Jump to content

PerfectDraft Philips 5L


knedi

Recommended Posts

Wątpię. Do tego urządzenia prawdopodobnie nie pasują też beczki z Tyskim.

Mnie się obiło o uszy, że i jedne i drugie się da. Te od Heńka chyba trzeba jakoś zmodyfikować, coś urwać, odłamać lub coś w tym stylu :). Poszukaj na browar.biz.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Tylko pasują Kegi 6 litrowe "Perfect Draft"

 

Wytłumaczę jak to działa. W kegu jest worek wypełniony piwem. Urządzenie pompuje powietrze przez zawór które z zewnątrz naciska na worek wyciskając tym sposoben piwo z worka. Przez duży otwór wychodzi piwo. Przez małe otwory pompowane jest powietrze. Naciskając jeden z mniejszych otworów można spuścić powietrze.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Czy ktoś orientuje się czy idzie dostać puste kegi do tegoż urządzenia?

No i jak miało by to się z napełnianiem i gazowaniem piwka w takim kegu?

Dysponuję takim urządzeniem i nie wiem jak je wykorzystać. Zwykłe kegi nie pasują nawet rozmiarowo.

Link to comment
Share on other sites

To jest właśnie problem z tym kegiem. Nie można nagazować piwa z butli CO2 bo worek znajdujący się w środku może pęknąć. Nie wiem jak by funkcjonowała refermentacja w kegu bo ryzyko pęknięcia też istnieje. Jak już to ja bym napełnił go tylko do 5 litrów i dopompował powietrza by był nacisk na worek. Ale jeszcze pozostaje kwestia osadu. Nie wiem czy po refermentacji poleci klarowne piwo.

Trzeba by kupić piwo w takim kegu i po wypiciu. spróbować go napełnić. Napełnianie to pewnie tą samą drogą którą piwo opuszcza keg. Tylko trzeba go odpowietrzać podczas napełniania naciskając wnętrze końcówki z uszczelką przez którą pompowane jest powietrze do kega. Oczywiście przed napełnieniem trzeba go w środku wypłukać ciepłą wodą.

Link to comment
Share on other sites

Kicha. Dezynfekcja pewnie bedzie już nie lada problemem. Ciekawe czy dało by rade usunąć worek. Pompa i tak pompuje do kega powietrze. Do tego ciśnienie z refermentacji... hmmmm Tylko potrzeba by wężyk do dna kega.

Link to comment
Share on other sites

Pompa pompuje do kega powietrze ale ono nie ma kontaktu z piwem. Powietrze tylko naciska na worek i dzięki temu wyciska piwo z tego worka. Ten czarny element jest istotny. Jest tam zawór który wpuszcza powietrze ale go nie wypuszcza. Dopiero po naciśnięciu jednej z tych małych wypustek można spuścić powietrze z kega. Dodatkowo jest otwór który wypuszcza piwo z worka. Moim zdaniem usuniecie worka wiązało by się z ryzykiem zalania urządzenia piwem. Nie sądzę by część napowietrzająca poradziła by sobie z ciśnieniem piwa.

Edited by Rageofhonor
Link to comment
Share on other sites

W sumie to usuniecie worka i pompowanie powietrza wprost do kega grozi zakazeniem piwa. Jak rozumiem raczej nikt z tym tematem tak do konca nie walczyl... Nic to. Maszynka ladna funkcjonalna bo elegancko chlodzi ale coz, nieprzydatna.

Link to comment
Share on other sites

To chyba oczywiste że powietrze w piwie je skazi. Niestety nasi miejscowi producenci piwa to idioci. Dzwoniłem do głównych producentów piwa w Polsce i niestety nie wiedzieli o co chodzi i raczej nie mieli zamiaru tego wprowadzać na rynek. Beczkę dostałem razem z automatem.. Moim zdaniem by na tym zarobili bo facetom lanie piwa z automatu się podoba. Sam wiem po sobie jak testowałem piwo Beck?s z tego automatu. Więcej się wypija niż normalnie by się wypiło. Najlepiej jak ktoś mieszka przy granicy. To wtedy może jechać np. do Niemiec i kupić sobie kilka beczek. Beczki posiadają kaucję chyba 5 ?. Kegi chyba rozprowadza firma InBev http://www.ab-inbev.de/

Link to comment
Share on other sites

...Dysponuję takim urządzeniem i nie wiem jak je wykorzystać. Zwykłe kegi nie pasują nawet rozmiarowo.

