darktremor Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Po pierwsze witam brać piwowarską. Jestem po pierwszym warzeniu piwa z brewkitu. Wyszło całkiem dobre ale nie do końca to czego bym chciał więc postanowiłem uwarzyć coś z prawdziwego zdarzenia. Zakupiłem zestaw produktów z browamatora ale nie do końca podoba mi się instrukcja chmielenia tego piwa. Wg kalkulatorów wychodzi około 10 IBU a ma to być Vermont IPA więc chyba coś tu jest nie tak. I tu pojawia się moje pytanie i zarazem prośba o ocenę tego chmielenia i ewentualną korektę. Chciałbym piwo bardziej goryczkowe tak około 50 -70 IBU. Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacho Opublikowano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zawsze możesz dać pierwsza dawkę chmielu na początku gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Dwie sprawy: Vermonty chmieli się na aromat i smak, goryczka chmielowa jest mocno zredukowana. Dla mnie 25-30 IBU w tym stylu to jest optimum. Przy założeniu, że od momentu wrzucenia chmieli na whirlpool (wyłączenie palnika) do zbicia temp. poniżej 80 stopni zejdzie Ci tylko 5 minut, to otrzymasz 20 IBU. Ja jestem też zdania, że nawet chmiel rzucony na zimno daje goryczkę, chociaż jes to inny typ niż typowa chmielowość z gotowania. Tak jak mówi pacho, jeśli sądzisz, ze to dla Ciebie za mało - wrzuć te dawki Equinoxa na całe 40 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Gotowanie przez tylko 40 minut to słaby pomysł, zwłaszcza że bazą jest słód pilzneński. Pogotuj to przez 70 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darktremor Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Dzięki za rady, pogotuje to dłużej i dam Eqinoxa na 40 minut albo nawet godzinę. Dodatkowo chciałem zapytać o to czy wrzucenie chmielu na koniec gotowania(po wyłàczeniu palnika) podwyższa goryczkę czy już tylko aromat z tego będzie? Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 6 godzin temu, darktremor napisał: Dodatkowo chciałem zapytać o to czy wrzucenie chmielu na koniec gotowania(po wyłàczeniu palnika) podwyższa goryczkę czy już tylko aromat z tego będzie? Podwyższa. Im dłużej będziesz chłodził, tym bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 darktremor - pamiętaj, że jak dłużej gotujesz, to Ci więcej odparuje. Zbierz więcej niż te 22litry - a najlepiej w ogóle zbieraj do momentu aż w kotle całość będzie miała 12.5-13 BLG. Ten jeden stopień Ci dojdzie przy gotowaniu. Oczywiście spławikiem mierz w odpowiedniej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się