Mikas86 Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 W sobotę będę warzyl bittera zgody.... Mam pytanko słód brown 120 EBC dodaje się od początku razem z innymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 6 minut temu, Mikas86 napisał: W sobotę będę warzyl bittera zgody.... Mam pytanko słód brown 120 EBC dodaje się od początku razem z innymi? Od początku. Pamiętaj o dobrych drożdżach do bittera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Mam s04 nadadzą się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 10 minut temu, Mikas86 napisał: Mam s04 nadadzą się? Lepiej jakieś płynne. Jak nie masz wyboru, to daj s04 i pamiętaj o temperaturach fermentacji. Powyżej 20 stopni mogą smrodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Godzinę temu, Mikas86 napisał: Mam s04 nadadzą się? Nadadzą się, z mojej strony pamiętaj tylko, że te drożdże wolno dojadają końcówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) Ok dzięki za odpowiedzi. Chyba termometr mnie robi w konia bo ekstrakty zawsze mi odfermentowywaly dość głęboko np z 16 do 2blg, aż w końcu te lżejsze piwka ok 11blg podsypywalem ksylitolem żeby jednak troszkę pełni utrzymac. I tak od kiedy zacieram piwa nie schodzą tak nisko. Pierwsze zacierane SH citra z 14 na 4,5blg i było bardzo pelne pomimo zacierania 65-67st. Ostatnie jakie warzylem wyszło trochę lepiej z 15 do 3,5 ale tutaj poprostu wsypalem słody do wody 73st spadło do 67 i już nic nie podgrzewalem przez ponad godzinę. Żeby ten bitter nie wyszedł za słodki chyba zrobię tak samo. Chyba że macie jakieś inne pomysły może jeszcze niższa temp dać? Ostatnio sprawdzam czy bez przelewania na cichą piwo wyjdzie ok i trzymam w jednym wiadrze razem z chmieleniem na zimno. Czy bittera też mogę zostawić czy lepiej przelać? Sorry za taki długi post hehe Kurde jeszcze jedna sprawa. W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp? Edytowane 20 Lipca 2018 przez Mikas86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 15 minut temu, Mikas86 napisał: Ostatnio sprawdzam czy bez przelewania na cichą piwo wyjdzie ok i trzymam w jednym wiadrze razem z chmieleniem na zimno. Wyjdzie ok. 16 minut temu, Mikas86 napisał: W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp? Ja bym zszedł ze 2 stopnie niżej przynajmniej przez pierwsze kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 30 minut temu, Mikas86 napisał: Kurde jeszcze jedna sprawa. W piwnicy mam 18st. Fermentować jak jest czy lepiej do styropianowej lodówki z lodem żeby niżej zejść z temp? Wystrzegaj się wysokich temperatur przy s-04 (potrafią zepsuć piwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Ok w takim razie fermentor trafi do skrzyni. Jak będzie w niej 14st to chyba będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Piwko uwarzone. Wszystko fajnie poszło. Podobał mi się zapach brzeczki, aż byłem w szoku że tak fajnie czuć ta niewielka mogło by się wydawać ilość słodu Brown. Mam pytanko: drożdże zadałem w 18st i od razu do skrzyni. Przy jednym pecie z lodem było w niej 17st więc dołożyłem drugi i teraz ciągle jest 12-13st. Może tak zostać? Nie mam czym mierzyć temp piwka ale pewnie jest trochę wyższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Piwko już nagazowane. Wyszło naprawdę fajnie. Ładny bursztynowy kolor, gęsta kremowa piana, klarowne i co najważniejsze praktycznie zero estrów. Jeszcze żadna warka nie wyszła mi tak "czysta". Jest posmak lekkiej palonosci i myślałem na początku że trochę zbyt mocny ale po kilku łykach fajnie się układa. Jedno z moich najbardziej udanych piw. Podziękowania dla Zgody za recepture Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się