Skocz do zawartości

Butelkowanie risa 30blg+


Neptune

Rekomendowane odpowiedzi

W ciągu najbliższych kilku dni planuję zabutelkować swojego pierwszego tak gęstego risa (31,5 blg), który od 2 miesięcy leży na cichej. Trochę o tym poczytałem i zaleca się przy tak mocnych piwach dodatkowo dodać do refermentacji nieco gęstwy. Problem w tym, że żadnej nie mam, a robienie lekkiego piwa przez najbliższy miesiąc nie wchodzi u mnie w grę. Z drugiej strony, czytałem też, że problemy z nagazowaniem zaczynają się dopiero od 16%, a w takim przypadku co najwyżej zajmie to kilka miesięcy (piwo ma między 12 a 13%). Co radzicie? Butelkować normalnie, tylko z cukrem? Czy można zamiast gęstwy dodać uwodnioną saszetkę us05, czy od razu padną przy takim stężeniu? A jeśli można, to ile ich dodać - pół saszetki, całą, dwie? 

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Neptune napisał:

W ciągu najbliższych kilku dni planuję zabutelkować swojego pierwszego tak gęstego risa (31,5 blg), który od 2 miesięcy leży na cichej. Trochę o tym poczytałem i zaleca się przy tak mocnych piwach dodatkowo dodać do refermentacji nieco gęstwy. Problem w tym, że żadnej nie mam, a robienie lekkiego piwa przez najbliższy miesiąc nie wchodzi u mnie w grę. Z drugiej strony, czytałem też, że problemy z nagazowaniem zaczynają się dopiero od 16%, a w takim przypadku co najwyżej zajmie to kilka miesięcy (piwo ma między 12 a 13%). Co radzicie? Butelkować normalnie, tylko z cukrem? Czy można zamiast gęstwy dodać uwodnioną saszetkę us05, czy od razu padną przy takim stężeniu? A jeśli można, to ile ich dodać - pół saszetki, całą, dwie? 

http://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1148-fermentis-safbrew-f2.html ale to tak z opisu. Nie znam, nie stosowałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. 

Ja w Twoim przypadku zrobiłbym cydr kartonikowy na drożdżach winiarskich i zadał troszkę gęstwy z tego przed butelkowaniem. Przy 12-13 % alko nie ma sensu dodawać sucharów moim zdaniem. Jest też szansa, że się nagazuję mimo wszystko. Robiłem BW +30 blg i piwko się nagazowało. Po 1,5 roku od zabutelkowania jest piana, jest smak i gaz, a przed butelkowaniem nie dodawałem żadnych drożdży nowych (chociaż wcześniej zadałem md z bajanusów).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.