muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) Wpadło w domu zlecenie na coś miodowo cytrusowo fajnego, zasugerowałem przyniesienie z piwnicy miodu pitnego, ale protesty są coraz głośniejsze i chyba będę zmuszony poddać się, albo abdykować bez Waszej pomocy. Nie pijam takich gingersów, więc proszę o wsparcie. Pomysł mam taki: weard - Fruit Beer (20) Wielkość warki 23,155 L Objętość do gotowania 27,656 L Czas gotowania 1,167 hr Gęstość początkowa 16,505 P Gęstość końcowa 4,305 P Alkohol (ABV) 7,0% Bitterness 22,7 IBU (Tinseth) Barwa 51,9 ebc (Morey) 28,2 ebc Składniki fermentacji Nazwa Typ Ilość Zacierany Ekstraktywność Barwa Słód Caramunich Typ III Słód 2,000 0,5 kg Tak 76% 150,0 ebc Słód pilzneński Viking Malt Słód 2,000 3,5 kg Tak 79% 4,0 ebc Biscuit Malt Słód 1,000 kg Tak 79% 45,3 ebc Honey Ekstrakt 1,000 kg Tak 75% 2,0 ebc Słód monachijski I Viking Słód 1,000 kg Tak 79% 16,0 ebc Oats, Flaked Słód 500,000 g Tak 80% 2,0 ebc Waga słodów: 7,500 kg Chmiele Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka Granulat 7,2% 35,000 g Gotowanie 1hr Granulat 22,7 Dodatki Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Lemon Peel Przyprawa Boil 50,000 g 15,000 min Ginger Root Zioło Boil 50,000 g 15,000 min Coriander Seeds Przyprawa Boil 20,000 g 15,000 min Orange Peel Przyprawa Boil 50,000 g 15,000 min Drożdze Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-05 Ale Suche 11,50 g Fermentacja burzliwa Zacieranie Nazwa Typ Ilość Temp. Target Czas 1 Infusion 19,000 L 67,000 C 67,000 C 1 hr 2 Temperature --- --- 77,000 C 15 min Final Batch Sparge Infusion 17,000 L 74,000 C 15 min Wyjdzie coś z tego? Edytowane 25 Lipca 2018 przez muran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 34 minuty temu, muran napisał: Słód Caramunich Typ III Słód 2,000 kg Tak 76% 150,0 ebc Zacytuję Ci opis tego słodu. caramunich® (Weyermann) może stanowić do 10% (piwa ciemne) oraz do 5% (piwa jasne) zasypu. Dodatek do piw ciemnych i jasnych w stylu: oktoberfestbier, bock, porter, stout, red ale, brown ale, pale ale. Efekt: pełny, słodowy aromat i głęboki kolor gotowego piwa. Otrzymywany jest poprzez karmelizację słodu monachijskiego. Występuje w trzech odmianach: -caramunich® typ I 80-100 EBC -caramunich® typ II 110-130 EBC -caramunich® typ III 140-160 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Ok, 3,5 kg pilzen i 0,5 cara, poza barwą wielkich zmian nie ma. Będzie to wchodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Godzinę temu, muran napisał: Ok, 3,5 kg pilzen i 0,5 cara, poza barwą wielkich zmian nie ma. Będzie to wchodzić? Biscuit i cara to karmele, a Ty chcesz ich wsypać 1,5 kg. To baaaardzo dużo. 0,5 kg na 7,5 kg całości to już sporo. Jak zależy ci na kolorze, to użyj ciemniejszych karmeli. Kolejna sprawa to miód który głównie co wniesie do piwa, to fermentowalne cukry, a niemal zero aromatu. Nie licz na to, że to piwo będzie smakowało miodem. Raczej spirytusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Boję się przywalić jęczmieniem palonym na kolor, nie chcę zrobić kolejnego stouta będę coś kombinował z tymi karmelami. Czwórniak też do zera fermentuje, ale jednak aromat miodu zostaje, słodycz oczywiście nie. Zależy mi na aromacie miodowym z nutą cytrusową (dlatego biorę skórki, a nie owoce), nie musi być jakieś przesłodzone, rozsądnie goryczkowate z nutami - takie są wytyczne tej ładniejszej części rodziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 spróbuj z tym muran 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 I jest to jakiś pomysł Podziękował. Pytanie przy okazji dla tych co robili miodowce: jest sens pakować się w sztuczny, czy bejcą będzie dawać? Do pitnych wiadomo, im lepszy tym lepiej, a w piwie jak to się wybija? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Żebyś miał silny aromat i smak miodu, to musisz go dać dużo więcej. 