burczas Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zamierzam zebrać składniki do uwarzenia mojej pierwszej warki. Otóż, bardzo podszedł Czerny Kozel, lub coś w tym stylu. Czy może zacząć od czegoś innego. Czy może mi ktoś poradzić jakie składniki będę potrzebował? Proszę o poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Chcesz robić brewkit, ekstrakty, czy zacierać. Kozel to lager troche za trudny na pierwszą warkę. Zacznij od górnej fermentacji. Jakieś Pale Ale na przykład zrób. Ale zacznij od lektury tego. https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Jak pierwsza warka to polecam z brewkita typu Coopers. Opanujesz procesy typu fermentacja i butelkowanie. Jak chcesz zacierać, to na początek polecam 4kg słodu pilznenskiego, kilo Monachijskiego typu 2, 40g chmielu marynka , 20 lubelskiego. Drożdże safbrew33. Zacieranie w 67C przez godzinę. Chmielenie marynka na 60min gotowania, Lubelski na 15min. Wyjdzie Ci piwo jasne pełne. Cerny kozel to schwarzbier, nieco wyższa szkoła jazdy. Receptury masz tutaj : https://www.piwo.org/forums/topic/7049-schwarzbier-receptura/ Ale to piwo dolnej fermentacji, wymaga trochę wprawy, lepiej zacząć od czegoś innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Pierwszego brew kit'a coopers REAL ALE zrobiłem (czekam aż dojrzeje) , w niedzielę będę robił brewkit coopers Canadian Blonde. Ale chcę zacząć coś co od A do Z zrobił bym sam. Ale też coś co by mi podeszło w smaku. Powiem szczerze, poczytałem forum przepisy ale to mi smaku nie kojarzy. Dlatego zapytałem coś podobnego w do tego Czarnego Kozla. W nim jest chyba nuta karmelowa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 (edytowane) 10 godzin temu, burczas napisał: Otóż, bardzo podszedł Czerny Kozel, lub coś w tym stylu. Powiem Ci, że miałem podobnie. Dwa brewkity a potem chciałem czeskie ciemne bliskie Novopackiego tmavego. Zrobiłem zasyp jak na tmave ale puściłem na US-05. Teraz myślałbym nad szczepem california lager edit: albo jakimkolwiek innym, który dałby w miarę neutralny profil w temperaturach jakie mogę osiągnąć. Co jaki czas powtarzam wariacje na temat pierwszej zacieranej warki. Rzuć okiem na moje posty: 1, 2. I powodzenia! Edytowane 8 Czerwca 2018 przez zasada burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się