Dzięki wielkieWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlhamB Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 Osobiście kupiłem jednożyłowy miedziany 2.5mm. Do oplotu 70cm zużyłem 2m drutu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts