Neptune Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) W ciągu najbliższych kilku dni planuję zabutelkować swojego pierwszego tak gęstego risa (31,5 blg), który od 2 miesięcy leży na cichej. Trochę o tym poczytałem i zaleca się przy tak mocnych piwach dodatkowo dodać do refermentacji nieco gęstwy. Problem w tym, że żadnej nie mam, a robienie lekkiego piwa przez najbliższy miesiąc nie wchodzi u mnie w grę. Z drugiej strony, czytałem też, że problemy z nagazowaniem zaczynają się dopiero od 16%, a w takim przypadku co najwyżej zajmie to kilka miesięcy (piwo ma między 12 a 13%). Co radzicie? Butelkować normalnie, tylko z cukrem? Czy można zamiast gęstwy dodać uwodnioną saszetkę us05, czy od razu padną przy takim stężeniu? A jeśli można, to ile ich dodać - pół saszetki, całą, dwie? Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 25 minut temu, Neptune napisał: W ciągu najbliższych kilku dni planuję zabutelkować swojego pierwszego tak gęstego risa (31,5 blg), który od 2 miesięcy leży na cichej. Trochę o tym poczytałem i zaleca się przy tak mocnych piwach dodatkowo dodać do refermentacji nieco gęstwy. Problem w tym, że żadnej nie mam, a robienie lekkiego piwa przez najbliższy miesiąc nie wchodzi u mnie w grę. Z drugiej strony, czytałem też, że problemy z nagazowaniem zaczynają się dopiero od 16%, a w takim przypadku co najwyżej zajmie to kilka miesięcy (piwo ma między 12 a 13%). Co radzicie? Butelkować normalnie, tylko z cukrem? Czy można zamiast gęstwy dodać uwodnioną saszetkę us05, czy od razu padną przy takim stężeniu? A jeśli można, to ile ich dodać - pół saszetki, całą, dwie? http://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1148-fermentis-safbrew-f2.html ale to tak z opisu. Nie znam, nie stosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Cześć. Ja w Twoim przypadku zrobiłbym cydr kartonikowy na drożdżach winiarskich i zadał troszkę gęstwy z tego przed butelkowaniem. Przy 12-13 % alko nie ma sensu dodawać sucharów moim zdaniem. Jest też szansa, że się nagazuję mimo wszystko. Robiłem BW +30 blg i piwko się nagazowało. Po 1,5 roku od zabutelkowania jest piana, jest smak i gaz, a przed butelkowaniem nie dodawałem żadnych drożdży nowych (chociaż wcześniej zadałem md z bajanusów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Do takich piw wlewam uwodnione suchary winiarskie przy rozlewie. Fermivin LS2 z Biowinu najczęściej, bo są pod ręką w Obi czy Leroy Merlin. Gęstwy nigdy nie stosowałem, ale suchary dają radę i są wygodne w użyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Mój +30 nagazowuje się powoli bez dodatku drożdży przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 "Nagazowanie może być zależne od wieku od słabego do umiarkowanego". więc i tak będzie dobra jak powiedzieli wyszej. i nie potrzebne dodawać dużo cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Mój RIS 30Blg się nie nagazował po 2 latach. Do większości butelek dodawałem winiarskie drożdże i te się nagazowały, te bez dodatku nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się