Jump to content

Słód brown


Recommended Posts

6 minut temu, Mikas86 napisał:

W sobotę będę warzyl bittera zgody.... Mam pytanko słód brown 120 EBC dodaje się od początku razem z innymi?

Od początku. Pamiętaj o dobrych drożdżach do bittera.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Mikas86 napisał:

Mam s04 nadadzą się?

Lepiej jakieś płynne. Jak nie masz wyboru, to daj s04 i pamiętaj o temperaturach fermentacji. Powyżej 20 stopni mogą smrodzić.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Mikas86 napisał:

Mam s04 nadadzą się?

Nadadzą się, z mojej strony pamiętaj tylko, że te drożdże wolno dojadają końcówkę.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ok dzięki za odpowiedzi. Chyba termometr mnie robi w konia bo ekstrakty zawsze mi odfermentowywaly dość głęboko np z 16 do 2blg, aż w końcu te lżejsze piwka ok 11blg podsypywalem ksylitolem żeby jednak troszkę pełni utrzymac. I tak od kiedy zacieram piwa nie schodzą tak nisko. Pierwsze zacierane SH citra z 14 na 4,5blg i było bardzo pelne pomimo zacierania 65-67st. Ostatnie jakie warzylem wyszło trochę lepiej z 15 do 3,5 ale tutaj poprostu wsypalem słody do wody 73st spadło do 67 i już nic nie podgrzewalem przez ponad godzinę.

Żeby ten bitter nie wyszedł za słodki chyba zrobię tak samo. 

Chyba że macie jakieś inne pomysły może jeszcze niższa temp dać?

Ostatnio sprawdzam czy bez przelewania na cichą piwo wyjdzie ok i trzymam w jednym wiadrze razem z chmieleniem na zimno. Czy bittera też mogę zostawić czy lepiej przelać? Sorry za taki długi post hehe

 

Kurde jeszcze jedna sprawa. W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp?

Edited by Mikas86
Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Mikas86 napisał:

Ostatnio sprawdzam czy bez przelewania na cichą piwo wyjdzie ok i trzymam w jednym wiadrze razem z chmieleniem na zimno.

Wyjdzie ok.

16 minut temu, Mikas86 napisał:

W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp?

Ja bym zszedł ze 2 stopnie niżej przynajmniej przez pierwsze kilka dni.

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, Mikas86 napisał:

Kurde jeszcze jedna sprawa. W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp?

Wystrzegaj się wysokich temperatur przy s-04 (potrafią zepsuć piwo)

Link to comment
Share on other sites

Piwko uwarzone. Wszystko fajnie poszło. Podobał mi się zapach brzeczki, aż byłem w szoku że tak fajnie czuć ta niewielka mogło by się wydawać ilość słodu Brown. 

Mam pytanko: drożdże zadałem w 18st i od razu do skrzyni. Przy jednym pecie z lodem było w niej 17st więc dołożyłem drugi i teraz ciągle jest 12-13st. Może tak zostać? Nie mam czym mierzyć temp piwka ale pewnie jest trochę wyższa

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Piwko już nagazowane. Wyszło naprawdę fajnie. Ładny bursztynowy kolor, gęsta kremowa piana, klarowne i co najważniejsze praktycznie zero estrów. Jeszcze żadna warka nie wyszła mi tak "czysta". Jest posmak lekkiej palonosci i myślałem na początku że trochę zbyt mocny ale po kilku łykach fajnie się układa. Jedno z moich najbardziej udanych piw. Podziękowania dla Zgody za recepture

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.