Piotrek2632 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Witam, byłem na wczasach i tak sobie pomyślałem " dlaczego by nie uwarzyć piwa z bursztynem", zakupiłem 100 g owego złota morza. Myślę nad jakąś ipką . I tu pojawia się pytanie ( na necie nie bardzo mogłem coś znaleźć). Ile tego bursztynu powinno się użyć, jak go dodać i co daje? Próbował już może ktoś? czy np to 100 g to za mało? planuję warkę ok 20 l takiej powiedzmy 14. Oczywiście mniej więcej wiem, że daje aromaty żywicy, pytanie tylko jak to jest w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 40 minut temu, Piotrek2632 napisał: Ile tego bursztynu powinno się użyć, jak go dodać i co daje? Próbował już może ktoś? czy np to 100 g to za mało? A nie pomyslales sobie, ze nie masz zielonego pojecia co, jak, dlaczego i po co chcesz zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2632 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Pomyślałem, bo to na razie jest ogólny zamysł. Poza tym jak widzisz podałem warkę i ekstrakt, więc jakiś pomysł już jest. Pytam bo może ktoś już używał bursztynu i wie jak najlepiej go dodać i jak intensywny jest. Później powstanie dokładny plan warzenia. Pytam po to , żeby rozwiać swoje wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zrób cold brew z bursztynu to dowiesz się co on odda piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Trochę w temacie. Robiłem imperialny porter bałtycki z płatkami macerowanymi w nalewce z bursztynu (takie bursztyny do kupienia nad morzem w karafce gotowe do zalania alkoholem) Więcej info TU (Jest to porter wersja 2) Nie wiem jak sam bursztyn, ale nalewka na nim jest bardzo intensywna. Kilka kropel zmienia smak herbaty diametralnie. W tym porterze bursztyn czy może raczej nalewka z niego też jest wyraźnie na pierwszym planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Nie wiem ile dodać, stawiał bym jednak na zrobienie nalewki. Wiem, nie pomogłem, ale... Nalewką bursztynową zaprawiam tabakę. Liczyłem na aromaty żywiczne, lub kościelnego kadzidła. Niestety nic z tego nie znajduję, raczej nuty ziołowe, miodowe, słodkie. Przykro mi, jeśli przygasiłem entuzjazm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Mam tez taka bursztynowa nalewke i kropla do herbaty po prostu ja niszczy. Jest nie do wypicia. Bardzo to cholerstwo gorzkie/szorstkie/cierpkie. Na pewno nie zrobilbym na tym piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Aż z ciekawości spróbuję. Aromaty inne, niż oczekiwane, ale przyjemne. Tabaka z bursztynem to mój nr. 2 po sosnowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Witam, Browar Spółdzielczy z Pucka wypuścił takie piwko, nie pamiętam jak się nazywa, ale piłem je w Rybniku na RYBNICKIM ZALEWIE DOBREGO PIWA. Miało ciekawy akcent żywiczny, jak gdzieś spotkam w sklepie na pewno sobie kupię. Z pewnością spróbuję uwarzyć APE z bursztynem. Pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2632 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi