Skocz do zawartości

Źródła w internecie o piwowarstwie


oxy96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy mamy gdzieś na forum, a może w wiki, jakiś zbiór linków do blogów/stron/serwisów/kanałów youtube, które dostarczają jakieś ciekawe treści związane z piwowarstwem?
Bardziej interesuje mnie warzenie, historia i style piwa, zdecydowanie nie degustacja, o której sporo jest w sekcji forum - Blogosfera.

Szukam ciekawych źródeł, które mogę sobie poczytać/obejrzeć/posłuchać w wolnej chwili.

 

Raczej język polski i angielski :)

 

Ze swojej strony korzystam z takiej listy:

  1. piwo.org WIKI
  2. piwo.org FORUM
  3. http://blog.homebrewing.pl/
  4. https://www.homebrewtalk.com/
  5. http://beersmith.com/blog/
  6. http://www.beerfreak.pl/
  7. https://www.homebrewersassociation.org/
  8. Alchemia Podcast o Piwie YOUTUBE
  9. jabeerwocky YOUTUBE
  10. pspd YOUTUBE

 

Ktoś coś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://www.beerandbrewer.com/ - głównie lokalne australijskie njusy

https://beerandbrewing.com/ - sporo screencastów czy jak tam się to nazywa od rzemieślników

https://learn.kegerator.com/ - dużo o stylach czyli to co deklarujesz jako ważne dla siebie

https://growlermag.com/articles/drink/beer/ - w sumie bardziej szeroko gastronomiczny lokalny magazyn z USA

https://byo.com/ - ale tutaj po ostatniej zmianie większość treści przeszła za paywall

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć,

Ja zajmuję się historią alkoholi mocnych i niejako przy okazji znajduję też sporo artykułów dotyczących piwowarstwa.

Trochę opublikowałem na swoim blogu http://blog.czajkus.com/

 

W 2016 r. wydałem elektroniczne wydanie "Dziejów Piwowarstwa" aut. inż. Mariana Kiwerskiego - 270 stron A4 w .pdf - koszt 30 zł

Zrobiłem zdjęcia tej książki w Jagiellonce i do II tomu artykułów w BUW i Bibliotece Uniwersytetu Ekonomicznego. Następnie OCR lub przepisanie, edycja w programie do składu i eksport do .pdf.

 

Teraz wydałem II wydanie wzbogacone o 100 stron z artykułami na temat piwowarstwa, szynków piwa, chmielu, producentów, piwa jopejskiego. Całość ma 371 stron - jest co czytać.

 

Przykładowa strona poniżej:

jopenbier-jopejskie.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dr Charlie Bamforth opowiada o mikrobiologii w swoim stylu. Godzina wiedzy i śmiechu. Dowiesz się skąd pochodzi nazwa Brettanomyces. Warto wytrwać do końca i dowiedzieć się co nieco o goździkach i bananach w pszenicznym.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Jeżeli kogoś ciekawi jak produkowane są drożdże na masową skalę, to w tym filmiku można wyłapać kilka ciekawostek: 

 

 

Ze swojej strony dodam, że nie jest to takie trywialne jak mogłoby się wydawać. Należy zmaksymalizować przyrost biomasy w stosunku do dostarczanej pożywki. Kontrolować ciągły poziom cukrów, mikro i makro elementów. A przy tym minimalizować ryzyko kontaminacji. Miłego oglądania.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czytając o grisette wykopałem dzisiaj bloga Hors Categorie. Głównie belgijskie, mieszane kultury drożdżowe, saisony (i grisette).

http://www.horscategoriebrewing.com

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.