Jump to content

Majówkowy plan


Recommended Posts

Witajcie,

Z racji warzenia w innym miejscu niż mieszkam na co dzień, to chciałbym weekend majowy wykorzystać maksymalnie. Postanowiłem 1 dnia wolnego nastawić jakiegoś light lager/pils max 7 blg i zlać go po tygodniu do plastików. Raczej bez dodatku cukru na refermentację, żeby dofermentowało pozostałe resztki, ewentualnie odrobinę dodać. Na pozostałej gęstwie planuję nastawić koźlaka. 

Proszę o ocenę pomysłu.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, pumba22216 napisał:

Proszę o ocenę pomysłu.

Nie mam doświadczenia w warzeniu tak lekkich lagerów, ale plan wydaje mi się mało sensowny/ zbyt optymistyczny/ nierealny. kuriozalny.

Nawet jeśli mowa o ale, może być trudno - no chyba, że użyjesz szybkich drożdży jak chwalone na forum i czacie omega hothead (jeden z kolegów wspominał o 3 dniach pełnej i skutecznej fermentacji - @Maciejeq?).

Jakie masz drożdże i jakie warunki temperaturowe?

 

6 minut temu, elninio napisał:

Po tygodniu już raczej nic nie zostanie do dojadania z 7 blg

A jakie masz doświadczenie z lagerami? Jak startowały Ci np. czeskie desitki?

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, pumba22216 napisał:

Co do lagera to nie nastawiam się na efekt wow. Bardziej myślę o nim jako przygotówce gęstwy do koźlaka. A i on myślę że zamiast wody na lato ujdzie. 

Jeszcze raz: jakie masz drożdże, jakie masz temperatury w fermentowni?

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, zasada napisał:

 

Nawet jeśli mowa o ale, może być trudno - no chyba, że użyjesz szybkich drożdży jak chwalone na forum i czacie omega hothead (jeden z kolegów wspominał o 3 dniach pełnej i skutecznej fermentacji - @Maciejeq?).

image.png.14066b47e1c046a27016cce56d58a7e9.png

HH są szybkie, tak wyglądało wiadro po 16h od zadania drożdży do brzeczki, jednakże ja nie odważyłbym się pić piwa po 3 dniach fermentacji, nawet nimi :)

Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, Maciejeq napisał:

image.png.14066b47e1c046a27016cce56d58a7e9.png

HH są szybkie, tak wyglądało wiadro po 16h od zadania drożdży do brzeczki, jednakże ja nie odważyłbym się pić piwa po 3 dniach fermentacji, nawet nimi :)

Po jakim czasie piwo było pijalne?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, majlosz napisał:

Po jakim czasie piwo było pijalne?

Ze względu na brak czasu zabutelkowałem je po 26 dniach fermentacji, także jeśli chodzi o to jak szybko się ono ułożyło (czyli w pełni zakończyło fermentację, sprzątanie itd.) - nie jestem w stanie powiedzieć. Pewnie po 14 dniach było już w zasadzie po sprawie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.