Kamilos55 Posted April 22, 2018 Share Posted April 22, 2018 Przeczytałem artykuł o wodzie na wiki i mam pytanie odnośnie: Cytuj HCO3 (dwuwęglany) - 0-300 ppm. Od zawartości dwuwęglanów zależy, jakie piwa będa nam dobrze wychodzić. 0-50 ppm jasne, delikatne piwa. 50-150 ppm bursztynowe, brązowe. 150-250 ciemne, palone. Szczególnie w stoutach wysoka zawartość węglanów pomaga zwalczyć kwaśność słodów palonych. Co jeśli chcę uwarzyć jasne piwo a mam wodę z 230 HC03? Czy muszę je zredukować? Jak to wpłynie na piwo jeśli nic nie zrobię? Pozostałe parametry tej wody: CA2 - 60, NA - 15, MG - 14, CL - 22, nie podano siarczanów. Ogólna mineralizacja 378 mg/L (nie wiem czy można to uznać za twardość ogólną). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 23, 2018 Share Posted April 23, 2018 Jak nie zredukujesz przy jasnych to możesz mieć za wysokie pH zacieru i później problemy z tym związane np. przechodzenie tanin itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted April 26, 2018 Author Share Posted April 26, 2018 a jeśli nie zacieram, tylko z ekstraktu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted April 26, 2018 Share Posted April 26, 2018 7 minut temu, Kamilos55 napisał: a jeśli nie zacieram, tylko z ekstraktu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted April 26, 2018 Author Share Posted April 26, 2018 (edited) ok, czyli najtańsza woda z marketu zwykle pasuje. Myślałem że podczas chmielenia ważne są siarczany i chlorki, że dadzą albo chmielowy albo słodowy profil. Ale skoro tak... Edited April 26, 2018 by Kamilos55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted May 7, 2018 Share Posted May 7, 2018 A znajdziesz tanią wodę z markety z małą zawartością węglanów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted May 11, 2018 Author Share Posted May 11, 2018 Nie wiem, używałem tylko jednej z biedry ale teraz widzę, że ma 69,5 siarczanów i 18 chlorków a piwo, które na niej robiłem wyszło bardziej chmielowe/goryczkowe niż wyliczenia, goryczka bywała nawet zalegająca. Wygląda na to, że jednak minerały w wodzie mają wpływ na gotowanie z ekstraktów (niechmielonych) z chmielem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted May 11, 2018 Share Posted May 11, 2018 A: zmiękczanie wody przez dolewanie destylowanej B: Filtry typu brita. W obu wypadkach redukujesz problem, ale ciężko wyliczyć co zostało. Najmniej zmineralizowana z kategorii 5l tani baniak jest podstawowa woda źródlana z tesco, jakoś 1.5zł za baniak. Zaniżenie porządanych minerałów można skontrować gipsem piwowarskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 @Kamilos55 większość wód mineralnych jest mocno alkaliczna, jak kiedyś sie przyglądałem, to większość miała ok 180 ppm HCO, co przy jasnym słodzie bez zakwaszania może skutkować zbyt wysokim pH zacieru i brzeczki, a co za tym idzie większej ekstrakcji tanin i utylizacji chmielu. http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=How_pH_affects_brewing#Hop_utilization Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markos227 Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 Są wody zrodlane kupne które mają poniżej 100 ppm hco3Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted May 15, 2018 Share Posted May 15, 2018 Pewnie są, research robiłem na łatwo dostępnych i tanich w baniakach 5L kilka lat temu. Skutek był taki, że kupiłem filtr RO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted May 20, 2018 Author Share Posted May 20, 2018 Dzięki @tibek za link! Muszę zatem zaopatrzyć się z paski to mierzenia ph i zacząć to kontrolować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tibek Posted May 21, 2018 Share Posted May 21, 2018 @Kamilos55 paski są bardzo mało dokładne. Tylko elektroniczny pHmetr. Lub warzenie na wodzie RO i wtedy tym kalkulatorem dokładnie policzysz:https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts