Berger Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Witam, macie jakąś stronkę piwowarska co można zamówić grubo ześrutowany słód lub jest możliwość wybrania sposobu? Nie mam śrutownika a potrzebuje grubo ześrutowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 27 minut temu, Berger napisał: potrzebuje grubo ześrutowany Napisz może do swojego najczęściej wybieranego sklepu z pytaniem o to jak mają ustawioną szczelinę i ew. poproś o jej zwiększenie. Może pójdą na taki dil. Berger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 Witam, macie jakąś stronkę piwowarska co można zamówić grubo ześrutowany słód lub jest możliwość wybrania sposobu? Nie mam śrutownika a potrzebuje grubo ześrutowany.Kupiłeś Coobrę CB3, zgodnie z zamiarem? :-)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berger Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 tak we wtorek bedzie 14 minut temu, PiotrST napisał: Kupiłeś Coobrę CB3, zgodnie z zamiarem? :-) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 9 minutes ago, Berger said: tak we wtorek bedzie tak Polecam przy zacieraniu w koszu przesypać ześrutowany słód do miski, zatrzasnąć miska. u góry zostaje prawie sama łuska, którą sypiemy najpierw. I tak w kółko. Bardziej maczna część idzie na górę, na dole kosza zostaje warstwa łuski, której staramy się nie ruszać przy mieszaniu. Ułatwia to filtrację i poprawia przepływ brzeczki. Mniej śmieci dostaje się też pod kosz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berger Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 2 minuty temu, Jankasper napisał: Polecam przy zacieraniu w koszu przesypać ześrutowany słód do miski, zatrzasnąć miska. u góry zostaje prawie sama łuska, którą sypiemy najpierw. I tak w kółko. Bardziej maczna część idzie na górę, na dole kosza zostaje warstwa łuski, której staramy się nie ruszać przy mieszaniu. Ułatwia to filtrację i poprawia przepływ brzeczki. Mniej śmieci dostaje się też pod kosz. dzieki kazda rada sie przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 albo łuska ryżowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 30 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2018 tak we wtorek bedzieA siatkę na dno i hopstopper zamówiłeś czy będziesz próbował na „ustawieniach fabrycznych”?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berger Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Dnia 30.05.2018 o 15:32, PiotrST napisał: A siatkę na dno i hopstopper zamówiłeś czy będziesz próbował na „ustawieniach fabrycznych”? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk zobacze na fabrycznych jak pojdzie a potem moze zamowie od lewatywa8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berger Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Dnia 30.05.2018 o 14:14, DonBeer napisał: albo łuska ryżowa Nie wplywa na smak piwa? Łuske wrzucac przed dodaniem słodu i zacieraniem tak? pomyśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Wrzuc do zacieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 7 hours ago, Berger said: Nie wplywa na smak piwa? Łuske wrzucac przed dodaniem słodu i zacieraniem tak? pomyśle sypiesz prosto do zacieru. Sklepowe łuski z ryżu i gryki nie wpływają na smak piwa. A poprawiają wysładznie i obieg wody w zacierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Dnia 2018-05-30 o 10:25, Berger napisał: Witam, macie jakąś stronkę piwowarska co można zamówić grubo ześrutowany słód lub jest możliwość wybrania sposobu? Nie mam śrutownika a potrzebuje grubo ześrutowany. Polecam jako użytkownik Coobry http://www.spiritferm.biz/. Śrutowanie na wilgotno. Łuska zostaje cała co powoduje, że filtracja i wysładzanie nie stwarza problemów. Kupuje już tylko u nich i skończyły się problemy z zatkaną pompką czy zastopowanym wysładzaniem. Mega spadku BLG też jakoś nie zanotowałem. Edytowane 7 Czerwca 2018 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 @Łyskacz - a kupujesz zestawy czy też same słody i śrutują pod Cobrę?Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) 6 minut temu, mrmrooz napisał: @Łyskacz - a kupujesz zestawy czy też same słody i śrutują pod Cobrę? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Najczęściej kupuje zestawy ale zdarzało mi się kupować słody oddzielnie tylko dla pewności zadzwoń do nich przed zakupem i powiedz, że potrzebujesz śrutowanie pod coobrę. A tak w ogóle to możesz podjechać (widzę że z Wawy jesteś) i śrutowanie masz na poczekaniu. Można miło pogawędzić bo to kontaktowe chłopaki Aders: Centrum domowych alkoholi ul. Kołowa 46 Warszawa Edytowane 7 Czerwca 2018 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dzięki, byłem już tam, tylko pomyliło mi się z piwnymkraftem - bo oni mają info że chmiele i słody trzeba wcześniej zamówić. Dobrze wiedzieć, że na Kołowej śrutują na miejscu.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 14 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Dnia 2018-06-07 o 10:26, Łyskacz napisał: Polecam jako użytkownik Coobry http://www.spiritferm.biz/. Śrutowanie na wilgotno. Łuska zostaje cała co powoduje, że filtracja i wysładzanie nie stwarza problemów. Kupuje już tylko u nich i skończyły się problemy z zatkaną pompką czy zastopowanym wysładzaniem. Mega spadku BLG też jakoś nie zanotowałem. Zastanawiam się nad przechowywaniem. Czy śrutowanie "na wilgotno" nie ogranicza możliwości przechowywania ześrutowanego słodu... Czy taka metoda nie wymusza zamawiania mniejszych porcji pod konkretną warkę? Nie wiem jaki jest stopień wilgotności i jego wpływ, ale zastanawia mnie ten problem. Czy macie jakieś doświadczenia/przemyślenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć jaką szczelinę na śrutowniku mają ustawioną jeżeli piszą : "srutowanie grubo pod kociołek" ? Chodzi o sklep alepiwo.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 2 godziny temu, smerf08365 napisał: Witam, czy ktoś może mi podpowiedzieć jaką szczelinę na śrutowniku mają ustawioną jeżeli piszą : "srutowanie grubo pod kociołek" ? Chodzi o sklep alepiwo.pl. Nie prościej napisać do nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się