bynek006 Posted October 26, 2018 Share Posted October 26, 2018 Witam Zauważyłem ostatnio na butelkach dziwne zanieczyszczenia Nie wiem co to może być Proszę o pomoc Podaję parę zdjęć Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaktusr Posted October 26, 2018 Share Posted October 26, 2018 Czy te butelki są z jednej warki czy z kilku ? Dla mnie to wygląda jak resztki słodu (łuski) dobrze przefiltrowałęś brzęczke ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynek006 Posted October 26, 2018 Author Share Posted October 26, 2018 3 godziny temu, bynek006 napisał: Witam Zauważyłem ostatnio na butelkach dziwne zanieczyszczenia Nie wiem co to może być Proszę o pomoc Podaję parę zdjęć Jak wyciągnę z butelki a nie chce się odczepić od ścianki przy pomocy płukania Jest twarde jak by jakaś twarda skorupka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted October 26, 2018 Share Posted October 26, 2018 Jesli nie schodzi i butelki sa po kilku warkach to proponuje jednak zmiane butelek na nowe. Szkoda ryzykowac Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynek006 Posted October 26, 2018 Author Share Posted October 26, 2018 Czyszczę mechanicznie Wiertarka i szczotka Butelki są czyściutkie Filtruje na dwóch wiadrach Jedno w drugim Jedno sito drugie jako odstojnik Myślałem że to raczej jakaś łuska. Może łuska nasiona chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted October 27, 2018 Share Posted October 27, 2018 A przeglądałeś butelki przed wlaniem piwa? Mi to wygląda na przyschnięte larwy jakiegoś owada (muchy?). Czasem spotykam u siebie i po stwierdzeniu, że takie coś jest po myciu butelka wypada z obiegu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted October 27, 2018 Share Posted October 27, 2018 U mnie coś takiego pojawiło się jak zostawiłem butelki bez umycia na kilka dni. Przed butelkowaniem na pewno niczego takiego nie było. Faktycznie ciężko to umyć, nawet szczotką ciężko doszorować, wiec i ja cześć z nich wywaliłem. Miejsce miało to w okresie letnim kiedy przy brudnych butelkach zbierały się muszki. Jak było chłodniej nie spotkałem się z tym, więc może być że ma to związek z muszkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek85 Posted October 27, 2018 Share Posted October 27, 2018 jajeczka jakiegoś owada, gdzieś no forum było już o tym. Ja je usuwam mechanicznie szczotką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
matczy Posted October 27, 2018 Share Posted October 27, 2018 Też się z tym spotkałem. Zalałem wodą z wybielaczem ACE i po godzinie wszystko się rozpuściło. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bynek006 Posted October 27, 2018 Author Share Posted October 27, 2018 Powiem szczerze że się nie przyglądałem czy butelki są perfekcyjnie umyte Pytania, czy piwo nadaje się do spożycia Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasekr Posted October 28, 2018 Share Posted October 28, 2018 jw larwy muszki owocowej, wystarczy trochę osadu drożdżowego na dnie i w sezonie letnim muszki są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts