kaingorn Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 (edited) Hej! Chcę zrobić eksperyment z Yerba Mate. Niektórzy robili i podobno całkiem smaczne piwo wychodzi. Podobno połączenie yerby z alkoholem powoduje częste wizyty w wc - ja piję codziennie Yerba Mate w pracy, często w domu też jakieś piwko wpadnie i nie mam z tym problemów. W razie co będzie to piwo "oczyszczające" , fit sylwetka Celować bym chciał w 14-15 blg Yerba z której chciałbym skorzystać to: Super smaczna, goryczkowa + mocne aromaty tropikalne. Zawiera mały procent suszonych owoców (np kostki ananasa). Wstępny skład: Słód: Słód Pale ale - 3kgSłód Pilzneński - 2kg Chmiel: Galaxy 50g Topaz 50g Dodatki: Verde mate Frutos Tropicales Drożdże: US WEST COAST M44 Mangrove Jack's lub Fermentis US-05 Kiedy dodać Yerbe by oddała jak najwięcej aromatu? 10 lub 5 ostatnich min gotowania czy po schłodzeniu do 80 stopni? Jeśli po schłodzeniu to najpierw wyparzyć liście przez kilka minut w gotującej się wodzie? Wszelkie rady co do zmiany receptury bardzo mile widziane! Póki co na stanie mam tylko drożdże i chmiel Edited September 29, 2018 by kaingorn Link to comment Share on other sites More sharing options...
hophead Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Gotowanie Yerba Mate to chyba nie najlepszy pomysł, sugerując się temperaturą zaparzania. Najwięcej aromatu uzyskasz sypiąc herbatę na cichej. Zrobiłem w ten sposób Earl Grey APA i efekt był zadowalający. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted September 28, 2018 Author Share Posted September 28, 2018 (edited) Boje się tylko zakażenia Ale fakt na cichej byłoby najlepiej i piwo wtedy bardziej odporne niż nachmielona brzeczka. Sypałeś Herbatę bez mrożenia, prosto z torebki? Edited September 28, 2018 by kaingorn Link to comment Share on other sites More sharing options...
hophead Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Sypałem bezpośrednio z torebki. Dezynfekowałem jedynie opakowanie przed otwarciem herbaty. kaingorn 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted September 28, 2018 Author Share Posted September 28, 2018 (edited) Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem płatków owsianych Edited September 28, 2018 by kaingorn Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Daj jeszcze wodę z Lichenia, na bogato będzie kaingorn, hymek, majlosz and 1 other 1 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted September 29, 2018 Author Share Posted September 29, 2018 (edited) Słód: Słód Pale Ale - 5 kg Słód pszeniczny jasny - 0.5 kg Chmiel: Galaxy 50g Topaz 50g Dodatki: Verde mate Frutos Tropicales 250g Drożdże: US WEST COAST M44 Mangrove Jack's Wysładzanie jednotemperaturowe w 64 stopniach, 15 litrów wody. Co o tym myślicie? Edited October 8, 2018 by kaingorn Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniol88 Posted September 29, 2018 Share Posted September 29, 2018 Fajny esperyment połączenia Yerba Mate i piwa. Sam chętnie bym spróbował takiego trunku. Mi się wydaje, że nie maszco obawiać efektu przeczyszczającego przy ilość 250g na 20l piwa. Co do sposobu dodania Yerba Mate brałeś pod uwagę przyrządzić terere? Ja gdybym robił takie piwo przygotował bym terere i dodał tak całość na cichą na kilka dni(2-3). A jak chcesz chmielić ? Ile IBU? Podejrzewam, że Yerba Mate może podnieść odczucie goryczy. Warto to uwzględnić. 12 godzin temu, kaingorn napisał: Pszenica Prażona Viking Malt - 0,25kg Jesteś pewny, że to miałeś na myśli? Nie chodziło Ci o słód albo płatki pszeniczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted September 29, 2018 Author Share Posted September 29, 2018 Myślałem o terere ale moim zdaniem ma dość słaby aromat a ta tropikalna jest naprawdę ciekawa, w połączeniu z tymi chmielami powinna dać fajny aromat. Zalewałem ją nie raz na zimno i daje same tropiki, no i lżejszą goryczkę niż przy większych temperaturach. Topaz 30g na gorycz od początku Galaxy 15 min 25g Galaxy 5 min 25g No i Yerba na cichą. Pszenice chciałem na poprawę piany, nie wiem jak yerba zadziała na ten aspekt trunku więc chciałem to trochę podbić https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiewaczek1 Posted September 30, 2018 Share Posted September 30, 2018 L l Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted October 10, 2018 Author Share Posted October 10, 2018 Tutaj link do receptury. Co do dodania yerby zrobiłem mały eksperyment: Do naczynia 0.5l wsypałem 10g yerby. Zalałem to wczesniej zagotowaną wodą, 80 stopni. Po schłodzeniu wstawiłem do lodówki na 24h. Po 24h zlałem wywar do dzbanka i dodałem 2 piwa , zwykłe Perły Chmielowe. Wynik? Z perły wyszło naprawdę smaczne piwo o posmaku yerby a w zapachu aromat yerba mate + egzotyka Myślę, że zrobie podobny wywar z 250g i dodam go na cichą fermentację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted October 10, 2018 Share Posted October 10, 2018 Ja bym to inaczej ugryzł. Zrób może 1l wywaru z tych 250g i rozpusc w nim cukier do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted October 10, 2018 Author Share Posted October 10, 2018 (edited) Też na 24h przed dodaniem na cichą? I ile na cichej z cukrem może poleżeć, jak rozumiem wtedy na refermentacje do butelek już nic nie dawać. Czy w ogóle wywar z glukozą na refermentację , pomijając dodawanie to na cichą i butelkować? Edited October 10, 2018 by kaingorn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted October 10, 2018 Share Posted October 10, 2018 Od razu do butelek. Wywar z glukoza delikatnie rozpuścić w brzeczce, rozlac i kapslowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted November 6, 2018 Author Share Posted November 6, 2018 (edited) W końcu zrobiłem tak jak poradził @Jankasper , coldbrew z dodatkiem glukozy, następnego dnia zlałem z fermentora, dodałem syrop i zabutelkowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edited November 21, 2018 by kaingorn Krzywonos Jerzy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted November 21, 2018 Author Share Posted November 21, 2018 (edited) Tutaj opis piwa: Moim zdaniem udany eksperyment Piwo nie odrzuca zbyt mocną goryczką, nie wiem czy przekona osoby, które z yerbą nie miały styczności. Kilka butelek dam takim znajomym co nie piją yerby, a nawet jej nie lubią, się zobaczy czy podejdzie im. Edited November 21, 2018 by kaingorn Krzywonos Jerzy and ArisRedDragons 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted November 21, 2018 Author Share Posted November 21, 2018 (edited) W dniu 28.09.2018 o 12:03, kaingorn napisał: Podobno połączenie yerby z alkoholem powoduje częste wizyty w wc Wypiłem już 3 butelki, takie problemy w ogóle nie występują, więc zwykły mit Edited November 21, 2018 by kaingorn ArisRedDragons 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
garot Posted December 7, 2018 Share Posted December 7, 2018 Czy piwo z yerba mate ma choć trochę właściwości zdrowotne które dostarcza yerba? I czy jeżeli jest mateina to nie będzie się chciało tak spać i będzie pobudzać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaingorn Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 Nie wiem jak ze zdrowotniością ale po wypiciu piwa faktycznie jest lekkie uczucie pobudzenia jak po wypiciu yerba mate. Nie wiem czy to autosugestia czy faktycznie mateina. ArisRedDragons 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted February 8, 2023 Share Posted February 8, 2023 (edited) W dniu 28.09.2018 o 13:11, hophead napisał: Sypałem bezpośrednio z torebki. Dezynfekowałem jedynie opakowanie przed otwarciem herbaty. Jaką ilość yerba mate doradzisz na 20l? I ile dni na cichej przetrzymać? Mowa oczywiście o wsypaniu z torebki. Pozdrawiam Edited February 8, 2023 by smerf08365 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hophead Posted February 21, 2023 Share Posted February 21, 2023 Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Zależ od herbaty. Ja używałem tylko Earl Grey, której sypałem zazwyczaj 60-100g na 20l. Trzymałem około 5-7dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted March 10, 2023 Share Posted March 10, 2023 W dniu 21.02.2023 o 16:27, hophead napisał: Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Zależ od herbaty. Ja używałem tylko Earl Grey, której sypałem zazwyczaj 60-100g na 20l. Trzymałem około 5-7dni. Ok. Ja chciałem wsypać na 2 dni 250g yerby na cichą ale chyba masz rację, 2 dni to raczej za krótko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hophead Posted March 11, 2023 Share Posted March 11, 2023 W dniu 10.03.2023 o 08:15, smerf08365 napisał: Ok. Ja chciałem wsypać na 2 dni 250g yerby na cichą ale chyba masz rację, 2 dni to raczej za krótko. Zastanawiałbym się nad tym, czy taką ilość herbaty da się "zatopić" w piwie. Ja sypałem luzem i 100g to już było dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted April 6, 2023 Share Posted April 6, 2023 Właśnie spróbowałem swojego wynalazku. Dałem 250g Yerby Verde Mate Frutos Tropicales z torebki, na 3 dni na cichą. Z efektu jestem zadowolony, czuć tą yerbe ale jest ona na drugim planie. Tak więc, polecam sypać z torebki 😁 Krzywonos Jerzy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now