pumba22216 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Witajcie, Z racji warzenia w innym miejscu niż mieszkam na co dzień, to chciałbym weekend majowy wykorzystać maksymalnie. Postanowiłem 1 dnia wolnego nastawić jakiegoś light lager/pils max 7 blg i zlać go po tygodniu do plastików. Raczej bez dodatku cukru na refermentację, żeby dofermentowało pozostałe resztki, ewentualnie odrobinę dodać. Na pozostałej gęstwie planuję nastawić koźlaka. Proszę o ocenę pomysłu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Po tygodniu już raczej nic nie zostanie do dojadania z 7 blg więc ciężko z nagazowaniem będzie bez surowca do refermentacji. Gęstwa na koźlaka ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) 25 minut temu, pumba22216 napisał: Proszę o ocenę pomysłu. Nie mam doświadczenia w warzeniu tak lekkich lagerów, ale plan wydaje mi się mało sensowny/ zbyt optymistyczny/ nierealny. kuriozalny. Nawet jeśli mowa o ale, może być trudno - no chyba, że użyjesz szybkich drożdży jak chwalone na forum i czacie omega hothead (jeden z kolegów wspominał o 3 dniach pełnej i skutecznej fermentacji - @Maciejeq?). Jakie masz drożdże i jakie warunki temperaturowe? 6 minut temu, elninio napisał: Po tygodniu już raczej nic nie zostanie do dojadania z 7 blg A jakie masz doświadczenie z lagerami? Jak startowały Ci np. czeskie desitki? Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pumba22216 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Co do lagera to nie nastawiam się na efekt wow. Bardziej myślę o nim jako przygotówce gęstwy do koźlaka. A i on myślę że zamiast wody na lato ujdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 2 godziny temu, pumba22216 napisał: Bardziej myślę o nim jako przygotówce gęstwy do koźlaka Koźlak także jest lagerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 10 godzin temu, pumba22216 napisał: Co do lagera to nie nastawiam się na efekt wow. Bardziej myślę o nim jako przygotówce gęstwy do koźlaka. A i on myślę że zamiast wody na lato ujdzie. Jeszcze raz: jakie masz drożdże, jakie masz temperatury w fermentowni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 12 godzin temu, zasada napisał: Nawet jeśli mowa o ale, może być trudno - no chyba, że użyjesz szybkich drożdży jak chwalone na forum i czacie omega hothead (jeden z kolegów wspominał o 3 dniach pełnej i skutecznej fermentacji - @Maciejeq?). HH są szybkie, tak wyglądało wiadro po 16h od zadania drożdży do brzeczki, jednakże ja nie odważyłbym się pić piwa po 3 dniach fermentacji, nawet nimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 22 minuty temu, Maciejeq napisał: HH są szybkie, tak wyglądało wiadro po 16h od zadania drożdży do brzeczki, jednakże ja nie odważyłbym się pić piwa po 3 dniach fermentacji, nawet nimi Po jakim czasie piwo było pijalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 2 godziny temu, majlosz napisał: Po jakim czasie piwo było pijalne? Ze względu na brak czasu zabutelkowałem je po 26 dniach fermentacji, także jeśli chodzi o to jak szybko się ono ułożyło (czyli w pełni zakończyło fermentację, sprzątanie itd.) - nie jestem w stanie powiedzieć. Pewnie po 14 dniach było już w zasadzie po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pumba22216 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Drożdże do wyboru albo: BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's albo Fermentis S-23 Do wyboru mam dwa pomieszczenia w jednym 10C a w drugim 12c z możliwością podniesienia temperatury do ok 15c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 4 godziny temu, pumba22216 napisał: Drożdże do wyboru albo: BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's albo Fermentis S-23 Zobacz jakie MJ są leniuchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się