Jump to content

Przemywanie drożdży (gęstwy) wodą mineralną


Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

Mam pytanie odnośnie przemywania drożdży (gęstwy po zakończonej burzliwej fermentacji) wodą mineralną. Wiem, że drożdże należy przemywać sterylną wodą czyli przegotowaną i ostudzoną. Zastanawiam się czy przemywanie drożdży wodą mineralną/źródlaną z butelki (oczywiście nieotwieraną) jest tak samo bezpieczne pod względem sterylności. Teoretycznie woda w nieotwieranej butelce powinna być sterylna, jednak chciałem spytać czy ktoś próbował w ten sposób robić i z jakim efektem. Głównym zamiarem takiego podejścia jest wygoda zastosowania - nie trzeba gotować wody i potem studzić - wystarczy otworzyć butelkę i zalać. Być może się jednak mylę?

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, Fexor napisał:

Witam wszystkich,

 

Mam pytanie odnośnie przemywania drożdży (gęstwy po zakończonej burzliwej fermentacji) wodą mineralną. Wiem, że drożdże należy przemywać sterylną wodą czyli przegotowaną i ostudzoną. Zastanawiam się czy przemywanie drożdży wodą mineralną/źródlaną z butelki (oczywiście nieotwieraną) jest tak samo bezpieczne pod względem sterylności. Teoretycznie woda w nieotwieranej butelce powinna być sterylna, jednak chciałem spytać czy ktoś próbował w ten sposób robić i z jakim efektem. Głównym zamiarem takiego podejścia jest wygoda zastosowania - nie trzeba gotować wody i potem studzić - wystarczy otworzyć butelkę i zalać. Być może się jednak mylę?

@Fexor ani gotowana woda, ani ta w butelce nie jest sterylna. Przy przemywaniu dłuższe gotowanie wody oprócz wybicia większości bakcyli ma również drugą zaletę. W wodzie będzie mniej tlenu i drożdże nie będą tak skore do pracy, np: będą mniej pieniły/kremowały. Zuzyja też mniej zapasów energii. Wodę z butelki też bym przegotował.

Do przemywania też jest lepiej nie używać mocno mineralizowanej wody.  Przegotowana źródlana/kranówka sprawdzała mi się dobrze.

Edited by Daniel()
Link to comment
Share on other sites

Technicznie nie jest sterylna ale jest wg. producentów "czysta mikrobiologicznie" co wyklucza bakterie i drożdże. Więc generalnie taką wodę z butelki można używać do płukania gęstwy. Jak chcesz mieć 100% pewność sterylności wody to polecam płukać gęstwy w roztworze ClO2 - ubija to potencjalne bakcyle, a drożdży nie rusza.

Link to comment
Share on other sites

Ok. Dzięki za wskazówki. Wczoraj zlewałem na cichą piwo i przemywałem po raz pierwszy gęstwę właśnie wodą mineralną z butelki. Następnym razem zrobię tak jak piszecie - na pewno zagotuję dłuższy czas wodę na przemywanie. Tylko czy zostawić teraz gęstwę przemywaną wodą z butelki czy lepiej nie ryzykować i wylać?

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Fexor napisał:

Ok. Dzięki za wskazówki. Wczoraj zlewałem na cichą piwo i przemywałem po raz pierwszy gęstwę właśnie wodą mineralną z butelki. Następnym razem zrobię tak jak piszecie - na pewno zagotuję dłuższy czas wodę na przemywanie. Tylko czy zostawić teraz gęstwę przemywaną wodą z butelki czy lepiej nie ryzykować i wylać?

Ja bym zostawił. Jakoś butelkowanej wody jest dość rygorystycznie badana (a przynajmniej powinna być :) ).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.