Jump to content

Recommended Posts

Witam. Proszę o ocenę dotyczącą mojego przepisu. Zamierzam uwarzyć American Witbier. Przepis wzorowałem na kilku innych recepturach znalezionych na forum i blogach, natomiast chmielenie było użyte do amerykańskiej pszenicy z przepisu znajomego - wyszło bardzo pijalne. 

Czy dodać jeszcze jakiś inny słód? Np. 0,5 kg  słodu pszennego i 0,5 płatków pszennych zamiast 1,1 kg płatków?

Bardzo cenię sobie konstruktywną krytykę i liczę na porady doświadczonych piwowarów.

 

Zasyp na 20 l, oczekiwane 10-12 blg.

 

Słód pilzneński 2 kg

Płatki pszenne 1,1kg

Płatki owsiane 1 kg

 

Drożdże WLP 400

 

Citra 30 g - 60 min 

Simcoe 15 g - 15 min

 

cicha po 7 dniach

mosiac 30 g

simcoe 15 g

citra 10 g

 

cicha po 10-12 dniach

mosaic 20 g

simcoe 10 g

citra 10 g

 

20 g curacao

10 g nasion kolendry

 

 

Edited by Urbixturbix
Link to comment
Share on other sites

Chmielenie po 7 dniach fermentacji to może być trochę za wcześnie - chmiel poleży co z 10-14 dni, co ze sporym prawdopodobieństwem da ci trawę w piwie. Na zimno nachmiel na ostatnie około 5 dni - szczególnie, że nie jest to szczep, którym będziesz fermentował w niskich temperaturach.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.