mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Jako stosunkowo nowy piwodziej (piwa z ekstraktów do jeszcze nie warzenie) zastanawiam się nad problemem żywych drożdży w układzie pokarmowym. Robiąc ostatnio piwo nie zlewałem na cichą (poprzednio przetrzymałem za długo i nie zastartowała refermentacja) i w butelkach wytworzył się nieco zbyt gruby osad. Pomijając kwestię estetyki (w ciemnym nie widać )i kłopotliwości nalewania to najgorsze jest to, że jak się nieostrożnie naleje to... robią zamęt w trzewiach Czy drożdże z czasem przechodzą w mniej aktywne formy przetrwalnikowe?? a z drugiej strony czy z osadu weitzena można obudzić matkę drożdzową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 wiesz co nigdy nie miałem problemu z drożdżami i żołądkiem. A często piłem piwo z osadem ledwo co nagazowane. Może to kwestia praktyki co do drożdży zmprzemysłówek, ktoś robił próby, osobiście się w to nie bawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Powiem tak - masz pecha i wspieramy Cię. Miałem jednego kolegę, co też za bardzo drożdży nie trawił. To jest osobnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Z żołądkiem nie ma problemów, one zaczynają się dalej Właściwie nie problem, dyskomfort bardziej... Będzie trzeba dużo maślanki i jogurtu, oraz żadnych słodyczy do piwa;) Tak czy siak może to być po prostu kwestia ilości, następnym razem uważniej będe zlewał do butelek, a puki co do kufelka. Ale wracając do tematu tutułowego to z jednej strony czytam o dobroczynnych włąściwościach drożdzy jako źródła aminokwasów i mikroelementów, a z drugiej ostrzeżenia przed drożdzycami, zadrożdżeniem ukłądu pokarmowego itp Ale może to nie kwestia pojawienia się drożdży w układzie pokarmowym tylko dbania o właściwą dietę i florę bakteryjną (b. kwasu mlekowego) która sobie z drożdżami poradzi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 hehe, jednym słowem masz niezły bałagan w jelitach i teraz drożdże robią porządek Za jakiś czas wszystko będzie ok. Zastanów się lepiej nad tym co jesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 no i pij więcej. Będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 nie chciałbym się szczegółowo wyzewnętrzniać, ale to co robią drożdże jest... drastycznie odległe od porządku A mija po kilku godzinach ale zejdźmy z tego śmierdzącego tematu Chodziłoby mi bardziej o jakieś stricte medyczne informacje na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 No to chyba do lekarza jak chcesz medycznego wytłumaczenia. Widocznie musisz filtrować piwo i sztucznie gazować, skoro problem jest nie do przeskoczenia. Szczerze ci współczuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Poprostu źle się odżywiasz. Kumpel też to miał gdy zaczął pić moje piwo. Za jakis czas przejdzie gdy drożdże doprowadzą jelita do prawidłowych warunków tam panujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Z tego co mi wiadomo, drożdże spożywcze jakiekolwiek nie mają możliwości zasiedlania układu pokarmowego człowieka, chodzi o to, co z nich powstaje, a czym odżywiają się drożdże już w jelitach bytujące - tak jak było napisane wyżej, trzeba się zająć jelitami. Są kuracje dietowo-suplementowe tudzież dietowo-lekowe, które w 2-3 tygodnie dają całkiem zadowalające efekty, też podobno z zakwaszeniem organizmu się to wiąże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Nie pamiętam gdzie ale czytałem, że drożdże doprowadzają do porządku florę bakteryjną w jelitach. Czy to nie Czes pisał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 wedle mojej wiedzy flora bakteryjna jelit opiera się na bakteriach kwasu mlekowego które innym bakteriom ani drożdżom rozwinąć się nie pozwalają, i na tym polega równowaga flory. Mogę się jednak mylić i stąd ten topic. Z drugiej strony czytam czasem o dobroczynnym działaniu aminokwasów, witamin(grupyB) i mikroelementów (głównie cynk) zawartych w drożdżach, pytanie brzmi czy substancje te przechodzą do piwa czy też trzeba strawić drożdże aby nam dobroczynnie służyły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 odsyłam kolegów do bardzo ciekawego i pewnie zresztą znanego artykułu: http://www.browar.biz/artykuly.php?id=119 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Podobno drożdże wypłukują z przewodu pokarmowego witamine B. Ale na szczęście nie jesteśmy krowami które do rozkładu celulozy potrzebują różnego rodzaju małych organizmów. Sam zaproponowałbym wizytę u lekarza bo to oznaka że coś nie tak z kwasem żołądkowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Chyba na słowacji, mają zwyczaj picia młodego, nie do końca przefermentowanego wina, które jest jeszcze dość słodkie i ma niedużo % alkoholu, i mają do tego przysłowie coś w stylu "Burczyn mąci w głowie i spienia nogawice" - chodzi o to, że Burczyn to to wino (od świeżego wina z drożdząmi burczy w brzuchu) i mąci w głowi i spienia nogawice (sr.,ć się chce ). Także inni mają też podobne odczucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 może coś w tym jest... ale wystarczy dawać organizmowi regularne dawki przez wystarczająco długi czas to się dostosuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 (edytowane) pracuję nad tym;) właśnie butelka (litrowa z Ikei) się skończyła;) Zbyszek- to je burcok, to se ne czucha, to se pije;) Nie przesadzam z ilością więc nie spienia nogawic, ale kołdre unosi;) Polecam Czeski film "Młode wino"- rewelacja!! Edytowane 13 Kwietnia 2010 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 pracuję nad tym;) właśnie butelka (litrowa z Ikei) się skończyła;)Zbyszek- to je burcok, to se ne czucha, to se pije;) Nie przesadzam z ilością więc nie spienia nogawic, ale kołdre unosi;) Polecam Czeski film "Młode wino"- rewelacja!! Mi też nie spienia, kołdry już też nie unosi to chyba faktycznie kwestia przyzwyczajenia. Ja generlanie jeszcze niedawno dużo wina robiłem, ale ostatnio nauczyłem się jak się robi piwo i teraz już prawie tylko pifko A co do tego filmu - słyszałem, że b.dobry, ale nie umiem ściągnąć go z neta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 kołdre unosi;) Dobry jest ten wątek . Od razu mi się kawał przypomina: Mąż mówi do żony: - Kochanie, dzisiaj śpisz przodem do mnie. A żona na to: - Co, będziemy się kochać? - Nie, będziesz pie**ieć na ścianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 odsyłam kolegów do bardzo ciekawego i pewnie zresztą znanego artykułu:http://www.browar.biz/artykuly.php?id=119 W artykule jest sporo informacji o korzystnych dla organizmu składnikach piwa, które niestety w piwie "przemysłowym" występują w zaniżonych ilościach (polifenole, przeciwutleniacz ldl). Ale rozumiem, że ten problem nie występuje w piwie domowym - robionym z ekstraktu... ? Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Na początku robiłem Coopersa Indian Pale Ale powiem tak goryczka była sztuczna bo na chmiel mi i koledze to nie wyglądało więc nie polecam. Poleciłbym natomiast ekstrakt WES-a + chmielenie. Tak czasami się zastanawiam że wyprodukowanie ściągnięcie z Australii + cło i kosztuje taniej niż wyprodukowane w kraju, coś oni kręcą i tyle i nie wiem czy w tej australijskiej patelni rośnie w ogóle chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Na początku robiłem Coopersa Indian Pale Ale powiem tak goryczka była sztuczna bo na chmiel mi i koledze to nie wyglądało więc nie polecam. Poleciłbym natomiast ekstrakt WES-a + chmielenie. Tak czasami się zastanawiam że wyprodukowanie ściągnięcie z Australii + cło i kosztuje taniej niż wyprodukowane w kraju, coś oni kręcą i tyle i nie wiem czy w tej australijskiej patelni rośnie w ogóle chmiel Na produktach wes masz napisane, że wyprodukowane w 100% ze słodu. Takiego zapisu nie znajdziesz wszędzie. A raczej jeśli jakiś producent by tak robił by się tym chwalił. W UK pod koniec lat 90 pojawiły się kity z tzw syropem jęczmiennym, miałem okazję próbować piwa z takiego zestawu, nie przypomina to nic związanego z piwowarstwem, gorzki zacier bimrowniczy . Bym się nie zdziwił, że dodawane są maltodekstryny i inne "naturalne inaczej" polepszacze. Do tego niech dojdzie wspaniały cukier krystaliczny klasy II w ilości dochodzącej 40% i mamy rezultaty, takie jak komentarze zawiedzionych młodych adeptów sztuki piwowarskiej. Piwo jakie warzymy może być na tyle dobre na ile pozwalają nam składniki z których je tworzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 skoro na WESy zeszła rozmowa (WES dobry jest ) to zastanawia mnie jak to jest że na stronie producenta konserwy kosztują drożej niż w innych sklepach piwowarskich różnica minimalna, ale jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 skoro na WESy zeszła rozmowa (WES dobry jest ) to zastanawia mnie jak to jest że na stronie producenta konserwy kosztują drożej niż w innych sklepach piwowarskich różnica minimalna, ale jest Wes dobry jest, to fakt Nie mogę złego słowa powiedzieć. A co do cen, to producent po prostu do odsprzedaży daje określone rabaty, a co z nimi zrobisz, to jakby już Twoja sprawa (znaczy sklepu). ps: wątków o Wesie jest kilka na forum, więc generalnie może nie rozpoczynajmy kolejnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatosz Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 I sprzedawanie taniej niż sklepy powoduje, że sklepy upadają, ograniczając rynek w ten sposób - producentowi bardzo się nie opłaca konkurować ze sklepami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się