markus383 Posted October 9, 2018 Share Posted October 9, 2018 (edited) Witajcie. Co myślicie o recepturze na piwo o tytułowym kolorze? blg = 12,5 IBU = 24 ilość ~ 7 litrów Zasyp: - słód wiedeński - 1 kg - monachijski I - 0,3 kg - carared - 0,4 kg - ekstrakt słodowy karmelowy - 0,07 kg (muszę go w końcu wykorzystać ) Chmielenie: - 45 min - Iunga - 3 g - 15 min - Iunga - 3 g - 5 min - Hallertauer Taurus - 10 g - na zimno - Oktawia i Hallertauer Taurus Drożdże: S-04 Ilość chmieli użytych chciałbym zostawić, ponieważ muszę je wykorzystać. Ekstrakt słodowy karmelowy też chciałbym pozostawić, ponieważ mam do jeszcze z kilogram i także chciałbym go wykończyć. Co do słodów, to czy nie będzie zbyt karmelowo? Może zamiast Wiedeńskiego dać Pale Ale albo Pilzneński? Piwo z założenia ma mieć kolor zbliżony do czerwonego lub burgundowego. Smak ma mieć słodowy, pełny z lekkim karmelem, goryczka na poziomie niskim, podobnym do koncernowych lagerów (na odrobinę wyższym poziomie). Ma ponadto stanowić warkę, z której zaczerpnę gęstwę do Barley Wine. Edited October 9, 2018 by markus383 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 9, 2018 Share Posted October 9, 2018 Wiedeński można zostawić, natomiast prawie 25% zasypu carared - wyjdzie spory ulepek. Jeśli zależy Ci na kolorze, zastanowiłbym się nad obcięciem ilości tego słodu, zamiast tego możesz dodać z 10-20g jęczmienia palonego na wygrzew, podbije kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now