Jump to content

Gotowanie następnego dnia po zacieraniu


Recommended Posts

Hej. Nie mam teraz czasu by pojechać jednego dnia cały proces. Myślicie, że piwo da radę jeśli zatrę dziś i wysłodzę, a gotowanie z chmieleniem zostawię na jutro?

Piwko to RIS 21 blg. Na noc do wanny, rano do lodówki 7 stopni. Wieczorem start gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

Nie radzę tak robić. Jak chcesz zostawić do następnego dnia to lepiej zagotuj brzeczkę chociaż 5 minut. 

Z doswiadczenia wiem, że przy wysokich temperaturach brzeczka niegotowana szybko zostaje zdominowana przez dzikie drozdże. Te z powietrza i te ze słodu, które nie zginą podczas zacierania. 

W moim przypadku start dzikiej fermentacji to ostatnio 10 godzin (wysłodziny po doppelbocku). Najpierw fajnie poszło w kwaśną porzeczke, później niestety aromat starego młóta i rozpuch. 

Link to comment
Share on other sites

Także odradzam.

Parę razy tak robiłem z dobrymi rezultatami ale raz w jednym pojemniku miałem kiszonkę następnego dnia.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem tak kilka razy i zawsze było ok. Ale starałem się zdążyć ją zagotować tak jak koledzy wyżej piszą. 2 razy nie zagotowałem i akurat nic się nie zalęgło, ale to było moje ryzyko :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za porady.

W takim razie będzie zagotowana, chociaż z tego co się orientuję to wychodzi mi, że efektywne działania gotowania to 15 minut. Także cały proces trochę się wydłuży.

Ale jednak dziś odpuszczam, polecę z tym jutro.

 

Link to comment
Share on other sites

Jak masz ponad 65 stopni po filtracji, to możesz zamknąć i zapomnieć, chociaż jakby było by się trochę więcej to lepiej, ale minimum te 65  potrzebne jest do pasteryzacji. Oczywiście to wszystko z teorii, bo jak będzie coś mało szczelne itp. itd. to zawsze infekcja się może wdać, w zasadzie nawet nie ma znaczenia czy zagotujesz tą brzeczkę czy nie, jeśli miałeś po filtracji te 65-70 stopni, zakażenie może się wdać tak czy inaczej z podobnym prawdopodobieństwem. Ja zrobiłem piwo bez gotowania (tylko na boku herbatka chmielowa), fermentor, filtrator, chłodnica były tylko pod bieżącą wodą przepłukane, chłodnica do fermentora i temperatura swoje zrobiła, piwo wyszło bez infekcji.

Ja nie wiem, SKĄD WY BIERZECIE TE INFEKCJE!? :P

Edited by aldorn
Link to comment
Share on other sites

Panowie, a w czym liczycie chmielenie wysłodzin - czyli chmielenie brzeczki? Czego używacie? Dobrze by bylo  darmowe.

Normalnie używam BREWNESS, ale tam nie widzę takiej opcji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.