ciechanek1 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Witam wszystkich. Od pewnego czasu męczy mnie pewien problem z chmieleniem na zimno. Przez około 50 warek było wszystko w porządku a aromaty z chmielenia na zimno były zadowalające. Później jednak jedynie co otrzymywałem to aromat i smak łodygowy/ granulatowy, brak jakichkolwiek przyjemnych aromatów. Kombinowałem z różnym czasem chmielenia, różną ilością chmielu i różną temperaturą, jednak efekty zawsze były te same. Używam chmiel z najnowszych zbiorów, różne szczepy drożdży a piwa chmiele przelewając do drugiego wiadra mając pewność, że dofermentowały. Czy możliwe, że to jakiś dziwny rodzaj zakażenia? Może ktoś miał podobny problem? Jakieś pomysły co może być przyczyną? Mam nadzieje, że wspólnymi siłami uda się znaleźć rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 1 godzinę temu, ciechanek1 napisał: Jakieś pomysły co może być przyczyną? @ciechanek1 może drobinki chmielin Ci się przedostają. Spróbuj użyć, żelatyny po chmieleniu na zimno, zawieszony osad opadnie. Jak nie pomoże to przynajmniej to wykluczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechanek1 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Dzięki za zainteresowanie tematem. Granulatowy aromat już czuć przy otwieraniu wiaderka przed rozlewem, więc żelatyna raczej już nie pomoże ale spróbować mogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Jakbyś napisał co to za chmiel i gdzie kupowany to przynajmniej można by zweryfikować jego jakość , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Obstawiałbym raczej słaby chmiel. Rocznik 2017 nie jest super do końca i niektóre odmiany dają sporo granulowego aromatu. Woda też może mieć na to wpływ. Mogli Ci zmienić źródło wody w mieście i teraz masz jakąś co powoduje wyciąganie tanin z chmielu. Spróbuj uwarzyć piwo na innej wodzie np. z biedry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechanek1 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Chmiel rocznik 2017 kupiony w TB. Różne popularne odmiany jak Citra, amarillo, galaxy itp. Faktycznie może coś z wodą. Spróbuje uwarzyć na innej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ragoo Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Mam podobnie. Chmieliłem na zimno IPA (Citra, Mosaic, Galaxy, Amarillo z TB). Chmielenie na 4 dni. Przy rozlewie do butelek, aromat i smak mega fajny. Po 10 dniach w butelce zero chmielu. Tylko gorzka zielona łodyga. Natomiast u mnie piwo mega mętne, dużo chmielin mi pozostało. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez ragoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 No to macie wspólny mianownik-TB, widocznie jakieś roszady zrobili albo ich zrobili , para razy kupiłem tam chmiel który z oryginałem nie miał za dużo wspólnego. Nie będę jechał po TB (bo to nie tylko ich przypadłość), ale chmieli tam raczej nie kupuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Dnia 27.06.2018 o 13:33, dziedzicpruski napisał: No to macie wspólny mianownik-TB, widocznie jakieś roszady zrobili albo ich zrobili , para razy kupiłem tam chmiel który z oryginałem nie miał za dużo wspólnego. Nie będę jechał po TB (bo to nie tylko ich przypadłość), ale chmieli tam raczej nie kupuje. Dołączę do tematu, Polećcie w takim razie sklep z dobrymi chmielami nawet na PW bo też mi się wydaje że mam czasami problem ale źródło inne. Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 2 minuty temu, kaktusr napisał: Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xenon75 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Witam podepnę się pod temat bo nie chcę śmiecić i zakładać nowego.Orientuję się ktoś może z was bracia piwowarzy jak wygląda chmielenie na zimno w browarach rzemieślniczych? Tzn czy chmiel sypany jest do unitanku luzem?Czy może np w dużym hop spiderze?Czy w kilku dawkach i jak jest usuwany przed rozlewem?[zaworem spustowym jak drożdże]. Bardzo dziękuję za jakiekolwiek info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 26 minut temu, kaktusr napisał: Dołączę do tematu, Polećcie w takim razie sklep z dobrymi chmielami nawet na PW bo też mi się wydaje że mam czasami problem ale źródło inne. Drugi temat to jak używać żelatyny ktoś może dać link do tutoriala ? lub napisać jak się to robi ? Ja mam największe zaufanie do CP (przynajmniej na stronie nie widać podejrzanych roszad chmielowych), ostatnio nie miałem problemów większych, fakt, że nie używam prawie w ogóle amerykańskich (a te są pewnie najczęściej wałowane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechanek1 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 7 godzin temu, xenon75 napisał: Witam podepnę się pod temat bo nie chcę śmiecić i zakładać nowego.Orientuję się ktoś może z was bracia piwowarzy jak wygląda chmielenie na zimno w browarach rzemieślniczych? Tzn czy chmiel sypany jest do unitanku luzem?Czy może np w dużym hop spiderze?Czy w kilku dawkach i jak jest usuwany przed rozlewem?[zaworem spustowym jak drożdże]. Bardzo dziękuję za jakiekolwiek info. Sypany luzem lub w przepływie poprzez hopgun. Gdy sypany luzem usuwany jest zaworem spustowym przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się