Jump to content

Butelkowanie risa 30blg+


Recommended Posts

W ciągu najbliższych kilku dni planuję zabutelkować swojego pierwszego tak gęstego risa (31,5 blg), który od 2 miesięcy leży na cichej. Trochę o tym poczytałem i zaleca się przy tak mocnych piwach dodatkowo dodać do refermentacji nieco gęstwy. Problem w tym, że żadnej nie mam, a robienie lekkiego piwa przez najbliższy miesiąc nie wchodzi u mnie w grę. Z drugiej strony, czytałem też, że problemy z nagazowaniem zaczynają się dopiero od 16%, a w takim przypadku co najwyżej zajmie to kilka miesięcy (piwo ma między 12 a 13%). Co radzicie? Butelkować normalnie, tylko z cukrem? Czy można zamiast gęstwy dodać uwodnioną saszetkę us05, czy od razu padną przy takim stężeniu? A jeśli można, to ile ich dodać - pół saszetki, całą, dwie? 

Edited by Neptune
Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Neptune napisał:

W ciągu najbliższych kilku dni planuję zabutelkować swojego pierwszego tak gęstego risa (31,5 blg), który od 2 miesięcy leży na cichej. Trochę o tym poczytałem i zaleca się przy tak mocnych piwach dodatkowo dodać do refermentacji nieco gęstwy. Problem w tym, że żadnej nie mam, a robienie lekkiego piwa przez najbliższy miesiąc nie wchodzi u mnie w grę. Z drugiej strony, czytałem też, że problemy z nagazowaniem zaczynają się dopiero od 16%, a w takim przypadku co najwyżej zajmie to kilka miesięcy (piwo ma między 12 a 13%). Co radzicie? Butelkować normalnie, tylko z cukrem? Czy można zamiast gęstwy dodać uwodnioną saszetkę us05, czy od razu padną przy takim stężeniu? A jeśli można, to ile ich dodać - pół saszetki, całą, dwie? 

http://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1148-fermentis-safbrew-f2.html ale to tak z opisu. Nie znam, nie stosowałem.

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Ja w Twoim przypadku zrobiłbym cydr kartonikowy na drożdżach winiarskich i zadał troszkę gęstwy z tego przed butelkowaniem. Przy 12-13 % alko nie ma sensu dodawać sucharów moim zdaniem. Jest też szansa, że się nagazuję mimo wszystko. Robiłem BW +30 blg i piwko się nagazowało. Po 1,5 roku od zabutelkowania jest piana, jest smak i gaz, a przed butelkowaniem nie dodawałem żadnych drożdży nowych (chociaż wcześniej zadałem md z bajanusów).

Link to comment
Share on other sites

Do takich piw wlewam uwodnione suchary winiarskie przy rozlewie. Fermivin LS2 z Biowinu najczęściej, bo są pod ręką w Obi czy Leroy Merlin. Gęstwy nigdy nie stosowałem, ale suchary dają radę i są wygodne w użyciu. 

Link to comment
Share on other sites

"Nagazowanie może być zależne od wieku od słabego do umiarkowanego".  więc i tak będzie dobra jak powiedzieli wyszej.  i nie potrzebne dodawać dużo cukru

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.