EU8N Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 10 minut temu, Mikas86 napisał: A co to za drożdże i w jakiej temperaturze fermentujesz? Gorniaki najlepiej fermentować w dolnym zakresie temperatur. Jeśli masz s-04 to najlepiej przez pierwsze 3 dni trzymać ok 15st, a później trochę podnieść. Jak masz wysoka temperature(powyżej 20st) to mogły już większość zjeść Safale 04.Temperatura ok 18c.Co to znaczy " większość zjeść"?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Godzinę temu, EU8N napisał: Co to znaczy " większość zjeść"?. Tzn. że drożdże przerobiły znaczną część cukrów w Twojej brzeczce na alkohol, estry etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) 3 godziny temu, tomitomi13 napisał: Tzn. że drożdże przerobiły znaczną część cukrów w Twojej brzeczce na alkohol, estry etc. Czyli tylko czekać.Jest napisane 3 tygodnie nie przelewać na cichą,tylko dolać syropu( 100 gram cukru z 500 ml wody) i butelkować.Czy jest w tym jakiś haczyk?Typu zastąpić cukier glukozą,nie robić syropu tylko wsypywać cukier do butelek? Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez EU8N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Do rozlewu przelewasz do innego wiadra. Tak gwoli ścisłości. Żeby nie lać gestwy do butelek. I nie czytaj ile każą dać, przelicz kalulatorem w necie (kalkulator nagazowania piwa w Googlarce, np w brewness). I najpierw wlej syrop, a potem piwo, żeby się rozmieszalo.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Znowu pytanie.Po tygodniu fermentacji mój angielski bittner ma 13 blg to jest dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 1 hour ago, EU8N said: Znowu pytanie.Po tygodniu fermentacji mój angielski bittner ma 13 blg to jest dobrze? A ile było na początku, jakie dałes drożdże, jak napowietrzaleś i jaka jest temp otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Na początku było 11,napowietrzalem mieszając,drożdże Safale 04 ,temperatura ok. 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Ekstrakt Ci rośnie podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 1 godzinę temu, Mibor napisał: Ekstrakt Ci rośnie podczas fermentacji? Albo źle mierze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 34 minuty temu, EU8N napisał: Albo źle mierze:) I trzeba było napisać posta na forum żeby na to wpaść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Balling Potter i fermentacje tajemnic! Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Żeby mu RIS z tego nie wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 4 minuty temu, Jankasper napisał: Żeby mu RIS z tego nie wyszedł Coś wyjdzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 9 minutes ago, EU8N said: Coś wyjdzie.... Tego Ci życzę:D zostaw piwo w spokoju na 2 tygodnie jeszcze. Drożdze dojedzą, posprzątają po sobie i ładnie się ułożą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Jeszcze można zmierzyć ekstrakt w 60 stopniach, to wyjdzie 11 zamaist 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 2 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 7 godzin temu, koval_blazej napisał: Jeszcze można zmierzyć ekstrakt w 60 stopniach, to wyjdzie 11 zamaist 13 No właśnie,dobra podpowiedź,bo słyszałem parę wersji.Jedni twierdzą, że w 20 stopniach mierzyć,drudzy,że w 60.Dzieki tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 o_O Gdzie słyszałeś o 60? Znaczy mam jeden spławik wyskalowany na 60 stopni... FAHRENHEITA Czyli jakieś 16stopni Celsjusza. Niezależnie w jakiej temperaturze masz wyskalowany przyrząd, jeśli mierzysz w dwóch różnych, musisz przeliczyć wynik - są w sieci kalkulatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 2 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 (edytowane) Spoko,może oni tez w farenhaita podawali Edytowane 2 Września 2018 przez EU8N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 2 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Kiedy się kolor wyrabia?Bo na razie to taki mało zachęcający.Fermentuje się od tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 3 godziny temu, EU8N napisał: Kiedy się kolor wyrabia?Bo na razie to taki mało zachęcający.Fermentuje się od tygodnia. EEe, ze co? Kiedy sie kolor wyrabia? Co kolega ma na mysli? Kolor jaki jest po warzeniu taki bedzie i po fermentacji, piwo moze sie tylko wyklarowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 2 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 (edytowane) 20 minut temu, Lasek napisał: EEe, ze co? Kiedy sie kolor wyrabia? Co kolega ma na mysli? Kolor jaki jest po warzeniu taki bedzie i po fermentacji, piwo moze sie tylko wyklarowac. No to wyklarować... zwał jak zwał...Na razie kolor nie jest ciekawy,taki błotnisty.Ile trwa klarowanie?Po jakim czasie się klaruje,albo co trzeba zrobić żeby wyklarować?I kolejne pytanie .Podczas przelewania do butelek jak się dostanie trochę osadu,to może coś zepsuć?? Czy to będzie piwo tzn. niefiltrowane ?? Edytowane 2 Września 2018 przez EU8N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 (edytowane) Jak piwo masz w fermentorze to najlepiej zrobic cold crash pare dni w temperaturze jak najblizszej 0. Mozesz tez klarowac zelatyna jest to opisane na forum. Mozesz polaczyc obie metody Jak piwo jest juz w butelkach to przenies je w jak najzimniejsze ( >0 stopni) miejsce i czekaj. Po lagerowaniu piwo powinno byc super klarowne. Moje niektore piwa po paru miesiacach w butelkach osiagaja stan niczym piwa koncernowe. Cierpliwosci. Edytowane 2 Września 2018 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Dnia 20.08.2018 o 00:15, EU8N napisał: Witam. Jestem tu nowy,sporo waszych wątków przeczytałem,ale mam parę pytań.Zakupiłem sprzęt oraz na początek,z tego co wywnioskowałem,angielskiego bittnera,który ponoć jest prosty. Moje pytania.Od czego zależy stężenie alkoholu?Bo czytałem parę różnych opinii.Czym różni się brewkit od gotowej mieszanki?Tu też opinie są podzielone.Czy do mieszanki dodajemy cukier? Ale chyba nie dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 2 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 19 minut temu, Lasek napisał: Jak piwo masz w fermentorze to najlepiej zrobic cold crash pare dni w temperaturze jak najblizszej 0. Mozesz tez klarowac zelatyna jest to opisane na forum. Mozesz polaczyc obie metody Jak piwo jest juz w butelkach to przenies je w jak najzimniejsze ( >0 stopni) miejsce i czekaj. Po lagerowaniu piwo powinno byc super klarowne. Moje niektore piwa po paru miesiacach w butelkach osiagaja stan niczym piwa koncernowe. Cierpliwosci. Dzięki Lasek, widać, że jesteś chłop z wiedzą. Może spróbuję tego cold crasha,bo to bardziej "naturalne".Narazie chyba tyle pytań,bo jeszcze że 2 tyg.fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 2 minuty temu, EU8N napisał: Dzięki Lasek, widać, że jesteś chłop z wiedzą. Ja bym tak nie szarzowal, w tym zdaniu prawdziwe w 100% jest tylko to, ze jestem chlop. A co do Bittera (nie bittnera ), jak Ci skonczy fermentowac po tych 2 czy 3 tygodniach, wrzuc caly fermentor na tydzien do lodowki. Piwo po czyms takim powinno wyjsc krysztal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się