1kg zginie, nawet jeśli to będzie gryczany. Tak ze 3 razy więcej może coś da, chyba, że masz zamiar zrobić piwo o subtelnej i bardzo delikatnej nutce miodu. Jak ma być "miodowe" to lej więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Życzenie jest takie, żeby nie był to "miód z chmielem", tylko piwny napój z nutą miodowo cytrusowo imbirową (bądź mądry i dojdź o co babie chodzi) ale też mi się wydaje, że 1 kg ledwo będzie czuć. Myślałem jeszcze nad puszczeniem miodu dopiero na zimną, ale nie wiem czy drożdże uniosą go wtedy, a piwczan ma nie być mocno słodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 To nie lepiej posłodzić to gotowe piwo ? I wybij sobie z głowy, że jakikolwiek słód coś da w ten deseń, to mokry sen albo bredzenie producentów ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 No ale piszę, ma nie być słodko. Miód głównie na smak/aromat. No oczywiście nie chodzi o posmak miodu przy ibu 100, ale nie ma to też być jakiś radlerowaty ulepek. Chyba jej kupię skrzynkę jakiegoś dziwoląga, przebutelkuję i niech nie marudzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 14 minutes ago, muran said: Chyba jej kupię skrzynkę jakiegoś dziwoląga, przebutelkuję i niech nie marudzi To jest myśl Posmaki kmiodopodobne z jasnych karmelowych są, ale nijak nie trafia to w opis. Wszelkie sklepowe piwa miodowe są aromatyzowane. Miód plus drożdże piwne to czysty alkohol. Piwo plus drożdże miodne to pusty napój z dziwnym kolorem. Próbowałem też refermentacji miodem gryczanym bardzo jasnego piwa. Gazowalo się 3 tygodnie, jakiś tam posmak był. Ale szkoda piwa i miodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 3 godziny temu, muran napisał: Czwórniak też do zera fermentuje, ale jednak aromat miodu zostaje, słodycz oczywiście nie No to może daj czwórniaka skoro ma aromat miodu , nie będzie już fermentował i wniesie coś o piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Godzinę temu, Jankasper napisał: Próbowałem też refermentacji miodem gryczanym bardzo jasnego piwa. Gazowalo się 3 tygodnie, jakiś tam posmak był. Ale szkoda piwa i miodu... Tak myślałem, że nic z tego nie wyjdzie dobrego, dlatego zarzuciłem ten pomysł od razu 42 minuty temu, rob7320 napisał: No to może daj czwórniaka skoro ma aromat miodu , nie będzie już fermentował i wniesie coś o piwa . Kopać chyba za ostro będzie Jeszcze mi po głowie zaprawka chodzi, tyle że to raczej mało wydajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Cześć. Daj 80 % (4 kg)pilsa, 20 % wiedeńskiego (1 kg) - ten podbije aromat miodu. Z karmelowych zrezygnuj. Wlej do gotowania na 5-10 minut 1-2 litry miodu, zatrzyj w miarę na słodko mniej więcej 70 stopni z mash-outem. Nachmiel do 30 IBU, daj kolendrę, jak dostaniesz to liście kaffiru i skórkę z pomarańcza + ewentualnie na whirpool coś amerykańskiego chmielu o nutach cytrusowych. Fajnie się sprawdza centennial z 2017. Warka ze 25-30 litrów (jak wolisz mocne to mniejsza ilość). Przefermentuj najlepiej dolniakami. Jak nie masz możliwości na lagery to daj w dolnej granicy temp. US-05. muran 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 O i to jest konkret Wszystko mam, tylko lagerowanie odpada, w weekend będzie zabawa Podziękował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 14 godzin temu, muran napisał: No ale piszę, ma nie być słodko. Miód głównie na smak/aromat. No oczywiście nie chodzi o posmak miodu przy ibu 100, ale nie ma to też być jakiś radlerowaty ulepek. Chyba jej kupię skrzynkę jakiegoś dziwoląga, przebutelkuję i niech nie marudzi szczerze powiedziawszy to wybrałbym to drugie rozwiązanie. nagimnastykujesz się biedaku a piwko i tak nie dorówna radlerom czy innym glukozowo-fruktozowym wypustom. piszę to śmiertelnie poważnie, kup kobiecie kilka butelek takich wynalazków i machnij se jakiegoś bitterka czy co tam lubisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Ale popatrz na to z mojej strony: próbował, starał się, no nie da rady, kochanie sama widzisz, no ale że masz tyle litrów tego, to pij na zdrowie A dla mnie święty spokój, bo więcej nie będzie chciała No i więcej miejsca na AIPY, IIPY, albo ostatecznie IPY lub APY Sytuacja win:win Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Utlenienie piwa daje posmaki miodu wiec życzę Ci utlenienia w tym kierunku i może spełni twoje założenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 1 godzinę temu, rob7320 napisał: Utlenienie piwa daje posmaki miodu wiec życzę Ci utlenienia w tym kierunku i może spełni twoje założenia. żeby tylko nie poszło w kierunku powideł śliwkowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muran Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Hehe, chyba nie będzie trzeba. LP przeczytała wątek i stwierdziła, że już nie chce. Mam nadzieję, że nie wymyśli sobie teraz "karmi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się