Jeśli to ma sprężarkę czy jakiś inny system chłodzący (jaki nie wiem) można by wykorzystać do chłodzenia lodówki na lagery?

Link to comment
Share on other sites

To urządzenie posiada chłodzenie elektroniczne. Pobór mocy to o ile sobie dobrze przypominam 75W. Chłodzi do 3°C. Tylko wnętrze jest tak zbudowane że wchodzi tam Keg i nic więcej. Spód jest lekko wypukły by miał kontakt ze spodem Kega.

Link to comment
Share on other sites

Pogrzeb po sieci w kwestii kegów PerfectDraft. Kiedyś podawałem link do duńnskiego lub belgijskiego forum gdzie rozpracowano system. Ogólnie dużo grzebania, mi przeróbka kega, wyciągniecie worka i jak dobrze pamiętam zapięcie Co2 zamiast powietrza w nalewaku.

Link to comment
Share on other sites

Maszyne dostalem gratiss ale widze ze za duza pierdologia z kegami wiec dam spokoj. A lodoweczka spoko, cena tez nie odstrasza. Tylko czy fermentator 33 ltr wejdzie do srodka?

'A maszynke moze jak mnie oswieci i znajde odpowiedni pojemnik na fermentator to przerobie na chlodziarke. Lubie posiedziec przy takich wynalazkach wiec jak nadejdzie zima i nie bedzie co robic to wezme sie za to. Na lato bedzie jak znalazl.

Link to comment
Share on other sites

Nie rozbierałem tego jeszcze. Wie ktoś może gdzie te Peltierki są ulokowane? Z tego co czytałem to jednak te 70 Watt powinno dać radę. Dość wydajne jest to ustrojstwo.

Link to comment
Share on other sites

A to 70 Watt co dokładnie oznacza? Ilość ciepła jaką urządzenie może przemieścić?

 

Jeśli tak to 70W daje nam 70Wh, czyli 252000J, czyli 252kJ.

20 litrów brzeczki o ekstrakcie 12°Blg daje nam 2,4kg ekstraktu.

Na podstawie Kunze, 2,4kg ekstraktu podczas fermentacji wytworzy 1408,8 kJ. Przyjmując, że fermentacja to funkcją liniowa (z założenia błędna, ale załóżmy dla uproszczenia, że tak jest...i do tego, że fermentacja będzie trwała 48h (fermentacja górna bardzo agresywne drożdże itd :D ) to daje nam 29.35kJ ciepła na godzinę, a ta lodówka teoretycznie może odprowadzić 252kJ ... czyli powinna nadawać się do kontroli fermentacji.

 

Chyba, że to co napisałem jest bzdurą, co jest wielce prawdopodobne, ale ja to tak rozumiem

Link to comment
Share on other sites

Makaron w ogóle to czarna magia dla mnie to co napisałeś :D. Lodówka ma być użyta dla dolnej fermentacj.Pobór mocy to właśnie 70 Watt. Z temperatury pokojowej do temperatury 3 st to urządzenie schładza napój w kilkanaście godzin. (przyjmując że jest go 6 ltr)

Do fermentacji idzie przeciętnie u mnie 18 do 19 ltr. czyli okolo 3 razy więcej objętościowo. Fakt że podczas fermentacji wydziela się jakaś ilość ciepła ( nie mam pojęcia jaka :D bo nie mam pojęcia jak to obliczyć) ale idę drogą dedukcji czyli skoro 6 ltr schładza do 3 st to 18 ltr powinno utrzymać się w temperaturze do 10 st. Reszta to już będzie po prostu eksperyment i modła do nieba, żeby urządzenie utrzymywało założoną temperaturę a nie pracowało cały czas pobierając te 70 W.

 

Chyba, że to co napisałem jest bzdurą, co jest wielce prawdopodobne, ale ja to tak rozumiem

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem kiedyś takie urządzenie na alledrogo z myślą o rozbebeszeniu i przeróbce tego do kegów pepsi. Dałem jakiś 30-40zł z przesyłką czy cuś koło tego. Stoi i czeka na powrót chęci :D

Chłodzi bardzo wydajnie przeróbka na 12V to chwila, pokazuje temperaturę piwa. Niestety kegi 6l z piwem w PL chyba nie dostepne a import z daleka jest bezsensowny raczej.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.