Olenek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Witam wszystkich, W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć piwo z brewkitu tylko nie wiem co wybrać. Najbardziej lubię pilznera, ale po lekturze forum mam mieszane uczucia co do tego gatunku. Co więcej do lagera też Czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z brew-kitami z wymienionych gatunków i mógłby mi polecić konkretną firmę? W sklepie homebrewing.pl znalazłem Coopers Pilsner lecz nie znalazłem ani jednej opinii na temat tego produktu. Pozdrawiam Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Jeżeli chcesz uwarzyć piwo to zacznij od ekstraktów i sam nachmiel je podczas gotowania, zrób sobie jakieś Ale, na pewno będzie smakować np: http://www.homebrewing.pl/piwo-bursztynowe-ale-12st-blg-zestaw-surowcow-p-158.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 To już Ci mówię jak to jest - nie zależnie czy wybierzesz Coopersa czy inną firmę, to zawsze będziesz się musiał liczyć z pewnymi kompromisami smakowymi. W zasadzie to co podał Admiro ma największy sens, jeżeli zaczynasz zabawę z piwowarstwem. Tak czy inaczej na pewno wyeliminuj cukier, zastąp go np ekstraktem, albo kup brewity Wesa które są przeznaczone na 10-12l. Na pewno też brewkity ciemne wychodzą lepiej, niż ich jasne odpowiedniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam, Szczerze mówiąc to chciałbym zacząć od brew-kitów. Chciałbym przejść wszystkie levele Drugie w kolejce są zestawy na bazie ekstraktów lub słodów (przed chwilą zobaczyłem zestaw na bazie słodów - Bohemski Pils oraz Pils, na pierwszy front pójdzie jednak jakiś brew-kit). Pozdrawiam Olenek EDIT: Dobra przekonaliście mnie, ale nie chce robić ALE tylko Pilsa czy ten już ma jakiś sens : http://www.homebrewing.pl/pils-125stblg-zestaw-surowcow-p-225.html Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) To już Ci mówię jak to jest - nie zależnie czy wybierzesz Coopersa czy inną firmę, to zawsze będziesz się musiał liczyć z pewnymi kompromisami smakowymi. W zasadzie to co podał Admiro ma największy sens, jeżeli zaczynasz zabawę z piwowarstwem. Tak czy inaczej na pewno wyeliminuj cukier, zastąp go np ekstraktem, albo kup brewity Wesa które są przeznaczone na 10-12l. Na pewno też brewkity ciemne wychodzą lepiej, niż ich jasne odpowiedniki Cukier został wyeliminowany już na samym początku i zastąpiony ekstraktem słodowym (tak mówi Ciocia Wiki). Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Cukier został wyeliminowany już na samym początku i zastąpiony ekstraktem słodowym (tak mówi Ciocia Wiki). Ale wiesz już czym się różni brewkit z dodatkiem ekstraktu od piwa na bazie ekstraktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Cukier został wyeliminowany już na samym początku i zastąpiony ekstraktem słodowym (tak mówi Ciocia Wiki). Ale wiesz już czym się różni brewkit z dodatkiem ekstraktu od piwa na bazie ekstraktów? Szczerze mówiąc to jeszcze tak dokładnie nie wiem, ale wydaje mi się, że w piwie na bazie ekstraktów jest możliwość manipulowanie recepturą, a w brew-kicie wychodzi takie jak chce producent. Pozdrawiam Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Brewkit jest nachmielony, a potem zagęszczony co fatalnie wpływa na smak. Piwo z ekstraktów chmieli się normalnie, albo też w zagęszczeniu, tyle, że mniejszym - zależy jaki kto ma gar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Witam, Dobra więc sprecyzuje pytanie tak: Czy ten zestaw na pierwszy raz będzie ok ? http://www.homebrewing.pl/pils-125stblg-zestaw-surowcow-p-225.html Na sam początek chce zrobić coś łatwego gdzie zapoznam się ze wszystkimi procesami dlatego myślałem, że brew-kit jest najlepszy do tego celu. Pozdrawiam Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Jak najbardziej brewkit jest dobrym pomysłem na pierwsze piwo, żeby spokojnie przećwiczyć wszystkie procedury. Piwo z brewkita na pewno będzie dobre i będziesz z niego zadowolony, my mamy po prostu bardziej wyśrubowane wymagania, na to przyjdzie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Dobra więc brew-kit na początek. Teraz interesuje mnie czy ktoś może mi polecić z własnego doświadczenia jakiś brew-kit typu pils lub lager? Pozdrawiam Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 weź pilznera, chyba że european lager- ale ten wg instrukcji musi w butelkach 3 miesiące stać, więc jak na 1 piwo to bardzo zły pomysł pilzner chyba ma goryczkę bardziej w polskie smaki, bo podstawowy lager może być za bardzo australijski no i pilzner ma lepsze drożdże. + oczywiście ekstrakt w płynie WES 1,2kg (raczej coopersowego nie kupuj bo zapłacisz więcej za markę). do refermentacji glukoza, na pewno nie suchy ekstrakt, bo to kaska w błoto. powinno wyjść 20+ litrów 5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ten pilsner http://www.homebrewing.pl/coopers-brewmaster-pilsener-17kg-p-115.html czy jakiegoś innego producenta ? Pozdrawiam Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ja zrobiłem sporo ( 17 ) z ekstraktów, w tym kilka z tych nachmielonych. Poleciłbym czyste ekstrakty, jeśłi chcesz od tego zacząć i samodzielne chmielenie. Trudno porównać różnych producentów - więc zacznij po polskiego WESa, do tego szyszki lub granulat. