michal9890 Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Witam Czy można zrobić lambika w Petainer? Czy piwo może leżeć w tym kegu około 1 rok? Nieby lepiej się nadaje do leżakowania niż zwykle wiadra fermentacyjne. Mam takie kegi a szklanych balonów niestety nie posiadam. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 W dniu 29.09.2018 o 19:50, michal9890 napisał: Witam Czy można zrobić lambika w Petainer? Czy piwo może leżeć w tym kegu około 1 rok? Nieby lepiej się nadaje do leżakowania niż zwykle wiadra fermentacyjne. Mam takie kegi a szklanych balonów niestety nie posiadam. Dzięki za odpowiedź Ja tak robie flandry, co prawda nie w peteinerach a 19 litrowych butlach po wodzie. I po roku stania piwo nie jest zakwasne ani nadmiernie octowe. Na milkthefunk wiele osob robi w carboyach kwasne piwa. W ogole nie wiem czy w stanach uzywaja szklanych balonow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 2 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Hmm to może spróbuję Dziękuję za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Mam obecnie lambiki w petainerach ale technicznie jeszcze nie wiem czy coś negatywnego z nimi się stało Obecnie leżakują z owocami więc za parę tygodni jak zleję w butelki to będę wiedział. Generalnie wydaje mi się, że nieźle się nadają na taką fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 2 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 A można wiedzieć czym dezynfekujesz te petainery? Nie wiem co można w tym wypadku użyć ? Wystarczy dobre mycie i star san? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 NaOH na mycie przez 2 h potrząsane fermentorem, płukanie i następnie starsan z godzinkę potrząsane co jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) 57 minut temu, Undeath napisał: NaOH na mycie przez 2 h potrząsane fermentorem, płukanie i następnie starsan z godzinkę potrząsane co jakiś czas. Byłbym ostrożny @Undeath z NaOH i PET. Politereftalan etylenu ulega hydrolizie nawet przy małych stężeniach ługu, czy to NaOH czy KOH, kwestia czasu liczonego w godzinach. Mocno osłabia to jego strukturę. Produkuje też mało przyjemny odpad. Z tego co pamiętam można tak uzyskać benzen. Nie wiedziałem o tym przy moim pierwszych podejściu do petainera. Zostawiłem na nic słaby roztwór. Tam gdzie był słały kontakt to plastik zmatowił się i stał się łamliwy. Od tamtej pory używam OXY i StarSan. Edytowane 2 Października 2018 przez Daniel() Lasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 2 minuty temu, Daniel() napisał: Byłbym ostrożny @Undeath z NaOH i PET. Politereftalan etylenu ulega hydrolizie nawet przy małych stężeniach ługu, czy to NaOH czy KOH, kwestia czasu liczonego w godzinach. Mocno osłabia to jego strukturę. Produkuje też mało przyjemny odpad. Z tego co pamiętam można tak uzyskać benzen. Nie wiedziałem o tym przy moim pierwszych podejściu do petainera. Zostawiłem na nic słaby roztwór. Tam gdzie był słyszy kontakt zmatowil się i stał się łamliwy. Od tamtej pory używam OXY i StarSan. Niby tak i specjalnie na próby zostawiałem kega z NaOH na kilka dni. W stężeniu 4% nic się nie działo po tym czasie, więc 2h tym bardziej mi się wydaje że mu nie zaszkodzą. Najlepszy PBW by był ale z braku laku NaOH w krótkim kontakcie też ujdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Godzinę temu, Daniel() napisał: Byłbym ostrożny @Undeath z NaOH i PET. Politereftalan etylenu ulega hydrolizie nawet przy małych stężeniach ługu, czy to NaOH czy KOH, kwestia czasu liczonego w godzinach. Mocno osłabia to jego strukturę. Produkuje też mało przyjemny odpad. Z tego co pamiętam można tak uzyskać benzen. Nie wiedziałem o tym przy moim pierwszych podejściu do petainera. Zostawiłem na nic słaby roztwór. Tam gdzie był słały kontakt to plastik zmatowił się i stał się łamliwy. Od tamtej pory używam OXY i StarSan. Dzieki za info, wlasnie musze umyc dwie butle i myslalem o NaOH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi