Jump to content

Red (Burgund) Ale


markus383

Recommended Posts

Witajcie.

Co myślicie o recepturze na piwo o tytułowym kolorze?

blg = 12,5

IBU = 24

ilość ~ 7 litrów

 

Zasyp:

- słód wiedeński - 1 kg

- monachijski I - 0,3 kg

- carared - 0,4 kg

- ekstrakt słodowy karmelowy - 0,07 kg (muszę go w końcu wykorzystać :P )

Chmielenie:

- 45 min - Iunga - 3 g

- 15 min - Iunga - 3 g

- 5 min - Hallertauer Taurus - 10 g

- na zimno - Oktawia i Hallertauer Taurus

Drożdże:

S-04

 

Ilość chmieli użytych  chciałbym zostawić, ponieważ muszę je wykorzystać.

Ekstrakt słodowy karmelowy też chciałbym pozostawić, ponieważ mam do jeszcze z kilogram i także chciałbym go wykończyć.

 

Co do słodów, to czy nie będzie zbyt karmelowo? Może zamiast Wiedeńskiego dać Pale Ale albo Pilzneński?

 

Piwo z założenia ma mieć kolor zbliżony do czerwonego lub burgundowego. Smak ma mieć słodowy, pełny z lekkim karmelem, goryczka na poziomie niskim, podobnym do koncernowych lagerów (na odrobinę wyższym poziomie).

Ma ponadto stanowić warkę, z której zaczerpnę gęstwę do Barley Wine.

 

Edited by markus383
Link to comment
Share on other sites

Wiedeński można zostawić, natomiast prawie 25% zasypu carared - wyjdzie spory ulepek. Jeśli zależy Ci na kolorze, zastanowiłbym się nad obcięciem ilości tego słodu, zamiast tego możesz dodać z 10-20g jęczmienia palonego na wygrzew, podbije kolor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.