Skocz do zawartości

Twardość wody w piwach jasnych


Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Na blogu Dori czytam, że "do piw jasnych najlepsza jest woda miękka". Potem szukam informacji o gipsie piwowarskim, [który zwiększa twardość wody] i czytam, że warto go użyć w stylach APA czy IPA. No to jak to w końcu jest? Jaką mam mieć wodę w tych chmielonych piwach, twardą czy miękką? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dori pisała o czeskim pilsie:

 

" Niewiele stylów piwnych jest tak wymagających pod względem wody jak właśnie Czeski Pilzner.  Pilzner powinien być warzony na bardzo miękkiej wodzie. Podkreśla ona aspekty słodowe, „zaokrągla” piwo. Mimo stosunkowo dużej dawki chmielu nie powoduje, że piwo jest ostre, ściągające. Jeśli nie jesteście szczęśliwcami (ja pod tym względem jestem ;)) i z Waszych kranów nie płynie woda pozbawiona dużej ilości minerałów, to najlepiej jest się zaopatrzyć w wodę destylowaną (zdemineralizowaną) i wymieszać z kranówką przynajmniej w stosunku 50/50. Polecam zbadać twardość wody paskami do badania twardości wody. Woda do warzenia Pilznera nie powinna mieć więcej niż 4°n. "

 

Gips używasz do piw w których chcesz mocno podkreślić aromat chmielowy, a to właśnie APA, IPA itp.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.