markus383 Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Witajcie. Co myślicie o recepturze na piwo o tytułowym kolorze? blg = 12,5 IBU = 24 ilość ~ 7 litrów Zasyp: - słód wiedeński - 1 kg - monachijski I - 0,3 kg - carared - 0,4 kg - ekstrakt słodowy karmelowy - 0,07 kg (muszę go w końcu wykorzystać ) Chmielenie: - 45 min - Iunga - 3 g - 15 min - Iunga - 3 g - 5 min - Hallertauer Taurus - 10 g - na zimno - Oktawia i Hallertauer Taurus Drożdże: S-04 Ilość chmieli użytych chciałbym zostawić, ponieważ muszę je wykorzystać. Ekstrakt słodowy karmelowy też chciałbym pozostawić, ponieważ mam do jeszcze z kilogram i także chciałbym go wykończyć. Co do słodów, to czy nie będzie zbyt karmelowo? Może zamiast Wiedeńskiego dać Pale Ale albo Pilzneński? Piwo z założenia ma mieć kolor zbliżony do czerwonego lub burgundowego. Smak ma mieć słodowy, pełny z lekkim karmelem, goryczka na poziomie niskim, podobnym do koncernowych lagerów (na odrobinę wyższym poziomie). Ma ponadto stanowić warkę, z której zaczerpnę gęstwę do Barley Wine. Edytowane 9 Października 2018 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Wiedeński można zostawić, natomiast prawie 25% zasypu carared - wyjdzie spory ulepek. Jeśli zależy Ci na kolorze, zastanowiłbym się nad obcięciem ilości tego słodu, zamiast tego możesz dodać z 10-20g jęczmienia palonego na wygrzew, podbije kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się