oxy96 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Witam. Czy mamy gdzieś na forum, a może w wiki, jakiś zbiór linków do blogów/stron/serwisów/kanałów youtube, które dostarczają jakieś ciekawe treści związane z piwowarstwem? Bardziej interesuje mnie warzenie, historia i style piwa, zdecydowanie nie degustacja, o której sporo jest w sekcji forum - Blogosfera. Szukam ciekawych źródeł, które mogę sobie poczytać/obejrzeć/posłuchać w wolnej chwili. Raczej język polski i angielski Ze swojej strony korzystam z takiej listy: piwo.org WIKI piwo.org FORUM http://blog.homebrewing.pl/ https://www.homebrewtalk.com/ http://beersmith.com/blog/ http://www.beerfreak.pl/ https://www.homebrewersassociation.org/ Alchemia Podcast o Piwie YOUTUBE jabeerwocky YOUTUBE pspd YOUTUBE Ktoś coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 https://www.beerandbrewer.com/ - głównie lokalne australijskie njusy https://beerandbrewing.com/ - sporo screencastów czy jak tam się to nazywa od rzemieślników https://learn.kegerator.com/ - dużo o stylach czyli to co deklarujesz jako ważne dla siebie https://growlermag.com/articles/drink/beer/ - w sumie bardziej szeroko gastronomiczny lokalny magazyn z USA https://byo.com/ - ale tutaj po ostatniej zmianie większość treści przeszła za paywall oxy96 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 http://brulosophy.com/projects/exbeeriments/ - seria eksperymentów, gdzie w triangle testach weryfikowane są i czasem obalane popularne mity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Serie wpisów o stylach: http://beerandwinejournal.com/category/beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Cześć, Ja zajmuję się historią alkoholi mocnych i niejako przy okazji znajduję też sporo artykułów dotyczących piwowarstwa. Trochę opublikowałem na swoim blogu http://blog.czajkus.com/ W 2016 r. wydałem elektroniczne wydanie "Dziejów Piwowarstwa" aut. inż. Mariana Kiwerskiego - 270 stron A4 w .pdf - koszt 30 zł Zrobiłem zdjęcia tej książki w Jagiellonce i do II tomu artykułów w BUW i Bibliotece Uniwersytetu Ekonomicznego. Następnie OCR lub przepisanie, edycja w programie do składu i eksport do .pdf. Teraz wydałem II wydanie wzbogacone o 100 stron z artykułami na temat piwowarstwa, szynków piwa, chmielu, producentów, piwa jopejskiego. Całość ma 371 stron - jest co czytać. Przykładowa strona poniżej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrShades Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2018 The Jamil Show - kopalnia wiedzy od Jamila Zainasheffa i gości. Przejście po ok. 80 stylach BJCP wraz z recepturami i wieloma poradami.http://www.thebrewingnetwork.com/shows/the-jamil-show/ tymonisko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Dr Charlie Bamforth opowiada o mikrobiologii w swoim stylu. Godzina wiedzy i śmiechu. Dowiesz się skąd pochodzi nazwa Brettanomyces. Warto wytrwać do końca i dowiedzieć się co nieco o goździkach i bananach w pszenicznym. kaingorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Wyszukiwarka artykułów ze słowem kluczowym "piwo": http://yadda.icm.edu.pl/yadda/search/page.action?qt=SEARCH&q=c_0language_0eq.all*sc.general°C_0keywords_0eq.piwo*l_0°C_0fulltext_0eq.localaccess Najbardziej zainteresował mnie art. pt. ,,Wpływ intensywności mieszania brzeczki słodowej na przebieg procesu fermentacji oraz parametry brzeczki i piwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Jeżeli kogoś ciekawi jak produkowane są drożdże na masową skalę, to w tym filmiku można wyłapać kilka ciekawostek: Ze swojej strony dodam, że nie jest to takie trywialne jak mogłoby się wydawać. Należy zmaksymalizować przyrost biomasy w stosunku do dostarczanej pożywki. Kontrolować ciągły poziom cukrów, mikro i makro elementów. A przy tym minimalizować ryzyko kontaminacji. Miłego oglądania. buk0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Blog Larsa Garshol - kopalnia ciekawostek na temat kveików i tradycyjnych metod warzenia http://www.garshol.priv.no/blog/beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 (edytowane) Czytając o grisette wykopałem dzisiaj bloga Hors Categorie. Głównie belgijskie, mieszane kultury drożdżowe, saisony (i grisette). http://www.horscategoriebrewing.com Edytowane 20 Czerwca 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się