Mateusz Puślecki Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Cześć! Tradycyjnie już zapraszamy Was do pomocy w doborze stylów na dziewiątą edycję Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, który odbędzie się jesienią 2019 roku. Poniżej znajdziecie ankietę, w której możecie wpisywać nazwy zaproponowanych kategorii wraz z krótkim uzasadnieniem dlaczego akurat taka? Spośród zgłoszeń grono organizatorów Konkursu wyłoni najciekawsze propozycje, które zostaną kategoriami konkursowymi lub przejdą do dalszej części – głosowania w parach. Czas na zgłoszenia macie do 24 sierpnia 2018. Czas, start. Tylko poważne propozycje ? https://goo.gl/forms/F8Hanwrx9w841Bx42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Dziękujemy za wzięcie udziału w naszej ankiecie na style #wkpd2019! Dostaliśmy od Was ponad 70 zgłoszeń z czego wybraliśmy 2 style, które ogłaszamy, że będą konkursowymi jesienią 2019 r.: - Brett English Barleywine, - Sour Imperial IPA.Krótkie opisy do obu znajdziecie na: https://wkpd.waw.pl/wkpd-2019/ Już teraz ruszamy z głosowaniem w parach. Na początek belgijska klasyka: Belgian Dubbel vs. Witbier. Głosowanie na FB: Na oddanie głosów macie równo 7 dni, czyli do 3 września! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Zastanawiałem się jakiś czas temu, czy taki styl jak Wild EBW w ogóle jest możliwy (to były dywagacje głównie pod kątem kategorii na Mikołajkowy) i czy jak się doda Brettki do EBW, to raczej coś w stylu Wild BDSA się nie zrobi ale jak pokazał ostatni Krakowski KPD, możliwy jest Wild Koelsch, to pewnie i Wild EBW jest możliwy Trzeba będzie się spróbować zmierzyć z tym stylem Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez kantor Mateusz Puślecki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Z Wild Koelschem się udało, trzeba zobaczyć czy może EBW ze Szczecina nie zaczął się zbreacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 A tak offtowo, jakim szczepem Brettów Ci się zbreciłl ten Kolelsch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 14 godzin temu, kantor napisał: A tak offtowo, jakim szczepem Brettów Ci się zbreciłl ten Kolelsch? Brettanomyces Kordasus Mateusz Puślecki, Chmielowy warsztat, kordas i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 4 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Walka w pojedynku na style #wkpd2019 pomiędzy Belgian Dubblem a Witbierem była zacięta i wyrównana od początku do samego końca! Oddaliście 329 głosów! Dziękujemy, że wspólne z nami tworzycie Warszawski KPD! Ostatecznie wygrał Belgian Dubbel (stosunkiem głosów 169 do 160) i to on dołącza do Brett English Barleywine oraz Sour Imperial IPA jako trzeci styl konkursowy. Przed nami kolejne głosowanie: Fruit Gose vs. Gruit ? Głosowanie zakończy się 11 września! Do dzieła! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Dnia 30.08.2018 o 18:31, kantor napisał: A tak offtowo, jakim szczepem Brettów Ci się zbreciłl ten Kolelsch? Trudno powiedzieć, tego dnia w pośpiechu przelewałem jeszcze piwa na brett brux vrai i TYB beersel brett blend (o ile dobrze pamiętam), wężyki poszły do kwasu nadoctowego, ale w pośpiechu wrzuciłem tylko wężyki do wiadra i nie napełniłem ich do końca w środku, a popołudniu przelewałem Koelscha i zapomniałem o tym, no i tak powstał brett koelsch Mateusz Puślecki, kantor i FurioSan 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Gdzieś czytałem, że z wężyków i byłem ciekawy jaki szczep. Jako, że miałem jedną butelkę z konkursu i zadałem osad do Flandersa (do którego różne dregi już poszły), to Brettanomyces Kordasus działają dalej Edytowane 10 Września 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Przedostatnia ankieta za nami! Oddaliście w niej 365 głosy, a wygrał Smoked Stout (261 głosów) i pokonał Rauchbocka (104 głosy). Zestawienie stylów na #wkpd2019 wygląda na ten moment tak: - Brett English Barleywine, - Sour Imperial IPA, - Belgian Dubbel, - Fruit Gose, - Lager Wiedeński, - Smoked Stout. Ruszamy więc z ostatnim głosowaniem. Wiemy, że najbardziej lubicie "Amerykę", więc oto przed Wami para: ???? American Saison vs. Session IPA ???? Jesteście gotowi? Macie czas do 2 października Przypominamy także, że trwa rejestracja piw do #wkpd2018 na http://wkpd.pspd.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Witam, Kiedy można spodziewać się opisów stylów i np. przedziałów blg ? Czy w smoked stout dopuszczalny jest słód torfowy ? markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Ja bym nie uznał wywalając torf do osobnej kategorii peated. Ale jak zwykle pewnie liczy się efekt końcowy a nie sam skład piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Witam, Kiedy można spodziewać się opisów stylów i np. przedziałów blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 28 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2019 Co do Bretta i Sour IIPA na dniach. Reszta pewnie do końca kwietnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opis stylu Brett English Barleywine: https://wkpd.waw.pl/brett-english-barleywine-opis-stylu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Koniec kwietnia nadszedł, czekam na doprecyzowanie stylów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_porterek Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 W dniu 30.04.2019 o 19:19, Tadzik napisał: Koniec kwietnia nadszedł, czekam na doprecyzowanie stylów. Dołączam się do prośby. Organizatorzy Gwiazdkowego Konkursu, który ma się odbyć w grudniu już opublikowali opisy wszystkich styli, a tutaj jedynie Brett Barley Wine, chociaż do końca kwietnia miały być wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 21 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Jak wiele butelek 0,5 litra przewidujecie na jedną kategorię? Niedługo keguję Dubbla i chciałbym zabutelkować kilka sztuk na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Godzinę temu, markus383 napisał: Jak wiele butelek 0,5 litra przewidujecie na jedną kategorię? Niedługo keguję Dubbla i chciałbym zabutelkować kilka sztuk na konkurs. 4 x 0.5 lub 6 x 0,33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Kochani! Lecimy z przygotowaniami do #wkpd2019 na całego! Ze wszystkimi opisami stylów możecie zapoznać się na naszej stronie: https://wkpd.waw.pl/opisy-stylow-wkpd-2019/ A kategoriami są: – Brett English Barleywine, – Sour Imperial IPA, – Belgian Dubbel, – Fruit Gose, – Lager Wiedeński, – Smoked Stout, – Session IPA, – American Porter. Zachęcam do warzenia i uczestnictwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Nie chciałbym się czepiać, ale w opisie: Cytat Aromat: Na pierwszym planie aromaty użytych owoców na poziomie od średnio niskich do średnio wysokich. Nie mogą one całkowicie zdominować pozostałych cech aromatu. Kwaśność (kefirowa, jogurtowa) na poziomie od średnio niskiego do średniego. Słodowość (zbożowa, chlebowa) na poziomie od niskiego do średniego. Aromat może uzupełniać bardzo niski słony akcent, który jednak nie musi być obecny i nigdy nie powinien mieć metalicznego charakteru, spowodowanego użyciem jodowanej soli. Mogą występować estry owocowe (czerwone jabłka, gruszki, owoce pestkowe) na poziomie od średnio niskiego do braku. Aromat chmielowy nie występuje. Aromat selerowy, szynkowy lub mydlany wynikający z zastosowania złej gatunkowo lub nieświeżej kolendry jest niewłaściwy. Aromaty octowe i/lub dzikie są także niewłaściwe. jest tylko wspomniane jaki aromat odkolendrowy jest niepożądany, natomiast nie ma natężenia porządanego. Nawet nie jest wspomniane, że powinien występować takowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 8 minut temu, tibek napisał: Nie chciałbym się czepiać, ale w opisie: jest tylko wspomniane jaki aromat odkolendrowy jest niepożądany, natomiast nie ma natężenia porządanego. Nawet nie jest wspomniane, że powinien występować takowy. Słowo "nieporządany" oznacza w tym przypadku, że prawidłowe natężenie szynkowego lub mydlanego charakteru kolendry to: brak aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 To po co dawać tę kolendrę skoro aromat kolendy nie jest wymagany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Puślecki Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 29 minut temu, tibek napisał: To po co dawać tę kolendrę skoro aromat kolendy nie jest wymagany? Słusznie. Dodałem zdanie: "Kolendra o charakterze cytrusowo-ziołowym na poziomie niskim uzupełnia bukiet piwa" tibek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaniczDoBrewdziej Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Chciałem dopytać, dla 100% pewności, o styl Sour Imperial IPA: zakwaszanie poprzez dolewanie kwasu mlekowego, czy też przez użycie słodu zakwaszającego jest niedozwolone a zakwaszać można jedynie przez bezpośrednie zadawanie bakterii Lactobacillus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się