Rafał Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Witam i proszę o radę, Do tej pory popwełniłem 3 warki - Stout, Pilsner i Ale. Następne chciałbym zrobić piwo pszeniczne z nachmielonego extraktu WES. W sklepie homebrewing podają że z ekstraktu mozna uważyć 12l piwa. Pytania: 1. Czy na te 12 litrów potrzeba jeszcze jakiś słód albo cukier, czy to na tej jednej puszce ekstraktu tylko? 2. Jeśli chcę standartowe 23 litry to potrzebują drugą puszkę ekstraktu czu może jakiś dodatkowy słód? Proszę o rady jak to wszystko zmieszać żeby wyszło dobre piwo pszeniczne? Może ktoś nawet poradzi jakieś dobre drożdże pszeniczne? Z góry dzięki za pomoc, RAF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 http://www.homebrewing.pl/piwo-pszeniczne-12st-blg-zestaw-surowcow-p-156.html tutaj masz ma 20-23 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 standardem są drożdże WB-06 innych pszenicznych w formie suchej nie ma, a na ekstrakt to lepszych drożdży raczej szkoda (moje prywatne zdanie) Cukru nie dawaj, tylko 2 konserwy i chmiel, jak w zestawie z linka powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 WB-06 innych pszenicznych w formie suchej nie ma, są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Nie wiedziałem. Dość lapidarna informacja... jeśli są to jakie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 standardem są drożdże WB-06 innych pszenicznych w formie suchej nie ma Dla pszenicy dedykowane są min. Danstar Munich, Brewferm Blanche, ale efekty uzależnione od upodobań. Kilka lat temu kupiłem w BA zestaw do zacierania pszeniczki. Były tam dołączone suche drożdże bez nazwy, a opakowanie wskazywało, że były konfekcjonowane w BA z większych opakowań. Byłem bardzo zadowolony z tych drożdży, oceniłem ich wyżej niż później kupowane WB-06. W przeszłości był poruszny temat w celu ustalenia jakie to były drożdże, ale BA "nabrał wody w usta", może ktoś wpłynie na Zdroja aby uchylił rąbka tajemnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Kopyrowi się udało kiedyś dowiedzieć, ale za grosz nie mogę znaleźć tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Następne chciałbym zrobić piwo pszeniczne z nachmielonego extraktu WES. z tego co przeczytałem panowie to koledze chodzi o warzenie z nachmielonego ekstratu , więc jak ? Cukru nie dawaj, tylko 2 konserwy i chmiel, jak w zestawie z linka powyżej ma dwa razy chmielić ? http://www.homebrewing.pl/piwo-pszenicz ? p-156.html tutaj masz ma 20-23 l link raczej też do przepisu z chmieleniem proszę o sprostowanie chyba że sie myle ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Następne chciałbym zrobić piwo pszeniczne z nachmielonego extraktu WES. z tego co przeczytałem panowie to koledze chodzi o warzenie z nachmielonego ekstratu , więc jak ? Vettis zaproponował Rafałowi piwko z ekstraktów zamiast kita stąd chmielenie. Ja od siebie dorzucę, że piwko z tego zestawu jest bardzo fajne, właśnie sączę je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Uups- dokładnie tak jak napisał Prusak- wyraźnie napisałem Cukru nie dawaj, tylko 2 konserwy i chmiel, jak w zestawie z linka powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 (edytowane) Mimazy ale pytanie Rafała było zupełnie inne , równie dobrze napisz mu jak warzyć przecież to lepsze niż puchy no nie Edytowane 29 Kwietnia 2010 przez uups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 przeskok technologiczny między brewkitem a ekstraktem i chmieleniem jest znikomy (a poprawa jakości znaczna), zacieranie to jest już większa zabawa. Każdy inteligentny człowiek domyśli się że jeśli ma ekstrakt chmielony to chmielił powtórnie go nie będzie, chyba że ma ochotę na mocno chmielone piwo, jeśli kolego Uups chcesz się czepiać słówek, udowadniać coś czy dzielić włos na czworo to proszę bardzo, lecz bezemnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi