Kamilos55 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Przeczytałem artykuł o wodzie na wiki i mam pytanie odnośnie: Cytuj HCO3 (dwuwęglany) - 0-300 ppm. Od zawartości dwuwęglanów zależy, jakie piwa będa nam dobrze wychodzić. 0-50 ppm jasne, delikatne piwa. 50-150 ppm bursztynowe, brązowe. 150-250 ciemne, palone. Szczególnie w stoutach wysoka zawartość węglanów pomaga zwalczyć kwaśność słodów palonych. Co jeśli chcę uwarzyć jasne piwo a mam wodę z 230 HC03? Czy muszę je zredukować? Jak to wpłynie na piwo jeśli nic nie zrobię? Pozostałe parametry tej wody: CA2 - 60, NA - 15, MG - 14, CL - 22, nie podano siarczanów. Ogólna mineralizacja 378 mg/L (nie wiem czy można to uznać za twardość ogólną). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Jak nie zredukujesz przy jasnych to możesz mieć za wysokie pH zacieru i później problemy z tym związane np. przechodzenie tanin itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 a jeśli nie zacieram, tylko z ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 7 minut temu, Kamilos55 napisał: a jeśli nie zacieram, tylko z ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) ok, czyli najtańsza woda z marketu zwykle pasuje. Myślałem że podczas chmielenia ważne są siarczany i chlorki, że dadzą albo chmielowy albo słodowy profil. Ale skoro tak... Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 A znajdziesz tanią wodę z markety z małą zawartością węglanów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Nie wiem, używałem tylko jednej z biedry ale teraz widzę, że ma 69,5 siarczanów i 18 chlorków a piwo, które na niej robiłem wyszło bardziej chmielowe/goryczkowe niż wyliczenia, goryczka bywała nawet zalegająca. Wygląda na to, że jednak minerały w wodzie mają wpływ na gotowanie z ekstraktów (niechmielonych) z chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 A: zmiękczanie wody przez dolewanie destylowanej B: Filtry typu brita. W obu wypadkach redukujesz problem, ale ciężko wyliczyć co zostało. Najmniej zmineralizowana z kategorii 5l tani baniak jest podstawowa woda źródlana z tesco, jakoś 1.5zł za baniak. Zaniżenie porządanych minerałów można skontrować gipsem piwowarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 @Kamilos55 większość wód mineralnych jest mocno alkaliczna, jak kiedyś sie przyglądałem, to większość miała ok 180 ppm HCO, co przy jasnym słodzie bez zakwaszania może skutkować zbyt wysokim pH zacieru i brzeczki, a co za tym idzie większej ekstrakcji tanin i utylizacji chmielu. http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=How_pH_affects_brewing#Hop_utilization Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Są wody zrodlane kupne które mają poniżej 100 ppm hco3Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Pewnie są, research robiłem na łatwo dostępnych i tanich w baniakach 5L kilka lat temu. Skutek był taki, że kupiłem filtr RO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Dzięki @tibek za link! Muszę zatem zaopatrzyć się z paski to mierzenia ph i zacząć to kontrolować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 @Kamilos55 paski są bardzo mało dokładne. Tylko elektroniczny pHmetr. Lub warzenie na wodzie RO i wtedy tym kalkulatorem dokładnie policzysz:https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się