ronson Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Cześć, Jakiś czas temu uwarzyłem American Wheat na konkurs i piwo zostało odrzucone ze względu na nieprzyjemną goryczkę. W metryczne otrzymałem takie opisy: "Piwo cechuje się nieprzyjemną goryczką; goryczka jest zbyt wysoka i zbyt długa, zalega, ściąga". IBU w jakie celowałem to 30 (górna granica). Magnum dawało goryczkę (60 min), Amarillo - aromat (10 min). Po wyłączeniu palnika schłodziłem brzeczkę do 80 stopni (żeby chmiele nie podbijały IBU) i wsypałem 40g Citry i 25g Amarillo na 30 minut. Na cichą szła citra i amarillo w dwóch porcjach, na 4 i 2 dni. Co mogło dać taką niefajną goryczkę? Chmiele były świeże, pakowane próżniowo, przechowywane w zamrażarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 4 minuty temu, ronson napisał: Po wyłączeniu palnika schłodziłem brzeczkę do 80 stopni W tej temperaturze może zachodzić jeszcze izomeryzacja alfa-kwasów (do tego mógł dojść lekki błąd w pomiarze temperatury) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Właśnie najbardziej obwiniam chmielenie whirpoolowe. A myślałem, żeby schłodzić do około 70 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Ja bym w pierwszej kolejności zainteresował się pH wody i zacieru (zbyt wysokie pH powoduje wypłukiwanie tanin) oraz ewentualnie po prostu zmniejszył ilość chmielu na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Chmieliny w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Beersmith pokazuje ponad 50 ibu z samego whirlpoola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 48 minut temu, leonzn napisał: Beersmith pokazuje ponad 50 ibu z samego whirlpoola Aż tyle to nie bo pisał że schłodził do 80 stopni, niemniej jednak tu bym upatrywał przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 42 minuty temu, leonzn napisał: Beersmith pokazuje ponad 50 ibu z samego whirlpoola @leonzn czy konfigurowałeś BS? Domyślnie pokazuje utylizację w temperaturze 90 stopni i chyba tylko dla jednego kroku. Tutaj masz opisane jak to działa w tym programie: http://beersmith.com/blog/2016/09/15/whirlpool-and-no-chill-hop-features-in-beersmith-2-3/ i jak to zmienić. @ronson izometryzacja (zgodnie z artykułem) zachodzi nawet w 71 stopniach. Ale oprócz izometryzacji masz płukane z chmielu sporo innych substancji gorzkich w odbiorze. Kilka razy przygotowywałem zupkę chmielową trzymałem ją tylko około 60 stopni. Mimo braku izometryzacji była bardzo gorzka. Metoda daje fajne efekty ale też jest trochę nieprzewidywalna co do ostatecznego efektu. Zawsze będzie jakaś odchyłka. Również przychylam się do kontroli pH jak już to zauważył @kantor, bo ściąganie mogło być taninowe. W warunkach domowych dużym problemem też są mikroskopijne drobiny chmielu. One również dają paskudną oblepiającą gorycz. Trudno pozbyć się tego metodami mechanicznymi. Najczęściej szybkie schłodzenie daje super rezultaty. Zawsze też zostaje żelatyna i/lub zol krzemionkowy. ronson i leonzn 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Wrzucamy kilka granulek do zimnej wody i odstawiamy żeby sobie trochę pomokły. Potem stajemy blisko miejsca gdzie można to bezpiecznie wypluć i sprawdzamy jak smakuje. Jak skończymy pluć to się dziwimy czemu jedyne co czuliśmy to gorycz Te 65 gram chmielu na hopstand w lekkim piwie załatwiło sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się