łysy ĄĘ Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Niedługo będę zlewał coś typu blonde ale na drożdżach S-33. Chciałbym na gęstwie urzeźbić witbiera. Wszystko fajnie brak mi jednak skórek pomarańczowych i pszenicy niesłodowanej. Pomyślałem że zastąpię skórki, sokiem i zestem limonkowym bo bardzo odpowiadają mi efekty tego owocu w piwie. Natomiast waham się nad alternatywą dla pszenicy. Dobrym wybielaczem powinien chyba być ryż. Nie wiem tylko w jakiej formie go podać. Zwykły taki biały spożywczy? Może płatki błyskawiczne? Albo może jest w sprzedaży ryż nie obłuszczony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Płatki błyskawiczne najprościej. Mogą być zresztą zarówno ryżowe jak i pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ryż daje zupełnie inny efekt niż pszenica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Do witbiera musisz dodać niesłodowaną pszenicę, nie ma alternatywy, nawet słód pszeniczny nie da odpowiedniego smaku (chociaż może słód pszeniczny i dodatek mąki by dał radę). Nie musi być to konieczne ziarno, jak napisał dirk gently, możesz je zastąpić płatkami pszennymi (najwygodniej błyskawiczne). Jeśli chodzi o dodatki to możesz eksperymentować z limonką. Moim zdaniem bez kolendry się nie obędzie. W kontekście braku skórek pomarańczy (curacao), możesz je łatwo zastąpić świeżo startą skórką ze świeżych pomarańczy. Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez Groszek z Lublina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Oskaliber napisał: Ryż daje zupełnie inny efekt niż pszenica. Kolega mówił że chce dać płatki ryżowe dlatego, że nie posiada niesłodowanej pszenicy. Dlatego napisałem że płatki pszeniczne to też niesłodowana pszenica. Nie sugerowałem że nie różnią się od ryżowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 To była uwaga do autora, który zaproponował ryż jako alternatywę dla pszenicy, a nie do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 2 godziny temu, Groszek z Lublina napisał: .... Możesz również dodać rumianek (podobno historycznie był stałym elementem receptur na wita), którego ja również używam w swoim przepisie. Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 5 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie Szczerze mówiąc nigdy nie dawałem świerzego rumianku. Daję tylko świeży. majlosz i dirk gently 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zadzwoń do mojej polonistki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Sorry za off top, ale dasz link do przepisu na blonde? Jak ci wyszedl?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek z Lublina Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Dnia 13.04.2018 o 17:27, SynMojegoStarego napisał: Ile rumianku dodajesz na powiedzmy 20l brzeczki? Świerzy czy suszony? Jestem ciekawy tego rumianku, jaki efekt daje w piwie? Może kiedyś coś o nim pomyślę przy następnym białym piwie Ja dodaję suszony w ilości 3g na 20L. Daje delikatny efekt gumy balonowej czyli estrów, które dają niektóre belgijskie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się