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 tego, tego, ale to chyba coś podrożało 59??? na allegro stoją po 44zeta. drogi byznes te brew kity... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ten pilsner http://www.homebrewing.pl/coopers-brewmaster-pilsener-17kg-p-115.html czy jakiegoś innego producenta ? "Kolor - 70EBC Goryczka - 420IBU Saszetka z drożdżami w komplecie" 70 EBC??? 420 IBU Co Wy chcecie uwarzyć??? Piwo dla teściowej? A tak na poważnie. Drożdże to chyba jakieś inne trzeba dokupić (Saflager S-23 na ten przykład)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja zrobiłem sporo ( 17 ) z ekstraktów, w tym kilka z tych nachmielonych. Poleciłbym czyste ekstrakty, jeśłi chcesz od tego zacząć i samodzielne chmielenie. Trudno porównać różnych producentów - więc zacznij po polskiego WESa, do tego szyszki lub granulat. Panowie, na sam początek chce brew-kita. Jak "dorosnę" do czegoś innego dam znać. Pozdrawiam Olenek Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ten pilsner http://www.homebrewing.pl/coopers-brewmaster-pilsener-17kg-p-115.html czy jakiegoś innego producenta ? "Kolor - 70EBC Goryczka - 420IBU Saszetka z drożdżami w komplecie" 70 EBC??? 420 IBU Co Wy chcecie uwarzyć??? Piwo dla teściowej? A tak na poważnie. Drożdże to chyba jakieś inne trzeba dokupić (Saflager S-23 na ten przykład)? Ok, więc powoli zaczyna się robić konkretniej. Brewkit : Coopers Pilsener Drożdże: Saflager S-23 ekstrakt w płynie WES 1,2kg Do tego cały sprzęt będę musiał dokupić: http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hbpro-p-190.html Pozdrawiam Olenek P.S. Dziękuje za wszelkie rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 to juz lepiej to http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 przynajmniej puszki w zestawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Dodam że jak uparłbyś się na brewkita to raczej odradxzam lagera bo brewkity mają drożdże górnej fermentacji a lagery powinny mieć dolnej. W każdym bądź razie wszystkie sąpijalne jak użyjesz dobrej wody i czasami nie mineralnej a tym bardziej z biedronki czyb że mieszkasz w W-ie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Olenek, między brewkitem, a ekstraktem masz tylko dosypanie chmielu ( w woreczku lub bez), a piwo moim zdaniem ciekawsze wyjdzie. Jak wcześniej, warto dokupić drożdże do dolnej, jeśli masz warunki ku temu. Jeśłi będziesz chciał kilka takich konserw zrobić, to samodzielnie chmieląc zauważysz różnice chmielów, momentu dosypania. O różnicy cenowej nie wspominam. Co do sprzętu - wiadra z rurką też kupiłem na dzien dobry, a użyłem rurki tylko raz, jakoś zbędna mi się wydaje. Reszta - jest OK. powodzenia flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soluk Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Daj sobie spokój z brewkitami, doświadczenia dużego nie mam ale pierwszą warkę uwarzyłem z ekstraktów drugą już zacierałem (ostro bulgocze ) . Nie ma naprawdę w tym nic trudnego a ile satysfakcji z takiej warki! Mi brewkity kojarzą się z takimi zupkami chińskimi chyba każdy wie jaka jest różnica sory za porównanie ale takie mi sie nasuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 tego, tego, ale to chyba coś podrożało 59??? na allegro stoją po 44zeta. drogi byznes te brew kity... Drogi drogi - a ja mam już nowe dostawy z cennika kwietniowego dystrybutora i i takie są podwyżki. Na allegro też pewnie za moment skoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olenek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) No dobra tyle ludzi nie może się mylić. Zatem przechodzimy na następny poziom - piwo robione z ekstraktów. No dobra więc zaczynamy od początku. Zestaw na początek, który wybrałem to: http://www.homebrewing.pl/pils-125stblg-zestaw-surowcow-p-225.html Do zestawu będę potrzebował różnego rodzaju sprzęt, który dostępny jest w zestawie WES - http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=157 Mam nadzieję, że ten zestaw nadaje się na początek. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie Olenek EDIT: Jeszcze znalazłem taki zestaw http://www.homebrewing.pl/pils-bohemski-13stblg-zestaw-surowcow-p-282.html Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez Olenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Kolego, przeskoczyłeś na jeszcze wyższy level, a mianowicie na ten z zacieraniem słodu. Sporo ludzi Ci zaraz przyklaśnie, ale ja mimo to jednak bym polecał downgrade o 1 oczko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się